«Εκλογικός» ανασχηματισμός Καλογιάννη

Τις παραιτήσεις των αντιδημάρχων θα ζητήσει ο δήμαρχος Λαρισαίων * Ψηφίζεται αύριο το τεχνικό πρόγραμμα με έργα 39,5 εκατ. ευρώ για το 2019 χωρίς το ΒΑΑ

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2018 22:45

Στις αλλαγές αντιδημάρχων αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης που κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής διευκρίνισε ότι θα ζητήσει τις παραιτήσεις τους.

Ο «εκλογικός ανασχηματισμός» Καλογιάννη δεν αιφνιδίασε τους 8 αντιδημάρχους καθώς ήταν γνωστό ότι η διετή θητεία τους θα λήξει με την έλευση του 2019 και πως την τελευταία περίοδο πριν τις εκλογές θα γίνονταν αλλαγές.

Η έκταση των αλλαγών που θα αποφασίσει ο κ. Καλογιάννης δεν είναι προς το παρόν γνωστή αλλά η απόφαση ανανέωσης σε πρόσωπα με τον επανακαθορισμό παράλληλα αντικειμένων των αντιδημαρχιών, εκ των πραγμάτων θα συμπέσει με πρωτοβουλίες που θα κληθεί να αναλάβει η δημοτική αρχή βαδίζοντας προς τις εκλογές, οι οποίες απέχουν μόνο πέντε μήνες.

Το εκλογικό σκηνικό θα οριστικοποιηθεί από τον ερχόμενο Ιανουάριο με αφορμή και το βραχύβιο της προεκλογικής περιόδου, λόγο για τον οποίο οι επικεφαλής τριών παρατάξεων καταρτίζουν ήδη ψηφοδέλτια ενώ την ίδια ώρα – τουλάχιστον - δύο ακόμη παρατάξεις ανασυγκροτούν δυνάμεις προκειμένου να κατέλθουν στις εκλογές. Ενδιαφέρον… καθόδου, για τον δήμο Λαρισαίων εκδηλώνουν και άλλες κινήσεις ή πρωτοβουλίες πολιτών αλλά σήμερα είναι νωρίς για να απαντηθεί το ερώτημα, πόσοι τελικά συνδυασμοί θα καταφέρουν να «φθάσουν» στις κάλπες.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Λάρισας συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη, όπου ο κ. Καλογιάννης τόνισε προς τους αντιδημάρχους ότι θα ζητήσει τις παραιτήσεις τους, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων αλλά και τομέων.

Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο του 2016 ορίσθηκαν αντιδήμαρχοι: Τεχνικών Έργων (και αναπληρωτής δήμαρχος) Γεώργιος Σούλτης, Οικονομίας Παναγιώτης Νταής, Πολεοδομίας Δημήτρης Μαβίδης, Οικονομικών Θάνος Αδαμόπουλος, Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης, Περιβάλλοντος Απόστολος Σουρλαντζής, Πολιτισμού Πάνος Σάπκας και Πρασίνου Γιώργος Ζαούτσος.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Προς το παρόν, αύριο Τρίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκριθούν προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα για το 2019, δύο θέματα που έτσι κι αλλιώς προσφέρονται για πολιτική αντιπαράθεση, πόσο μάλλον παραμονές των εκλογών.

Τα αποθεματικά του Δήμου αποτελούσαν πεδίο αντιπαράθεσης όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού η δημοτική αρχή από την πλευρά της σημείωσε προγραμματισμό και διαχείριση, η δε αντιπολίτευση – και δη η μείζονα – τόνιζε πως η αποταμίευση χρημάτων αποσκοπούσε στην υλοποίηση έργων παραμονές των εκλογών. Η δημοτική αρχή Καλογιάννη, το 2014 παρέλαβε ταμείο (διαθέσιμα) 9 εκατ. ευρώ, τα οποία πέρυσι ανήλθαν στα 28 εκατ. ευρώ και σήμερα ανέρχονται στα 24 εκατ. ευρώ, λόγω της εκτέλεσης έργων με ιδίους πόρους.

ΤΕΧΝΙΚΟ

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Λάρισας για το 2019 προβλέπει συνολικά έργα 39,5 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογισθούν τα έργα του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) όπου η πρώτη πρόσκληση άνοιξε προχθές. Να διευκρινισθεί πως τα έργα (και δράσεις) του ΒΑΑ που σχεδίασε η δημοτική αρχή και ενέταξε προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθούν στην επόμενη θητεία, όποια και αν είναι η νέα δημοτική αρχή.

Από τα σημαντικότερα έργα στο ΒΑΑ, που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Λάρισας στο ευρύτερο κέντρο, θεωρούνται οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, οι «δρόμοι γειτονιάς», ένα έργο που η δημοτική αρχή θεωρεί εφάμιλλο του δικτύου πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης, επί δημαρχίας του αείμνηστου Αρ. Λαμπρούλη.

Σημειώνεται πως από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας άμεσα θα χρηματοδοτηθούν έργα όπως η ολοκλήρωση του Προσκηνίου Πολιτισμού, το σύστημα διαχείρισης πεζοδρόμων, η ανάπλαση της τάφρου Ι1 Ν. Σμύρνης, η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατικών διαδρομών, η διαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έργα προσβασιμότητας δημοτικών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων, η αναβάθμιση της Δομής Φιλοξενίας Αστέγων, του Κέντρου Ανοιχτής Υποστήριξης για παιδιά με σύνδρομο Down.

Από τα προγράμματα Υπουργείων έχουν εγκριθεί έργα όπως η αναστήλωση - επανάχρηση του Κτιρίου Μπεζεστένι ενώ στον «Φιλόδημο» έχουν υποβληθεί προτάσεις για την κατασκευή του 24ου Δημοτικού Σχολείου στον Άγιο Γεώργιο, την επανάχρηση του κτιρίου «Κονάκι Αβέρωφ», την ανάδειξη μονοπατιού στην παραπήνεια περιοχή Τερψιθέας, το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Λάρισας κ.ά.

Στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης η υπογείωση κάδων, ασφαλτοστρώσεις δρόμων, συντηρήσεις σχολικών αυλών κ.λπ. Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί φυσικά το Αρχαίο Θέατρο ενώ στον πολιτικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής παραμένουν οι διεκδικήσεις που αφορούν στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην παραχώρηση στρατοπέδων και στην αξιοποίηση του Πηνειού.

ΔΕΥΑΛ

Ιδιαίτερα σημαντικό με αφορμή και τα πολύτιμα περιβαλλοντικά οφέλη είναι το έργο 20 εκατ. ευρώ της ΔΕΥΑΛ. Η οποία επίσης με ιδίους όρους προχωρά σταδιακά σε όλες τις συνοικίες αλλά και στο κέντρο της πόλης στην αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης (στο 50% έως σήμερα).

Δίκτυο με αμίαντο αλλά και δίκτυο που είχε τοποθετηθεί πριν πολλές δεκαετίες. Το έργο γίνεται αντιληπτό με αφορμή κυρίως την ασφαλτόστρωση των δρόμων αλλά στην πραγματικότητα από την αντικατάσταση του δικτύου (λιγότερες απώλειες από διαρροές και βλάβες, βελτίωση ποιότητας νερού, μείωση άντλησης από γεωτρήσεις κ.λπ.) η ΔΕΥΑΛ έχει εξοικονομήσει ποσότητες νερού που αντιστοιχούν σε μια μικρή λίμνη.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass