×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/217042

Εκτύπωση αυτής της σελίδας

*Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΙΕΡ ΓΚΡΑΜΕΝΙΑ ΣΤΗΝ «Ε»

«Εξάγετε καινοτόμες ιδέες, κοιτάξτε τον τουρισμό σας»

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2018 22:20 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Δεκ 2018 22:25

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σχέδιο Γιούνγκερ, έρευνες της Eurostat, Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας….

Ονόματα και τίτλοι που προκαλούν αν μη τι άλλο πονοκέφαλο στον μέσο Έλληνα καθώς έχουν συνδεθεί άμεσα με τον οικονομικό λαβύρινθο στον οποίο έχει εγκλωβιστεί η οικονομία της χώρας.

Δέκα χρόνια μετά ωστόσο οι κορυφαίοι παράγοντες των παραπάνω οργανισμών παρατηρούν θετικά σημάδια. Η «Ε» είχε την ευκαιρία να βρίσκεται στην ετήσια ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) για να έχει μια σειρά επαφών και καταγραφή απόψεων.

Το γενικό συμπέρασμα που εξήχθη από τις ομιλίες τόσο του προέδρου της ΕΤΕ, Βέρνερ Χόγιερ, όσο και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είναι πως παρατηρούνται θετικά σημάδια από την προσπάθεια. Ο τελευταίος μάλιστα ερωτηθείς για το αν συγκρίνονται τα προβλήματα της Ιταλίας με αυτά της Ελλάδας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση καθώς είναι διαφορετικά τα δεδομένα των δύο περιπτώσεων.

Και οι δύο άνδρες, ωστόσο έστειλαν μήνυμα για απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συνεχιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση της «Ε» (το μοναδικό ελληνικό ΜΜΕ που παρίστατο) για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, απάντησε ο υπουργός Οικονομίας του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια τονίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχθεί τόσο στην εξαγωγή καινοτόμων ιδεών και επιχειρήσεων Start Up όσο και στη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Αν ήμουν ειδικός στο θέμα, πιστεύω ότι θα χρειαζόταν μία ώρα ή μία ημέρα προκειμένου να απαντήσω διεξοδικά. Ωστόσο, έχοντας θητεύσει στο Eurogoroup για 5 χρόνια και μέσα από σχετικές συζητήσεις που είχαμε εκεί, πιστεύω ότι μία από τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι η έλλειψη προσφοράς ανταγωνιστικών προϊόντων σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα εξάγει ελάχιστα και εισάγει πολλά» είπε αρχικά ο Πιέρ Γκραμένια και συνέχισε: «Η άλλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει είναι σαφώς το εξαιρετικά υψηλό δημοσιονομικό χρέος.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι: Με ποιον τρόπο θα μπορούσε η Ελλάδα να βελτιώσει την παραγωγικότητά της, προκειμένου να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα στη συνάρτηση χρέους και εισαγωγών-εξαγωγών.

Μια απάντηση σε αυτή την ερώτηση ενδεχομένως να είναι οι επενδύσεις σε start ups στους διάφορους τομείς της ψηφιακής οικονομίας με σκοπό την εξαγωγή τεχνολογίας αλλά και τεχνογνωσίας.

Ο τουρισμός επίσης που γνωρίζουμε ότι αποτελεί ένα δυνατό χαρτί της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε, μέσα από διάφορες βελτιώσεις, να αξιοποιηθεί περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας του Λουξεμβούργου.

ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ1

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, στο περιθώριο των παρουσιάσεων, μιλώντας στην «Ε» στάθηκαν ιδιαίτερα στην πρόσφατη χρηματοδότηση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ στην ελληνική εταιρεία παραγωγής μπαταριών Sunlight για την επέκταση της εξειδικευμένης παραγωγής και της καινοτομίας της. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο εργοστάσιο αναμένεται να είναι ίσως το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής βιομηχανικών μπαταριών μολύβδου-οξέος στην Ευρώπη. Η επέκταση ευελπιστούν πως θα μειώσει τα κόστη παραγωγής και θα επιταχύνει το άνοιγμα των εξαγωγών σε νέες αγορές, ενώ ειπώθηκε πως είναι η πρώτη φορά που παρέχεται στήριξη σε ελληνική βιομηχανία στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ.

Αποστολή στο Λουξεμβούργο

Κώστας Γκιάστας

Gallery άρθρου

{gallery}217042{/gallery}

Σχετικά Άρθρα