Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Περιφέρεια συγχρηματοδοτεί έργα του Δήμου Λαρισαίων

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ 1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2018 22:04

Το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση δύο σημαντικών έργων για την πόλη της Λάρισας άναψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, με την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατηγική Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ).

Πρόκειται για το Σύστημα Διαχείρισης Πεζοδρόμων με προϋπολογισμό 449.914 ευρώ και της βελτίωσης της προσβασιμότητας δημοτικών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων, με προϋπολογισμό 540.000 ευρώ, με δικαιούχο και φορέα λειτουργίας τον Δήμο Λαρισαίων. Ουσιαστικά πρόκειται για το δεύτερο και τρίτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΒΑΑ στην πόλη της Λάρισας, καθώς προηγήθηκε η ένταξη και προκήρυξη της τάφρου της Νέας Σμύρνης.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ

Αναλυτικότερα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Λαρισαίων το έργο «Σύστημα Διαχείρισης Πεζοδρόμων». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.129.478,80 ευρώ, εκατ. του οποίου το ποσό των 449.914,16 ευρώ αφορά σε χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Θεσσαλίας και το υπόλοιπο ποσό των 679.564,74 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί με ίδιους πόρους του Δήμου Λαρισαίων. Το έργο του ΠΕΠ Θεσσαλίας συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους, και αφορά στην προμήθεια του παρακάτω Η/Μ εξοπλισμού, όπως κάμερες ανίχνευσης οχημάτων - αναγνώρισης πινακίδων, θήκες τοποθέτησης καμερών εξωτερικού χώρου, βυθιζόμενα και σταθερά κολωνάκια, πίνακες αυτοματισμού. Η προμήθεια αυτή αποτελεί τμήμα μιας συνολικής προμήθειας του Δήμου Λαρισαίων, που αφορά στην εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης πεζοδρόμων με αυτόματους βυθιζόμενους στυλίσκους, κατάλληλους για την ελεγχόμενη διέλευση οχημάτων στους πεζοδρόμους. Το σύστημα συνοδεύεται από κεντρικό αρθρωτό σύστημα ελέγχου που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την είσοδο/έξοδο των οχημάτων στους πεζοδρόμους.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Το δεύτερο έργο που εντάσσεται με απόφαση του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού στο ΕΣΠΑ / Π.Ε.Π. Θεσσαλίας είναι αυτό της βελτίωσης της προσβασιμότητας δημοτικών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους.

Αφορά α) σε εκπόνηση Μελέτης εξασφάλισης Προσβασιμότητας ΑμεΑ σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους που βρίσκονται στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Λάρισας και β) σε χρηματοδότηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων που θα προκύψουν από τη μελέτη. Ενδεικτικά περιλαμβάνονται παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων κάθε κατηγορίας στα δημοτικά κτίρια και τους κοινόχρηστους χώρους εντός της περιοχής παρέμβασης, όπως ράμπες εισόδου, κατακόρυφη κυκλοφορία (ανελκυστήρες, αναβατόρια κλπ), WC-ΑμεΑ καθώς και πρόσβαση σε εξοπλισμό (χώροι συναλλαγών – γκισέ, τηλέφωνο κλπ) και τοποθέτηση κατάλληλων διαδρόμων και ηχητικών σημάτων κυκλοφορίας ατόμων με προβλήματα όρασης.

Οι κτηριακές υποδομές εντός της περιοχής παρέμβασης έχουν χρήσεις Διοίκησης, Πολιτισμού και Πρόνοιας και είναι οι εξής: Κτίριο Δημαρχείου, «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο, Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, Κτίριο όπου στεγάζονταν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Παλιά Δημοτική Βιβλιοθήκη), Γρηγορειάδειο Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο, Κτίριο «Παλαιών Σφαγείων» - Διατηρητέο Μνημείο, 5ος Παιδικός Σταθμός, Κτίριο υπηρεσιών Δήμου Λαρισαίων επί της οδού Ρούσβελτ, 1ος Παιδικός Σταθμός, ΚΑΠΗ συνοικίας Νέας Σμύρνης, 12ος Παιδικός Σταθμός, 10ος Παιδικός Σταθμός, 9ος Παιδικός Σταθμός, 17oς Παιδικός Σταθμός, 19ος Παιδικός Σταθμός. Τέλος, μέσω του έργου δημιουργείται μία πιλοτική διαδρομή για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε χώρους υψηλής επισκεψιμότητας και συγκεκριμένα στη διαδρομή «Μύλος του Παππά – Αρχαίο Θέατρο – Δημαρχείο – Περιφέρεια – Προσκήνιο Πολιτισμού».

* Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός ανέφερε σχετικά: Με στρατηγική και σχεδιασμό και με μακρόπνοο προσανατολισμό δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Στρατηγική Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον Δήμο να εντάξει χρήσιμα έργα για τη βιώσιμη ανάπλαση της πόλης της Λάρισας, όπως είναι αυτό της διαχείρισης των πεζοδρόμων και της προσβασιμότητας δημοτικών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων. Σε πνεύμα συνεργασίας με τη δημοτική αρχή και για το καλό της πόλης θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε προοπτικές ανάπτυξης, αξιοποιώντας στο έπακρο κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας. 

Αναφορικά με την υλοποίηση του έργου διαχείρισης των πεζοδρόμων και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα της δράσης, αντιμετωπίζονται οι ανάγκες της περιοχής και δημιουργούμε συνθήκες ασφαλούς χρήσης του ποδηλάτου καθώς και διευκόλυνσης της μετακίνησης πεζών και ΑμεΑ στο ήδη πεζοδρομημένο κέντρο. Οι πεζόδρομοι, κύριοι παράγοντες ζωντάνιας της περιοχής παρέμβασης, πρέπει να προσφέρουν ασφάλεια και άνεση μετακίνησης στον πεζό και παράλληλα να βελτιώνουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων (π.χ. τροφοδοσία, επιχειρήσεις εστίασης κ.λπ.).

Όσον αφορά στη βελτίωση της προσβασιμότητας δημοτικών κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων διασφαλίζουμε την ανεμπόδιστη, αυτόνομη και ασφαλή διακίνηση ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο και γενικότερα ατόμων με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων κάθε κατηγορίας, με ωφελούμενους τους κατοίκους και επισκέπτες των συγκεκριμένων υποδομών που ανήκουν στον πληθυσμό ΑμεΑ αλλά και εμποδιζόμενα άτομα κάθε κατηγορίας.

Γ. Ρούστας