Στη Λάρισα ο πτέραρχος του ΝΑΤΟ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ USAFE-AFAFRICA ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΤΑ - ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΤΟΣ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ MQ-9 REAPER ΣΤΗΝ 110 ΠΜ

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2018 22:15
Ο αρχηγός ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου και ο διοικητής της USAFE και AFAFRICA, Τοντ Γουόλτερς πραγματοποίησαν πτήση με αεροσκάφη F-16 Block 52+ από τη βάση της  Ανδραβίδας κατά την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2017» Ο αρχηγός ΓΕΑ Χρ. Χριστοδούλου και ο διοικητής της USAFE και AFAFRICA, Τοντ Γουόλτερς πραγματοποίησαν πτήση με αεροσκάφη F-16 Block 52+ από τη βάση της Ανδραβίδας κατά την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2017»

Επίσκεψη – αστραπή στη Λάρισα αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο διοικητής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής και διοικητής επίσης των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πτέραρχος, Τοντ Γουόλτερς.
Η επίσκεψη στη Λάρισα του Αμερικανού πτεράρχου, που ήδη έχει ανακοινωθεί ότι τον ερχόμενο Μάιο θα αναλάβει καθήκοντα Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ, είναι ενταγμένη «στη στρατηγική συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της λειτουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άμυνας Παν. Καμμένος, «άξονα σταθερότητας, στον οποίο η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο» ενώ αυτή την περίοδο, σύμφωνα και με άλλα κυβερνητικά στελέχη, «αναπτύσσεται και εντείνεται ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».


Είναι η πρώτη φορά που τέτοιο υψηλόβαθμο στρατιωτικό στέλεχος των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ επισκέπτεται τη Λάρισα, μετά μάλιστα και την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ τον περασμένο Μάιο στην 110 Πτέρυγα Μάχης που, ως γνωστόν, αποτελεί από τον περασμένο Μάρτιο τη βάση δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper («Θεριστές») της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Συνεργασία για την οποία - σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» - αποτελεί θέμα ημερών η υπογραφή της συμφωνίας που θα προβλέπει την παράταση για ένα ακόμα έτος στη Λάρισα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις επιτήρησης, συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης. Αεροσκάφη που επιχειρούν από τη Λάρισα «χωρίς οπλισμό», σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, μεταξύ άλλων και στην Αφρική.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Η σημερινή επίσκεψη του κ. Γουόλτερς στη Λάρισα είναι «βαρύνουσας σημασίας» για την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού ΥΕΘΑ και για τον λόγο αυτό, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας αναμένεται να τον υποδεχθεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.
Επίσκεψη που αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον με αφορμή και το ενδεχόμενο η 110 ΠΜ να «αξιοποιηθεί περισσότερο» από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ως βάση μοίρας μαχητικών αεροσκαφών ή ως βάση ιπτάμενων τάνκερ.
Ο πτέραρχος Τόντ Γουόλτερς είναι σήμερα διοικητής της Διοίκησης Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης (United States Air Forces in Europe - USAFE) και Αφρικής (Air Forces Africa - AFAFRICA) όπως και διοικητής των Συμμαχικών Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ αλλά την ερχόμενη άνοιξη θα αναλάβει ακόμη σημαντικότερα καθήκοντα στο ΝΑΤΟ καθώς ορίσθηκε, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe - SACEUR) της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γουόλτερς τον Απρίλιο του 2017, στο πλαίσιο της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2017», είχε επισκεφθεί την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας ενώ το περασμένο Απρίλιο είχε επισκεφθεί το ΓΕΑ όπου τον υποδέχθηκε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρ. Χριστοδούλου ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε δεκτός και από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ναύαρχο Ευάγγ. Αποστολάκη.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass