Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τον λόγο έχουν τα παιδιά

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 06 Δεκ 2018 16:39

Πριν από τριάντα περίπου χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου του 1989, το θεμελιώδες βήμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, έγινε κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία ψήφισε ομόφωνα τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Στον εορτασμό της ημέρας αυτής δε θα μπορούσε να μη συμβάλει με τη διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και υπενθύμισης, το Παράρτημα Ρομά του Κέντρου Κοινότητας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.


Η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου στη Λέσχη Πολιτισμού της Νέας Σμύρνης , στην οποία συμμετείχαν τα παιδιά του ΚΔΑΠ της περιοχής και τα παιδιά του τμήματος δημιουργικής απασχόλησης του Παραρτήματος Ρομά της Νέας Σμύρνης. Η συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη ήταν εκεί για να δώσει μία «ασπρόμαυρη» νότα στην ημέρα αυτή, μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού «Ένας ασπρόμαυρος ζωγράφος», τονίζοντας το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα των παιδιών στη γνώση και στην ανάγνωση βιβλίων.
Ο ασπρόμαυρος ζωγράφος από την άλλη, «ήταν παρών με τα ασπρόμαυρα ρούχα του και μαλλιά του για να πει στα παιδιά ότι το να είσαι διαφορετικός δεν είναι και τόσο κακό και ίσως είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να μην είναι και τόσο βαρετός». Στη συνέχεια, ακολούθησαν δραστηριότητες δημιουργικής ανάγνωσης που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των πρωταγωνιστών της ημέρας.
Η δεύτερη δράση ακολούθησε στις 22 Νοεμβρίου στο κατάμεστο από γονείς και παιδιά Ρομά, 33ο Δημοτικό Σχολείο. Την εκδήλωση άνοιξε η κοινωνιολόγος και υπεύθυνη του Παρατήματος Ρομά, Εύη Μπουκόρου, όπου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους. Η δικηγόρος Φαίδρα Γκάγκα και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας με την πρόεδρο Νικολέττα Μπασδέκη καθώς και με τον πρόεδρο του ΛΕΑΔΠΛ Αναστάσιο Παπαβασιλείου, παρευρέθησαν για να προσφέρουν έναν άλλο τόνο στην ημέρα εορτασμού των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Eναν τόνο προβληματισμού και ενημέρωσης, έναν τόνο υπενθύμισης και αφύπνισης. Στη συνέχεια μίλησαν οι κοινωνικοί λειτουργοί των δύο Δημοτικών Σχολείων της Νέας Σμύρνης, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση. Πριν το τέλος της εκδήλωσης ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημ. Δεληγιάννης ανακοίνωσε την οργάνωση παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της μαθητικής διαρροής με την άμεση λειτουργία πρότυπου πιλοτικού τμήματος Αλφαβητισμού στο 11ο Δημοτικό Σχολείο για τους ενήλικες Ρομά που δεν είχαν την ευκαιρία να τελειώσουν το δημοτικό σχολείο όταν ήταν παιδιά. Η νέα δράση θα συμπληρώσει τη λειτουργία τμήματος ΣΔΕ στη Ν. Σμύρνη, τη λειτουργία σχολής γονέων και προγραμμάτων δημιουργικής απασχόλησης και δομών ΚΔΑΠ στην περιοχή.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η προϊσταμένη του τμήματος Δομών Κοινωνικής Ένταξης της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής Βάσω Δοβλατανιώτη, οι διευθυντές, του 11ου Δημοτικού Βλάνδος Σταμούλης, του 33ου Δημοτικού Βασίλης Σίμος, ο διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Άρης Ντούμος, το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Λαρισαίων καθώς και οι μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί εδώ και δύο μήνες στη Νέα Σμύρνη.

Gallery άρθρου