Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εψαχναν τα οστά νεκρών συγγενών τους στη Σκήτη

«ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΧΑΛΑΣΜΕΝΕΣ ΟΣΤΕΟΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ» ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Β.ΠΕΡΠΕΡΗΣ

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2018 22:50

Αναστάτωση προκλήθηκε στη μικρή κοινωνία της τοπικής κοινότητας Σκήτης του Δήμου Αγιάς, όταν συγγενείς νεκρών τα οστά των οποίων φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του νεκροταφείου του χωριού, διαπίστωσαν ότι «εξαφανίστηκαν» από τη θέση τους!

Το γεγονός θορύβησε τους κατοίκους και αναζητώντας την αιτία της απομάκρυνσης των οστεοθηκών από τη θέση τους, διαπίστωσαν ότι έγινε στο πλαίσιο καθαριότητας του χώρου, την οποία ανέλαβαν να κάνουν εθελοντικά κάποιες γυναίκες του χωριού.

Μάλιστα οι συγγενείς νεκρών καταγγέλλουν ότι: «Η καθαριότητα και συγκεκριμένα η αφαίρεση οστεοθηκών, έγινε επιλεκτικά». Υποστηρίζοντας ότι «γυναίκες από τη Σκήτη ανέλαβαν την πρωτοβουλία να καθαρίσουν το οστεοφυλάκιο του κοιμητηρίου Σκήτης και «πέταξαν» στην καταπακτή του οστεοφυλακίου τα κιβώτια με τα οστά -που ως τότε φυλάσσονταν στα ράφια του- χωρίς να ενημερώσουν καμία από τις οικογένειες των νεκρών γι’ αυτή την κίνηση.

Η ενέργειά τους αυτή, έγινε κατ’ επιλογή, αφού διατήρησαν στις θέσεις τους τα οστά των νεκρών που εκείνες επιθυμούσαν, αφήνοντας άδεια όλα τα υπόλοιπα ράφια. Όταν δε, ρωτήθηκαν από τις συγκλονισμένες οικογένειες γι’ αυτή την αυθαίρετη ενέργειά τους, απάντησαν ότι έτσι έπρεπε να γίνει η ανακύκλωση των οστών! Για ποια ανακύκλωση μιλούμε, όταν τα οστά πετάχτηκαν μαζί με τα μεταλλικά κουτιά και τις πορσελάνινες φωτογραφίες των νεκρών;

Και κατέληγαν ρωτώντας: Με ποιο δικαίωμα ή κριτήριο επιλογής στέρησαν τις οικογένειες, με τον χειρότερο τρόπο, το δικαίωμα να επισκεφθούν το κοιμητήριο-οστεοφυλάκιο και να ανάβουν ένα κερί στη μνήμη των νεκρών τους;».

ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΟΣΤΕΟΘΗΚΕΣ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ερωτηθείς ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκήτης, κ. Βαγγέλης Περπερής, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς ο καθαρισμός του οστεοφυλακίου έγινε εν γνώσει του και με την άδειά του, στην πρωτοβουλία των γυναικών που προσφέρθηκαν να καθαρίσουν τον χώρο, ο οποίος «είχε να καθαριστεί χρόνια και βρισκόταν σε άθλια κατάσταση», όπως δήλωσε.

Τονίζει δε, ότι «δεν πετάχτηκε καμία οστεοθήκη, παρά αφαιρέθηκαν από τα ράφια αυτές που ήταν πολύ χαλασμένες (σάπιες) και υπήρχε κίνδυνος να διασκορπιστούν τα οστά, με σκοπό να αντικατασταθούν και να ξανατοποθετηθούν στα ράφια. Η αγορά νέων οστεοθηκών θα γίνει με έξοδα του Δήμου».

Επί της ευκαιρίας, ο κ. Περπερής αναφέρει επίσης πως στο οστεοφυλάκιο υπάρχουν οστεοθήκες πολλών χρόνων, «ξεχασμένες» και εγκαταλειμμένες από συγγενείς τους (π.χ. ανθρώπων που έζησαν στο εξωτερικό και θάφτηκαν στη Σκήτη).

Σημειώνει επίσης ότι στο οστεοφυλάκιο της Σκήτης δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση στους συγγενείς για τη φύλαξη των οστών των νεκρών τους.

Λένα Κισσάβου

Σχετικά Άρθρα