Χρηματοδοτούνται με 25 εκατ. ευρώ οι ενεργειακές κοινότητες

Ο ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ- ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΕΩΣ 1 MW - ΕΠΑΦΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2018 22:39

Την απόφαση χρηματοδότησης των ενεργειακών κοινοτήτων με 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αλλά και τον καθορισμό της τιμολόγησης των φωτοβολταϊκών έως 1 MW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε χθες από τη Λάρισα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «κλείδωσε» η χρηματοδότηση των Ενεργειακών Kοινοτήτων από το ΕΣΠΑ. Για να διευκρινίσει πως «σχεδιάσαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας μια νέα δράση συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ», «ποσό αυξημένο κατά 10 εκατ. σε σχέση με τις αρχικές δεσμεύσεις λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί» για να σημειώσει ότι «στόχος του Υπουργείου είναι η πρόσκληση να βγει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019». Το ύψος της ενίσχυσης «θα κυμαίνεται στο 50% με 60% και το μέγιστο όριο θα φτάνει το 1 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο», ενώ «παράλληλα μέρος του σχεδιασμού είναι και η δημιουργία ενός Helpdesk, για πληροφορίες και ενημέρωση, τηλεφωνικά ή ψηφιακά». Για το σκέλος της τιμολόγησης φωτοβολταϊκών πάρκων έως 1 MW ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «η ηλιακή ενέργεια που αξιοποιείται με φωτοβολταϊκούς σταθμούς οι οποίοι ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες με εγκατεστημένη ισχύ έως 1MW θα λαμβάνουν τη μεσοσταθμική τιμή αναφοράς που προέκυψε κατά τις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών που αφορούν στην εν λόγω κατηγορία φ/β σταθμών του προηγούμενου έτους προσαυξημένη κατά 5% δηλαδή η μεσοσταθμική τιμή των διαγωνισμών των φωτοβολταϊκών του προηγούμενου έτους της αντίστοιχης κατηγορίας έως 1 μεγαβάτ μαζί με μία προσαύξηση 5%».

ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΜΗ

«Ο νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες συνιστά μία μεγάλη τομή για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Σταθάκης ξεκινώντας την ομιλία του σημειώνοντας ότι «ο θεσμός αυτός αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στην προώθηση συνολικά του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού της χώρας με ορίζοντα το 2030. Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά μακρόπνοο ενεργειακό σχεδιασμό. Έναν οδικό χάρτη που αποτυπώνει τον τρόπο και τις προτεραιότητες της ενεργειακής μετάβασης, λαμβάνοντας υπόψη: Τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς δεσμευτικούς στόχους για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτοί οι στόχοι είναι υπόθεση του ΕΣΕΚ, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά οδηγό για την ενεργειακή μετάβαση – για ένα καθαρό μονοπάτι προς το «πράσινο» μέλλον».

ΝΟΜΟΣ

Με αφορμή και την ψήφιση του νόμου για τις Ενεργειακές κοινότητες ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «αποτελεί κομβική θεσμική πρωτοβουλία στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης σε μορφές καθαρής ενέργειας. Η αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο που επιτελείται σε αυτόν τον τομέα ειδικότερα την τελευταία δεκαετία, όπως η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων, είναι εξελίξεις οι οποίες εκ των πραγμάτων δημιουργούν νέες δυνατότητες στην παραγωγή ενέργειας, καθώς το κόστος βαίνει συνεχώς μειούμενο. Συνεπώς δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για: Την αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας και για τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού σχεδιασμού με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, στον ενεργειακό τομέα, στο πλαίσιο ενός νέου προτύπου ανάπτυξης δομημένο σε στέρεες βάσεις, με δίκαια χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς όρους. Αυτή είναι και η κεντρική κατεύθυνση της πολιτικής μας, που μας οδήγησε στην πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Με τις Ενεργειακές Κοινότητες για πρώτη φορά στην Ελλάδα δίνουμε τη δυνατότητα σε πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς να αποκτήσουν ενεργή εμπλοκή στη διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος».

ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ

«Ο πολιτικός σχεδιασμός μας» διευκρίνισε ο υπουργός «για τις Ενεργειακές Κοινότητες βασίζεται στους κεντρικούς άξονες: Διακυβέρνηση - εκδημοκρατισμός, ενίσχυση τοπικότητας, ενίσχυση συνεργιών και συμπράξεων». Με τη διακυβέρνηση «επιδιώκεται ο εκδημοκρατισμός του ενεργειακού τομέα και η ενίσχυση της αποκέντρωσης της παραγωγής». Μέσω του τοπικού ενεργειακού σχεδιασμού, «τα προτεινόμενα ενεργειακά έργα θα λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, θα δημιουργούν χώρο για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και κατά συνέπεια, θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή». Τέλος «ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των πολιτών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα». «Το όφελος από τις συμπράξεις, δεν περιορίζεται μόνο στους συμβαλλόμενους, αλλά διαχέεται στην τοπική κοινωνία με τη δημιουργία βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

«Σταδιακά», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος «συστήνονται οι πρώτες Ενεργειακές Κοινότητες στη χώρα, όπως εδώ στη Θεσσαλία. Μερικά παραδείγματα δυνατοτήτων εκτός από τους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας είναι: Προώθηση ηλεκτροκίνησης: Κάτοικοι και επιχειρήσεις δημιουργούν μία Ενεργειακή Κοινότητα, για την εγκατάσταση υποδομών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά μικρά οχήματα, κλπ). Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης: Οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας δημιουργούν μία Ενεργειακή Κοινότητα προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της πολυκατοικίας. Το ίδιο μπορούν να κάνουν τουριστικές μονάδες, καταλύματα κλπ. Φωτοβολταϊκά – netmetering: Οι ιδιοκτήτες ή χρήστες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας δημιουργούν μία Ενεργειακή Κοινότητα, εφαρμόζουν εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα ή ανεμογεννήτρια με τις καταναλώσεις των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας». Το παραγωγικό μοντέλο που εισάγουν οι Ενεργειακές Κοινότητες «δημιουργεί επίσης μία άλλη αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση, η οποία μπορεί να έχει πραγματική συμμετοχή στην πολιτική, μέσω του μετασχηματισμού της ενεργειακής παραγωγής, η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα στον δίκαιο δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης». «Η αξιοποίηση όλων αυτών των δυνατοτήτων» κατέληξε ο κ. Σταθάκης, «μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για την περιοχή. Η ανάδειξη του τοπικού στοιχείου παίζει κεντρικό ρόλο. Επιδίωξή μας είναι η παραγωγή προστιθέμενης αξίας από τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές κοινωνίες. Ευελπιστούμε ότι στο άμεσο μέλλον οι Ενεργειακές Κοινότητες θα καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον ενεργειακό τομέα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Στην εκδήλωση που άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε το μέλος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τέλ. Ανδρέου, παρευρέθηκαν ο βουλευτής Νίκ. Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι, Λάρισας Απ. Καλογιάννης, Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης, Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σωτ. Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Χρ. Ισαακίδης, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Δημ. Παληγιάννης και ο ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Δημ. Τσέκερης. Νωρίτερα ο κ. Σταθάκης ξεναγήθηκε στην Πινακοθήκη από τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη και την αντιπρόεδρο της Πινακοθήκης Αννυ Ψάρρα. Να σημειωθεί ότι ο κ. Σταθάκης σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθεί με τους δημάρχους του νομού.

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass