Ιστορικός περίπατος στο κέντρο της πόλης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2018 15:22

Περίπατο σε ιστορικά σημεία της πόλης πραγματοποίησε χθες το πρωί η Ομάδα Μελέτης Ιστορίας Κοινωνικών Αγώνων, ενώ την ξενάγηση έκανε το μέλος της Ομάδας Δημήτρης Μπάρμπας.

Αφετηρία ήταν το Γενί τζαμί για να πάρουν στη συνέχεια οι συμμετέχοντες τον δρόμο για τη νέα Αγορά. Κάθε δρόμος και στενό της πόλης, κάθε σπίτι και δημόσιο οίκημα όπως ανέφεραν οι διοργανωτές κρατά φυλαγμένα μυστικά, που κάποια από αυτά κατάφεραν να αποκαλύψουν. Η νέα Αγορά αποτύπωνε τον διατροφικό πλούτο της Λάρισας. «Γνώρισε από πρώτο χέρι τη λεηλασία και τη “Νέα Τάξη” που μας επιβλήθηκε από τους καταχτητές», τόνισαν για να προχωρήσουν προς τα ξενοδοχεία «Ερμής» και «Πανθεσσαλικό» όπου «ήταν χώροι που στεγάστηκαν τα ντόπια δοσιλογικά πρόθυμα φερέφωνα – Ε.Α.Σ.Α.Δ., λεγεωνάριοι, ΕΣ.Ε.Θ., Ε.Ε.Ε.»

Σειρά είχε το Κουτλιμπάνειο Νοσοκομείο (Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας), «όπου διαδραματίστηκαν διάφορα γεγονότα θλιβερά και απάνθρωπα, όπως ηρωικά και ανθρωπιστικά. Η Ασφάλεια και το Β΄ Αστυνομικό Τμήμα όπου μαρτύρησαν χιλιάδες συμπολίτες μας και πολλοί απ’ αυτούς “άφησαν” εκεί την τελευταία τους πνοή, όπως ο Άκης Μπάτζιος, ο γεωπόνος Ανδρέου, o Σίλας Λουλές και πλήθος άλλων γνωστών και αγνώστων αγωνιστών».

Οι δρόμοι της Λάρισας είναι βαμμένοι με το αίμα των κοινωνικών αγωνιστών υπογραμμίζουν οι διοργανωτές, με το «Φρούριο», τα «Ταμπάκικα», τον Πηνειό, τη Βενιζέλου, την Παπαναστασίου, τη Φιλελλήνων, την Πανός, την Κύπρου, την Κεντρική πλατεία και κάθε άλλη γωνιά «να μιλούν και να διδάσκουν αγώνα για τη λευτεριά, την ειρήνη, την κοινωνική απελευθέρωση».

Στόχος του περιπάτου ήταν η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας μέσα από γεωγραφική - οικιστική αποτύπωση, ώστε να γίνεται πιο κατανοητή και αφομοιώσιμη η ιστορική γνώση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass