Το χρονικό της Εθνικής Αντίστασης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2018 20:45

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Το χρονικό της Εθνικής Αντίστασης των Ελλήνων πατριωτών ενάντια στους κατακτητές παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγιάς «Χρυσαλλίδα» με τη συνεργασία της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας «Δημήτρης Αγραφιώτης» του Δήμου Αγιάς, του

Γενικού Λυκείου Αγιάς και της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Καλυψώ».
Όπως αναφέρει ανακοίνωση των διοργανωτών, «η εκδήλωση ξεκίνησε με συνοπτική ενημερωτική - παρουσίαση της Αντίστασης του λαού από τον φιλόλογο Οδυσσέα Β. Τσιντζιράκο εκ μέρους της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας.
Ο κ. Τσιντζιράκος, μεταξύ άλλων, τόνισε εμφαντικά τον πατριωτισμό και την αυταπάρνηση των Ελλήνων αγωνιστών σε αντιδιαστολή προς τη δειλία και τον καιροσκοπισμό ορισμένων αξιωματούχων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Ενώ ο απλός λαός υπέμεινε τα πάνδεινα, πείνα, βασανιστήρια, πληθωρισμό, μαύρη αγορά, εκτελέσεις ομαδικές, τρομοκρατία, εκατόμβες νεκρών χωρίς να καμφθεί το φρόνημά του, ο βασιλιάς, η κυβέρνηση και αρκετοί μεγαλόσχημοι μαζί με το χρυσό της χώρας έφυγαν για το Κάιρο της Αιγύπτου για να… κυβερνήσουν εκ του ασφαλούς μια Ελλάδα κατεστραμμένη και κάποιοι αξιωματικοί του στρατού συνθηκολόγησαν με τον κατακτητή για να σχηματίσουν κυβέρνηση δωσίλογων. Ο ομιλητής δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στο επικό γεγονός της κοινής δράσης των αντιστασιακών οργανώσεων, την ανατίναξη δηλαδή της γέφυρας του Γοργοποτάμου, πράγμα που σηματοδότησε την αρχή του τέλους του ναζισμού. Κατέληξε με τη χαρακτηριστική φράση “Δυστυχώς την εθνική μας ιστορία τη λαμπρύνουν οι ήρωες πατριώτες και τη μολύνουν οι εθνικοί μας Εφιάλτες”.
Στη συνέχεια, μαθητές και μαθήτριες του Γενικού Λυκείου παρουσίασαν σειρά από μικρά θεατρικά δρώμενα που ετοίμασαν με την καθοδήγηση των φιλολόγων καθηγητριών τους, Παπαδημητρίου Βασιλικής και Γεωργοπούλου Αγγελικής. Τα δρώμενα αυτά, συνοδευόμενα από προβολές εικόνων, μουσικής και βίντεο, στρέφονταν γύρω από την αντίδραση των απλών καθημερινών ανθρώπων του λαού απέναντι στη ναζιστική θηριωδία. Πώς δηλαδή αντιμετώπιζαν τη φασιστική λαίλαπα οι φοιτητές, οι άνθρωποι του μόχθου, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι ρεμπέτες στα καταγώγια.
Οι μαθητές προσπάθησαν και πράγματι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στους ρόλους που ερμήνευσαν. Ακούστηκαν από τους ίδιους τραγούδια της εποχής εκείνης και μέσα από χορούς έστειλαν στον κόσμο μηνύματα ενότητας και αγώνα και στο τέλος καταχειροκροτήθηκαν.
Ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας και ο διευθυντής του Λυκείου, Νίκος Ντάβας, συγχάρηκαν ξεχωριστά τους μαθητές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass