Τιμητικές εκδηλώσεις για τον οσιομάρτυρα Γεδεών

ΦΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2018 22:00

Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται φέτος στις 30 Δεκεμβρίου (+1818 -2018) από το μαρτύριο του οσιομάρτυρα και πολιούχου Τυρνάβου Αγίου Γεδεών και φέτος οι εκδηλώσεις έχουν πέρα από τον θρησκευτικό τους χαρακτήρα, εκκλησιαστικό και ιστορικό.

Στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και ο Δήμος Τυρνάβου έχουν προγραμματιστεί πέρα από τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις και άλλες που αφορούν στη μνήμη του Αγίου Γεδεών.

Συγκεκριμένα, αύριο Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου η «Α’ Αγιολογική Επιστημονική Ημερίδα» προς τιμήν του ενδόξου ιερομάρτυρος Αγίου Γεδεών.

Στην ημερίδα εισηγητές θα είναι οι ιερομ. π. Παρθένιος: εκπρόσωπος της Ιεράς Μονή Καρακάλλου του Αγίου Όρους με θέμα: «Οσιομάρτυς Γεδεών – Μοναχισμός και Μαρτύριο».

-Δρ. Αλέξανδρος Αλεξάκης, καθηγητής του τμήματος Φιλολογίας – Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: «Ο Άγιος Γεδεών βάσει των πηγών της εποχής και των μεταγενεστέρων.

-Δρ. Σουλτάνα Λάμπρου, αν. καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέμα: «Μαρτυρία περί μαρτύρων».

Συντονιστής στην εκδήλωση θα είναι ο δρ. Σωτήριος Μπαλατσούκας, καθηγητής Αγιολογίας, διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου.

Στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί πολυαρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό.

Ανήμερα της γιορτής, μεθαύριο Κυριακή 30 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-Στις 8:00 το πρωί: Άφιξη του μητροπολίτη σεβασμιοτάτου κ. Ιερώνυμου και του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου στον Ιερό Ναό πολιούχου Αγίου Γεδεών.

-Στις 8:30 το πρωί: Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία παρουσία στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου.

-Στις 10:10 το πρωί: Προσέλευση των σχολείων της πόλης, συλλόγων, σωματείων και συνεταιρισμών.

-Στις 10:30 το πρωί: Προσέλευση επισήμων.

-Στις 10:45 το πρωί: Λιτάνευση της ιεράς εικόνας και της Αγίας Κάρας του Οσιομάρτυρος Αγίου Γεδεών και της Αγίας Κάρας του Αγίου Ελευθερίου, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου, αρτοκλασία στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στο Δημαρχείο.

-Στις 5:00 το απόγευμα: Υποστολή της σημαίας παρουσία στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Τέλος, στις 6 το απόγευμα της Κυριακής στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου αρχικά θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Οι εκκλησίες του Τυρνάβου – Οδοιπορικό στις εκκλησίες της Δεύτερης Ιερουσαλήμ. ‘Έκδοση την οποία έχουν κάνει οι Τυρναβίτες μαθητές Γιώργος Κουγιαγκάς και Γιώργος Μακαγιός.

Για την έκδοση των δύο μαθητών θα μιλήσουν η διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου κ. Κωνσταντινιά Πατσή, η φιλόλογος κ. Μαγδαληνή Συρόγλου, η θεολόγος κ. Ευδοκία Παπαϊωάννου και ο φιλόλογος – θεολόγος κ. Κωνσταντίνος Νούσης.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η πρόεδρος του Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. κ. Δήμητρα Μπαρδάνη.

Ακολουθεί η συναυλία από τη Βυζαντινή Σχολή της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου «Ο Άγιος Αχίλλιος» υπό τη διεύθυνση του κ. Ηλία Παπαδόπουλου.

 Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το παραδοσιακό σχήμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Τυρνάβου, υπό τη διεύθυνση του κ. Θέμη Σαμαντζή, με παραδοσιακά κάλαντα, από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass