Μετά τη σκεπή, συντήρηση και στις τοιχογραφίες

Στο ιστορικό αρχοντικό Γ. Σβαρτς στα Αμπελάκια που «υπέφερε» από υγρασία *Μιλούν στην «ΕτΔ» η Σταυρούλα Σδρόλια και η μηχανικός του έργου Κατερίνα Πλασταρά

Δημοσίευση: 17 Δεκ 2018 22:50
Με τη νέα του κεραμοσκεπή το αρχοντικό στέκει επιβλητικό, με υψηλή αισθητική και αρμονικά δεμένο με την υπόλοιπη ιστορική κοινότητα Με τη νέα του κεραμοσκεπή το αρχοντικό στέκει επιβλητικό, με υψηλή αισθητική και αρμονικά δεμένο με την υπόλοιπη ιστορική κοινότητα

Τον μεγάλο εχθρό των μνημείων που είναι η υγρασία φαίνεται ότι κατάφερε να περιορίσει στο αρχοντικό Γ. Σβαρτς στα Αμπελάκια η ολοκλήρωση της κεραμοσκεπής.

Οι εργασίες που έγιναν σε δύο φάσεις ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και έτσι μπορούν πια να επεκταθούν στο εσωτερικό του αρχοντικού.

Το αρχοντικό του Γ. Σβαρτς αντιμετώπιζε προβλήματα μόνωσης με αποτέλεσμα να εισέρχονται νερά στο εσωτερικό του κτιρίου. Ελήφθη απόφαση να ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης και αυτές έγιναν σε δύο φάσεις. Περιγράφοντας τη διαδικασία η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια υποστηρίζει ότι αρχικά αφαιρέθηκαν τα παλιά κεραμίδια, έγινε η μόνωση της σκεπής και κάποιων άλλων τμημάτων και τώρα ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση νέων κεραμιδιών. «Το σημαντικό είναι ότι λύθηκε το πρόβλημα της υγρασίας που ήταν η αιτία της μεγαλύτερης φθοράς», δηλώνει η κ. Σδρόλια.

Οι σκαλωσιές όμως έξω από το επιβλητικό αρχοντικό στην ιστορική κοινότητα δεν θα αφαιρεθούν αλλά θα μετακινηθούν. Μπορεί οι εργάτες να πρόλαβαν τον βαρύ χειμώνα αλλά οι εργασίες θα μεταφερθούν στο εσωτερικό του κτιρίου που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων μιας και αναμένεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνουν την πλήρη συντήρηση των τοιχογραφιών στον εσωτερικό χώρο.

Η μηχανικός του έργου Κατερίνα Πλασταρά αναφέρει ότι οι εργασίες στη στέγη του αρχοντικού έγιναν σε δύο φάσεις, ένα τμήμα χρηματοδοτήθηκε την προηγούμενη χρονιά και φέτος ολοκληρώθηκαν.

Οι εργασίες στο πρώτο στάδιο περιλάμβαναν αφαίρεση των παλιών βυζαντινών κεραμιδιών, υγρομόνωση της στέγης, επισκευή ξύλινων τμημάτων που είχαν χαλάσει και στο δεύτερο στάδιο έγινε η επικάλυψης της στέγης με βυζαντινά κεραμίδια και η επισκευή εσωτερικών ξύλινων τμημάτων στη στέγη και στο εσωτερικό του κτιρίου.

Τα Αμπελάκια αποτελούν προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάτοικοι της κοινότητας σχολιάζουν ότι οι επισκέπτες δεν ανησυχούν βλέποντας τις σκαλωσιές έξω από το αρχοντικό αλλά αντιθέτως νιώθουν ασφάλεια.

Με τη νέα του κεραμοσκεπή το αρχοντικό του Γ. Σβαρτς στέκει επιβλητικό, με την υψηλή αισθητική του, την αίγλη του χωρίς να είναι ξεκομμένο από την υπόλοιπη ιστορική κοινότητα.

Ο επισκέπτης σε ένα από τα σπουδαιότερα κοσμικά κτίρια του ελλαδικού χώρου, όπως είναι το αρχοντικό του Γ. Σβαρτς, αγγίζει ένα κομμάτι από την ιστορία, ταξιδεύει στο παρελθόν, σε μια εποχή που η αίγλη αποτυπώθηκε πιστά στο εσωτερικό του.

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass