Ικανοποίηση για Φιλόδημο, «ενστάσεις» για τα τοπικά

* ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΔ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΕΣ ΚΩΝ. ΠΟΥΛΑΚΗ

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2018 22:06

Η ικανοποίηση των δημάρχων για το πρόγραμμα «Φιλόδημος» αλλά και οι «ενστάσεις» για την εκλογή των Τοπικών Συμβουλίων κυριάρχησαν στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες στη Λάρισα, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, με ομιλητή τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Κώστα Πουλάκη.

Η ημερίδα αφορούσε στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Μάιο του 2019, αλλά προσέλαβε κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα με αφορμή και την πληθώρα ερωτημάτων δημάρχων, συμβούλων αλλά και υποψηφίων δημάρχων που αφορούσαν περισσότερο σε διαδικαστικά θέματα και λιγότερο στο πολιτικό σκέλος του «Κλεισθένη Ι» που ως γνωστόν, μεταξύ άλλων καθιερώνει την απλή αναλογική.

Για το εκλογικό σύστημα ελάχιστα ερωτήματα τέθηκαν στον κ. Πουλάκη αφού κυριάρχησαν ερωτήματα που αφορούσαν θέματα όπως τα ψηφοδέλτια, τη συμμετοχή γυναικών και τα τοπικά συμβούλια. Οι παρευρισκόμενοι δεν παρέλειψαν ωστόσο να εκφράσουν την ικανοποίησή τους καθώς το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Φιλόδημος» αποτέλεσε «οικονομική ανάσα» για τους Δήμους οι οποίοι μπορούν να υλοποιήσουν έργο λαμβάνοντας ενισχύσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια.

Η ημερίδα άνοιξε με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Γ. Κωτσό να σημειώνει την ανάγκη αποσαφήνισης θεμάτων που θεσμοθετήθηκαν με την ψήφιση του «Κλεισθένη Ι» με αφορμή και το γεγονός ότι η ΤΑ εισέρχεται  -και τυπικά σε λίγες ημέρες- σε προεκλογική περίοδο. Σημειώνοντας ειδικότερα θέματα όπως η αύξηση των υποψηφίων έως και 50%, η ανάδειξη τοπικών συμβουλίων σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων και η εκλογή προέδρου, όπως και η ποσόστωση (40%) στη συμμετοχή γυναικών.

Ο κ. Πουλάκης αφού διευκρίνισε εξαρχής πως ο «Κλεισθένης Ι» θα συμπληρωθεί με τον «Κλεισθένη ΙΙ» αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξαγγελίες Χαρίτση, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, για να σταθεί αναλυτικά στις θεσμικές αλλαγές που επιφέρει το νέο καθεστώς. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων την «κατηγοριοποίηση των δήμων, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, αλλά και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες τους, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ με άμεση έναρξη λειτουργίας τους, την ενίσχυση των θεσμών διαβούλευσης, κοινωνικής συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, την ενίσχυση των κοινοτήτων ως θεσμών ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, την ενίσχυση της αναπτυξιακής δράσης και τη βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ».

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ ο κ. Πουλάκης υπενθύμισε πως στη Θεσσαλία, «οι Δήμοι της Καρδίτσας έχουν λάβει από τα προγράμματα «Φιλόδημος Ι και ΙΙ» και την έκτακτη χρηματοδότηση για θεομηνίες και λειψυδρία 16,5 εκατ. ευρώ, της Λάρισας 31 εκατ. ευρώ, της Μαγνησίας 18 εκατ. ευρώ και των Τρικάλων 9,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά για τους Δήμους της Θεσσαλίας έχουν διατεθεί, εκτός των τακτικών πόρων, 75 εκατ. ευρώ».

Ο γραμματέας του ΥΠΕΣ έκανε επίσης αναλυτική αναφορά στη «βασική αρχιτεκτονική» του «Κλεισθένη», την απλή αναλογική σημειώνοντας ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή ενώ τη δεύτερη Κυριακή θα αναδειχθούν όσοι δήμαρχοι δεν συμπληρώσουν το 50% συν ένα, από την πρώτη Κυριακή.

Παρουσιάζοντας μάλιστα τις «στρεβλώσεις» του προηγούμενου εκλογικού συστήματος, σημείωσε ότι στη Λάρισα για παράδειγμα, διαστρεβλώθηκε το 24% της ψήφου των δημοτών Λάρισας, καθώς άλλον ψήφισαν και άλλος εκλέχθηκε, προσθέτοντας ότι «σε επίπεδο Θεσσαλίας, ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους είδε να εκλέγεται άλλος από αυτόν που ψήφισε».

Για να καταλήξει εκφράζοντας την εκτίμησή του πως «οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου και οι επαναληπτικές της 2ας Ιουνίου του 2019 εγκαινιάζουν μία νέα περίοδο στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας. Σε καλύτερες πλέον δημοσιονομικές συνθήκες σε εθνικό επίπεδο, η Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να αναπνεύσει και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα.

Με την έννοια αυτή, το νέο εκλογικό σύστημα θα κληθεί να λειτουργήσει σε μία νέα πολιτική, οικονομική και διοικητική πραγματικότητα και ελπίζουμε τα δημοτικά συμβούλια να αποτελέσουν τα κύτταρα, μέσω των οποίων θα προκύψει η συνολική αναγέννηση του δημοκρατικού διαλόγου και της κουλτούρας συναινέσεων, αλλά και δημιουργικών αντιπαραθέσεων στη χώρα μας. Και κυρίως τα κύτταρα, μέσω των οποίων οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις θα συνεργαστούν προκειμένου να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους ανοίγει το νέο θεσμικό και οικονομικό τοπίο».

Με τους αιρετούς και τους υποψηφίους να θέτουν διευκρινιστικές ερωτήσεις, για την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων, για την εκλογή προέδρων στις τοπικές κοινότητες, το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των τοπικών συμβουλίων στον ενιαίο κορμό του ψηφοδελτίου των παρατάξεων, του μόνιμου πληθυσμού, το ενδεχόμενο παραιτήσεων, την έκπτωση από το αξίωμα των ανεξάρτητων συμβούλων κ.λπ.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Με τον κ. Πουλάκη να αποσαφηνίζει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών το επόμενο διάστημα θα εκδώσει εγκύκλιο με οδηγίες για τις εκλογές. Σε ό,τι αφορά στις τοπικές κοινότητες σημείωσε ότι ο νόμος προβλέπει τη συμμετοχή και ανεξάρτητων ψηφοδελτίων, «δίνοντας τη δυνατότητα και στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να είναι απαραίτητα “κάτω” από κάποιον συνδυασμό. Που δεν θέλουν να συμμετέχουν δηλαδή στις εκλογές, ούτε με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΚΚΕ» τόνισε ο κ. Πουλάκης διευκρινίζοντας ότι οι συνδυασμοί μπορούν να συμμετέχουν με τα δικά τους ψηφοδέλτια. Διευκρινίζοντας επίσης ότι το 40% των γυναικών αφορά στο σύνολο του συνδυασμού, ποσοστό που για παράδειγμα μπορεί να καλυφθεί μόνο από τις υποψηφιότητες για το δημοτικό συμβούλιο.

Στην ημερίδα, που έγινε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι δήμαρχοι, Λάρισας Απ. Καλογιάννης, Τεμπών Κων. Κολλάτος, Ελασσόνας Νίκ. Ευαγγέλου, Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος, Αγιάς Αντ. Γκουντάρας, Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης, Καρδίτσας Φ. Αλεξάκος, Παλαμά Γ. Σακελαρίου, οι αντιδήμαρχοι Γ. Σούλτης, Γ. Σβάρνας, Β. Λέτσιος, Κων. Ράντος, οι επικεφαλής παρατάξεων Ρένα Καραλαριώτου, Θαν. Μαμάκος και Ντ. Διαμάντος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θωμ. Δαούλας, Χρ. Τσιλιμίγκας, Κων. Καλαμπαλίκης, Αχ. Βαρδακούλης, Ρίζ. Κομίτσας, Γ. Μανώλης, Γρ. Καλαγιάς, Ιωάν. Νάνος, Κ. Κουφαγάζος, κ. Καρυούδης και κ. Ανυφαντή, οι πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων Νίκ. Νότας και Β. Πιλάτου, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Κιλελέρ Αθαν. Μούσιος και Ελασσόνας Νίκ. Γάτσας, ο υπεύθυνος της ΕΕΤΑΑ Θεσσαλίας, Δημ. Φεγγίτης, ο διευθυντής της ΠΕΔ Δημ. Τσούμας αλλά και ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν στις εκλογές ως υποψήφιοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Να σημειωθεί ότι πριν από την ημερίδα ο κ. Πουλάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη στο γραφείο του.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass