Βιβλίο «ύμνος» στη διαφορετικότητα

Το Animus αγκάλιασε τη «Γειτονιά» της Λένας Χαϊδούτη

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2018 22:00

Αυτό το βιβλίο είναι πράγματι ξεχωριστό. Και πώς να μην είναι αφού «αγκαλιάζει» τη διαφορετικότητα με κάθε τρόπο.

Χθες το απόγευμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας «ANIMUS» με αφορμή και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για να παρουσιαστεί το διαδραστικό παιδικό βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Η γειτονιά μας».
Δεκάδες παιδιά μαζί με τους γονείς τους γέμισαν κάθε γωνιά της Πινακοθήκης δίνοντας μεγάλη χαρά στους δημιουργούς αυτού του καλαίσθητου έργου, Λένα Χαϊδούτη και Γιώργο Στεργιούλα (εικονογράφηση).
Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για ένα βιβλίο που έχει σαν στόχο την εξοικείωση και την ευαισθητοποίηση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα αναπηρίας και κοινωνικού ρατσισμού. Έχει σαφείς εκπαιδευτικούς στόχους, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, ενθαρρύνει την αποδοχή και προωθεί τη φιλία. Μέσα από τις σελίδες του, τα παιδιά μπαίνουν σε μια παραμυθένια γειτονιά, γνωρίζουν τους ήρωές της και εξερευνούν τις δυνατότητές τους.
«Ευχαριστώ θερμά τους συντελεστές αυτής της εξαιρετικής προσπάθειας» είπε αρχικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ANIMUS κ. Αχιλλέας Νταβέλης και συνέχισε: «Για μας ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να μπορέσουμε να προτάξουμε ένα κυρίαρχο μήνυμα το οποίο θα βρίσκεται για πάντα απέναντι σε οτιδήποτε δημιουργεί κοινωνικό αποκλεισμό. Εξάλλου αυτήν είναι και η έννοια της διαφορετικότητας».
Ο κ. Νταβέλης τόνισε πως «Για τους συμπολίτες μας όλους εκείνους που συνεχίζει ο κοινωνικός αποκλεισμός να είναι καθημερινότητα στο πλαίσιο της δικής μας κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αφού συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους δράσεις είναι να προτάξουμε το κυρίαρχο μήνυμα. Δεν είναι άλλο από το να σταματήσει κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού. Υπάρχουν πολλές μορφές οι οποίες μέσα σε αυτό το εξαιρετικό βιβλίο με γνώμονα τη φαντασία περιγράφονται. Εμείς οι άνθρωποι που επιχειρούμε, πρώτα φανταζόμαστε πράγματα και μετά τα πραγματοποιούμε. Ακριβώς έτσι γίνεται και στα παραμύθια».
Στη συνέχεια ο συντονιστής Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Ντίνας περιέγραψε πως «Ηλικιακά προέρχομαι από μια Ελλάδα που όταν ήμουν στην ηλικία των παιδιών που βλέπω, μου έλεγαν όσον αφορά στη διαφορετικότητα, φάε γιατί θα έρθει ο αράπης. Η Ελλάδα ήταν πολύ αρνητική στη διαφορά. Έλεγαν ο σακάτης, ο ανάπηρος. Τη δεκαετία του ‘60 στα Δημοτικά έγραφαν ο νέγρος. Την πρώτη φορά που είδα Αφρικανό τον είπα έτσι και κόντεψε να με δείρει. Προέρχομαι από δεκαετίες που διεθνώς όλοι ήταν αρνητικοί στη διαφορά. Υπήρχαν πολλοί αρνητικοί προσδιορισμοί. Οργανωμένες μειοψηφίες ωστόσο κατάφεραν να αλλάξουν την ορολογία και τον τρόπο που αντιστεκόμαστε» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η «ψυχή» του βιβλίου, Λένα Χαϊδούτη ανέφερε πως «Όταν αυτό άρχισε να στήνεται, σκεφτόμασταν με ποιον μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Είχαμε ακούσει πως στο Animus γενικά τους αρέσουν τα καινούρια πράγματα. Βλέπαμε πως είναι ένα κέντρο αποκατάστασης, το οποίο κάνει πράγματα που δεν συνηθίζουν να κάνουν οι όμιλοι και τα κέντρα αποκατάστασης. Με το που μας άκουσε ο κ. Νταβέλης κατάλαβε αμέσως τι θέλουμε να κάνουμε και μας άνοιξε την αγκαλιά του» είπε συγκινημένη και συνέχισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι τόσο εγώ όσο και ο συνεργάτης μου κ. Στεργιούλας. Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι μόνο η αρχή. Ξεκινήσαμε μια πολύ δημιουργική συνεργασία. Νιώθουμε ευγνώμονες που μας αγκάλιασε η οικογένεια του Animus».
Μετά την παρουσίαση ακολούθησε μια σειρά από παιχνίδια και δράσεις για τα παιδιά που το ευχαριστήθηκαν με την ψυχή τους. Την εκδήλωση παρακολούθησε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κατσιαντώνης, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Ευαγγελία Λιακούλη, εκπρόσωπος της εκκλησίας, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος και πολλοί πολίτες όλων των ηλικιών. Την εκδήλωση συντόνισε ο Σωτήρης Πολύζος.
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass