Τα έργα που «σφράγισαν» το 2018

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΩΝ 7 ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Το 2018, οι επτά Δήμοι του νομού Λάρισας διένυσαν ακόμη ένα χρόνο, μέσα σε συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, αντιμέτωποι με μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

Με την πείρα των προηγούμενων ετών στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, κινήθηκαν μεθοδικά και με μεγαλύτερη επιμονή στην υλοποίηση μεγάλων στόχων, τολμώντας αναπτυξιακά σχέδια παρά τις αντιξοότητες.

Διεκδίκησαν, «άρπαξαν» ευκαιρίες… και κατάφεραν να κάνουν βήματα, για το παρόν και το μέλλον των κοινωνιών τους.

Απευθυνθήκαμε στους 7 δημάρχους και ζητήσαμε να μας αναφέρουν τις σημαντικότερες κατακτήσεις της χρονιάς. Έργα και παρεμβάσεις οι οποίες είτε λύνουν χρόνια προβλήματα είτε θέτουν γερές βάσεις ανάπτυξης για το μέλλον, ξεχώρισαν τα ακόλουθα:

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΤΟ ΣΒΑΚ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

2 KALOGIANNHSΗ Λάρισα είναι η πρώτη πόλη πανελληνίως που υλοποιεί έργα ανάπλασης σε τέτοια έκταση

 

2KALOGIANNHSa«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλές και σημαντικές στιγμές για τον Δήμο Λαρισαίων. Νομίζω ότι συνολικά το 2018 διαφάνηκε στην πλειονότητα των κατοίκων, ότι ο Δήμος μας και η πόλη της Λάρισας βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Ωστόσο, θεωρώ ότι η πιο σημαντική στιγμή είναι η έναρξη υλοποίησης των πρώτων έργων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΚ). Όπως είναι γνωστό η Λάρισα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα που υλοποιεί ένα τέτοιο σχέδιο.

Τα πρώτα έργα του ΣΒΑΚ και ειδικότερα η διαμόρφωση των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου, Βενιζέλου και Φιλελλήνων σε δρόμους αποκλειστικής διέλευσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθώς και η ανακατασκευή των οδών Ηπείρου και Μανδηλαρά, σηματοδοτούν την έναρξη μιας ιδιαίτερα σημαντικής περιόδου για την πόλη της Λάρισας, η εικόνα της οποίας αλλάζει προς το καλύτερο. Η περίοδος των έργων του ΣΒΑΚ θα διαρκέσει πέντε χρόνια περίπου και όπως έχουμε τονίσει αυτή η περίοδος είναι αντίστοιχη της δεκαετίας 1985 – 1995, τότε που είχαμε τις μεγάλες παρεμβάσεις στο κέντρο για τις πεζοδρομήσεις.

Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας γεγονός για το 2018 είναι η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) των ολοκληρωμένων μελετών για την αναστήλωση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας. Είχα τη χαρά να προσκληθώ στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΚΑΣ όπου μίλησα για την ιδιαίτερη σημασία του Μνημείου για την πόλη της Λάρισας. Η έγκριση των μελετών ανοίγει τον δρόμο για την οριστική αναστήλωση του Θεάτρου μας, ώστε να καταστεί και λειτουργικό, φιλοξενώντας παραστάσεις και εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου».

 

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΦΟΡΑΣ

KILELER NERO2Η υδροφόρα αποτελεί πια μια μακρινή ανάμνηση για χωριά του Δήμου Κιλελέρ

 

NASIAKOPOYLOS

«Η βασική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής ήταν η επίλυση του προβλήματος της ύδρευσης, που ταλάνιζε για χρόνια τους κατοίκους σε τοπικές κοινότητες του Δήμου μας. Το 2018 με στοχευμένες παρεμβάσεις λύσαμε οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα της ύδρευσης. Παροπλίσαμε την υδροφόρα που αποτελούσε το όνειδος του Δήμου. Η κατασκευή εξωτερικών δικτύων ύδρευσης οικισμών Μοσχοχωρίου και Κυπαρισσίων, οικισμών ΔΕ Κραννώνα και ΔΕ Νίκαιας, η κατασκευή αγωγού ύδρευσης από την ΤΚ Κραννώνα στην ΤΚ Μαυροβουνίου, η αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού Άνω Βουναίνων, η διασύνδεση των αγωγών ύδρευσης των πηγών του Αγίου Νικολάου με τις γεωτρήσεις Αρμενίου, η διασύνδεση της Χάλκης με τον αγωγό του Αγίου Νικολάου και η εγκατάσταση των συστημάτων τηλεμετρίας, τα έργα που δρομολογήθηκαν τη χρονιά που τελειώνει. Επίσης δημοπρατήθηκε και υπογράφεται εντός Ιανουαρίου η σύμβαση για τη δημιουργία των δικτύων ακαθάρτων της Νίκαιας και το έργο που αφορά στην επεξεργασία των λυμάτων (βιολογικός) καθώς και στη δημιουργία μονάδας παραγωγής βιοαερίου από βιομάζα (άχυρα, κτηνοτροφικά και τυροκομικά απόβλητα).

Ο Δήμος Κιλελέρ έχει προχωρήσει στη μελέτη βιωσιμότητας του συγκεκριμένου έργου, το οποίο εκτιμάται ότι θα αλλάξει τα ενεργειακά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή δίνοντας υπεραξία στο άχυρο».

 

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΧΩΣΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

TYRNABOS AERIOΤο φυσικό αέριο στην πόλη του Τυρνάβου

 

SARXOSHS«Πιστεύω πως η αξιοπρεπής διαβίωση και η ανάπτυξη των νοικοκυριών αλλά και των λειτουργιών του Δήμου περνάει μέσα από τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Στη χρονιά που πέρασε ο Δήμος Τυρνάβου απέκτησε ενεργειακή ατζέντα. Το πρώτο βήμα στη νέα ενεργειακή αντίληψη είναι η εγκατάσταση στον Τύρναβο υποδομών φυσικού αερίου. Εδώ θέλω να τονίσω ότι ο Δήμος Τυρνάβου και ο Δήμος Λαγκαδά ήταν από τους άμεσους και στενούς συνεργάτες του κ. Μπακούρα, διευθυντή της ΕΔΑΘΕΣΣ, προκειμένου να λυθούν διάφορα ζητήματα σχετικά με την εκπόνηση ρυθμιστικού κανονισμού και πλαισίου, που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση φυσικού αερίου στον Τύρναβο. Με απλά λόγια δεν ήταν παθητικοί υποδοχείς αλλά ενεργά υποκείμενα, προκειμένου το φυσικό αέριο να μπορεί να εγκατασταθεί σε απομακρυσμένα δίκτυα σαν τα δικά μας.

Προτεραιότητά μου ήταν, επίσης, η επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η διέλευση της Εθνικής Οδού από το κέντρο του Τυρνάβου. Προχωρήσαμε στην εκπόνηση και ωρίμανση μελετών, προκειμένου να διευθετηθεί μία εκκρεμότητα 30 ετών, που έχει σχέση με τη βόρεια είσοδο-έξοδο της πόλης του Τυρνάβου και τη σύνδεση με τη νέα εθνική οδό Λάρισας-Κοζάνης και την κατασκευή της περιμετρικής οδού, η οποία θα απελευθερώσει το κέντρο από το κυκλοφοριακό βάρος.

Αυτό πλέον παίρνει σάρκα και οστά με την ένταξη της μελέτης που εκπόνησε ο Δήμος Τυρνάβου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας, από όπου και θα χρηματοδοτηθεί, και την ανακοίνωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ότι ο κόμβος θα δημοπρατηθεί άμεσα.

Τέλος σημαντικό γεγονός ήταν η θετική εξέλιξη με τη φετινή αποστακτική περίοδο. Με τις επίμονες προσπάθειές μου και τις συνεχείς επαφές με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ δόθηκε λύση για φέτος και διασφαλίστηκε ομαλά η απόσταξη των αποθηκευμένων στέμφυλων. Συνεχίζω την προσπάθειά μου, ώστε να βρεθεί μία μόνιμη και βιώσιμη λύση.

Θεωρώ ότι το να πολιτεύεσαι με ήθος, δημοκρατικές αρχές, καθαρά και απτά προς το συμφέρον του πολίτη είναι η απόλυτη διαφύλαξη του κύρους των θεσμών και των προσώπων που ασχολούνται με τα κοινά».

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΑΤΟΣ: ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ

DHMARXOIΗ κοιλάδα των Τεμπών: Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να την αναγάγει σε τόπο προορισμού

 

KOLLATOS

«Το μεγαλεπήβολο όραμά μας για την ανάδειξη και αξιοποίηση της Κοιλάδας των Τεμπών, ήταν και παραμένει στις προτεραιότητές μας.

Καταφέραμε λοιπόν με στοχευμένες προσπάθειες το προηγούμενο διάστημα, αυτό το φιλόδοξο και αναπτυξιακό σχέδιο, να βρίσκεται πλέον στο στάδιο της εκπόνησης των μελετών που απαιτούνται για να ξεκινήσει άμεσα το έργο.

Ένα έργο που αναμένεται με την κατασκευή του να δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό και στην ελκυστικότητα της περιοχής.

Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή αποτελεί κορυφαία στιγμή για τον Δήμο Τεμπών.

Διότι αναφερόμαστε σε ένα έργο που πρέπει να αποτελέσει τοπόσημο, όχι μόνο για τον Δήμο Τεμπών, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

Φυλλομετρώντας τον χρόνο που φεύγει, θα μπορούσα να σταθώ σε μία σειρά έργων που σχεδιάστηκαν και θα υλοποιηθούν με σκοπό να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των συμπολιτών μας.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την ένταξη - κατασκευή των αποχετευτικών δικτύων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Πυργετού-Κρανιάς, Συκουρίου, που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δεν θα μπορούσα εδώ να μην αναφέρω και την κατασκευή του δρόμου Πυργετού –Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, που συνδέει απευθείας τον Πυργετό με την Αιγάνη, ενισχύοντας από τη μία τον θρησκευτικό τουρισμό και από την άλλη την αγροτική οικονομία, το οποίο υλοποιείται και αυτό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι ακόμη και μια σειρά έργων που έχουν εγκριθεί και ενταχθεί μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος Ι ΙΙ».

Στη λίστα των βασικών προτεραιοτήτων τη χρονιά που φεύγει εντάσσονται και τα Κέντρα Κοινότητας, μια κοινωνική δομή στήριξης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι η Δημοτική Αρχή στέκεται αρωγός στα προβλήματα των κατοίκων του Δήμου Τεμπών και με διάθεση προσφοράς, υπέρτατης ευθύνης, και πάνω από όλα με όραμα και σχέδιο, προσπαθεί να κάνει την καθημερινότητα των πολιτών αποτελεσματικότερη».

 

ΝΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ: ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ

EYAGELOY«Πριν λίγο καιρό είχα την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια του απολογισμού της δημοτικής αρχής, να παρουσιάσω με λεπτομέρειες όλο το μεγάλο έργο που έχει συντελεστεί τα τέσσερα αυτά χρόνια στον Δήμο Ελασσόνας. Θα ήθελα λοιπόν, απαντώντας στο ερώτημά σας, να σταθώ σε δύο από αυτά:

Το πρώτο είναι η ίδρυση και λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής. Οι πρώτοι σπουδαστές της σχολής βρίσκονται στην Ελασσόνα και με τον τρόπο αυτό, ένα όνειρο δεκαετιών για την επαρχία μας είναι πλέον μια πραγματικότητα. Στόχος της Σχολής Γαλακτοκομίας είναι να συνδέσει, με τον πλέον επιστημονικό τρόπο, τη θεωρία με την πράξη, στη μεγαλύτερη σε παραγωγή γάλακτος, περιοχή της χώρας μας, στηρίζοντας την κτηνοτροφία και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, προσδίδοντας ένα αναπτυξιακό συγκριτικό πλεονέκτημα στην Ελασσόνα.

Το δεύτερο είναι η ολοκλήρωση όλων των σχετικών μελετών και η ένταξή τους, ώστε να αλλάξει όψη και υποδομές ολόκληρη η πόλη της Ελασσόνας. Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ελασσόνας, η μελέτη που στοχεύει στην αναβάθμιση του αστικού χώρου της πόλης με την ανάδειξη της Περιφερειακής οδού, η πρότασή μας για τα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» και η ανακατασκευή των δύο πλατειών, είναι τα ολοκληρωμένα πλέον, βασικά εργαλεία, που μαζί με την ανάδειξη του ποταμιού της πόλης, θα δημιουργήσουν μια εντελώς διαφορετική Ελασσόνα, από αυτή που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα».

 

ΑΡΗΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: ΠΑΛΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

PALION SXOLEIO FARSALONΚορυφαίο έργο για τον δήμαρχο Φαρσάλων η αποκατάσταση του παλιού πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου και η επανάχρησή του ως χώρου Αρχαιολογικής Συλλογής

 

KARAXALIOS«Κορυφαία στιγμή του 2018 για τον Δήμο Φαρσάλων υπήρξε αδιαμφισβήτητα η 15η Ιουνίου 2018, ημέρα κατά την οποία εντάχθηκε σε τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης η χρηματοδότηση με ποσό ύψους 1.100.000 ευρώ του έργου της αποκατάστασης του παλιού πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης και η επανάχρησή του ως χώρου Αρχαιολογικής Συλλογής των ευρημάτων του τόπου.

Το πέτρινο αυτό οικοδόμημα αποτελεί ιστορικό κτίριο της πόλης και σημείο αναφοράς για τους δημότες μας, συνάμα δε και διεκδίκηση δεκαετιών και αναμονή της τοπικής κοινωνίας.

Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε σωρεία έργων αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος της πόλης που ήδη υλοποιήσαμε, αλλά και σε δύο νέα σπουδαία έργα που εντάχθηκαν κατά το ίδιο έτος και συγκεκριμένα : το μεν ένα σε τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, που αφορά στην αναστήλωση και λειτουργική αποκατάσταση του παλαιότερου σωζόμενου κτιρίου της πόλης και δη του οθωμανικού πυργόσπιτου του γνωστού ως «Πύργος Καραμίχου» και την επανάχρησή του ως ψηφιακού φωτογραφικού μουσείου της τοπικής ιστορίας και σε β΄φάση ως θεματικό μουσείο.

Το δε άλλο εντάχθηκε στο Π.Ε.Π. Θεσσαλίας και αφορά στην αστική ανάπλαση του δυτικού τομέα της πόλης με διαπλάτυνση πεζοδρομίων και δημιουργία μίας νέας πλατείας (οδοί Λαμίας, Βουλγαροκτόνου και Παπαφλέσσα), με συνολική επιφάνεια παρέμβασης μεγαλύτερη των 15.000 τ.μ. και βιοκλιματικό σχεδιασμό, με στόχευση την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, τη δημιουργία ασφαλών κοινόχρηστων χώρων, την ασφαλή διασύνδεση της περιοχής με το κέντρο της πόλης και την απρόσκοπτη διακίνηση των πολιτών.

Τα δύο έργα αναστηλώσεων αποτελούν ενδιάμεσους σταθμούς της πολιτιστικής διαδρομής της πόλης και διαφοροποιούν την εικόνα της, από κοινού με το έργο της ανάπλασης των πηγών του Απιδανού και της αποκατάστασης της αρχαίας Ακρόπολης και το έργο της αστικής ανάπλασης διαφοροποιεί θετικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των δημοτών μας στο δημόσιο χώρο.

Εμμένουμε σταθερά και αταλάντευτα στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας και στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, με μόνιμη και διαρκή επιδίωξη να αποτελέσει ο πολιτισμός τον κινητήριο μοχλό στήριξης της τοπικής αστικής οικονομίας».

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ: ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

GKOYNTARAS«Τα σημαντικότερα επιτεύγματα της θητείας που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες για τον Δήμο Αγιάς, σχετίζονται με τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Δήμος μας στους πολίτες. Το πρώτο και σημαντικότερο ήταν η βράβευση του Δήμου Αγιάς από το Κέντρο Εμπειρογνωσίας για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Αριστεία στη χρηστή Διακυβέρνηση.

Η βράβευση αυτή συνιστά μια αναγνώριση των προσπαθειών μας για τη διαφάνεια και τη δέσμευσή μας, για την εξυπηρέτηση του πολίτη ως κομβικού ζητήματος στη λειτουργία του Δήμου.

Αποδεικνύει ότι η αριστεία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά η καθημερινή μας προσπάθεια για να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας προς τον πολίτη.

Το δεύτερο μεγάλο επίτευγμά μας είναι αναμφισβήτητα ο εξορθολογισμός των οικονομικών δεδομένων του Δήμου Αγιάς. Όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, τα δάνεια, οι οφειλές προς τρίτους και οι αγωγές εναντίον του Δήμου με οικονομικές διεκδικήσεις έφταναν περίπου τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα και μετά από συστηματική δουλειά, τα δάνεια του Δήμου και οι οφειλές προς τρίτους δεν ξεπερνούν τα 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχουν πλέον αγωγές εναντίον του Δήμου. Ο εξορθολογισμός των οικονομικών δεδομένων, μας επιτρέπει να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες προς τους δημότες σε όλα τα επίπεδα, με όρους διαφάνειας, χρηστής διοίκησης και αλληλεγγύης».

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass