Πανηγυρίζει ο ιστορικός Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τσαριτσάνης

ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2018 15:05

Με τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις, η κωμόπολη της Τσαριτσάνης τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιστορικό ιερό ναό της.

Σήμερα, Τετάρτη, παραμονή της εορτής, στις 5 το απόγευμα θα τελεσθεί μέγας αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Αύριο Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής, στις 7.30 π.μ., θα ψαλεί ο Όρθρος και αμέσως μετά η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία.

Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τσαριτσάνης ανεγέρθη κατά τα τέλη του 17ου αιώνα ή στις αρχές του 18ου αιώνα. Μέσα στον ναό βρίσκονται εξαιρετικά έργα: αρχικά, η πελώρια σύνθεση «η ρίζα του Ιεσσαί» (δηλαδή του γενεαλογικού δέντρου του Χριστού, αφού ο Ιεσσαί ήταν πατέρας του βασιλιά Δαυίδ, απόγονος του οποίου ήταν ο Χριστός). Η σύνθεση περιλαμβάνει 90 ολόσωμες μορφές, από τις οποίες οι 12 είναι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι (κάτι ιδιαίτερα σπάνιο, αφού σε πανελλήνια κλίμακα συναντάται μόνο στην Τσαριτσάνη και σε άλλες 4 περιοχές). Οι 12 ολόσωμοι αρχαίοι Έλληνες σοφοί είναι οι Θαλής, Δίων, Απολλώνιος Τυανέας, Πλάτωνας, Πλούταρχος, Ιώσηπος (Εβραίος συγγραφέας βαθιά επηρεασμένος από την ελληνική σκέψη), Σόλων, Ζήνων, Αριστοτέλης, Σίβυλλα, Σοφοκλής, Θουκυδίδης. Υπάρχει η άποψη σχετικά με την τοποθέτησή τους, πως η ελληνική φιλοσοφία προετοίμασε την ανθρωπότητα για το χριστιανικό κήρυγμα και ο ελληνικός λόγος ήταν το γλωσσικό εργαλείο που θα χρησιμοποιούσε ο χριστιανισμός για να διαδοθεί.

Πολύ μεγάλη εντύπωση μέσα στον ναό κάνει και η σύνθεση «ο καιρός του χρόνου» (1753) γεμάτη αλήθεια και νόημα για τη μοίρα του ανθρώπου, καθώς και η αινιγματική σύνθεση «ο ζωδιακός κύκλος». Ο ναός υπήρξε καθολικό Μονής, όπως μαρτυρούν τα θεμέλια που υπάρχουν γύρω του. Τα θεμέλια αυτά προέρχονται από τα πολλά κελιά που υπήρχαν γύρω από το καθολικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ήταν Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.

Αντίστοιχες θρησκευτικές εκδηλώσεις τελούνται(Τετάρτη και Πέμπτη) σε εορτάζοντες ιερούς ναούς της επαρχίας Ελασσόνας και όχι μόνο, και ειδικότερα στα Γιαννωτά, στην Καρυά, στο Λουτρό, στον Λόφο, στο Μεγ. Ελευθεροχώρι, στο Παλαιόκαστρο, στο Πραιτώρι, αλλά και στο γειτονικό Δαμάσι (υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος).

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass