Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτικές διεργασίες και δρόμοι – κόσμημα

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2019 22:18
Η οδός Μεγ. Αλεξάνδρου, πριν και μετά Η οδός Μεγ. Αλεξάνδρου, πριν και μετά

Στα δημοτικά πράγματα, η αντιπαράθεση αλλά και οι συμμαχίες με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές του ’19 όπως και τα έργα της δημοτικής αρχής Λάρισας κυριαρχούν στον απολογισμό πεπραγμένων.

Οι περισσότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας χαρακτηρίσθηκαν από την αντιπαράθεση, κυρίως της μείζονος αντιπολίτευσης με τη δημοτική αρχή, για σειρά θεμάτων. Ωστόσο πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης, θα υπάρξει και δικαστική μετά την - ασυνήθιστη για τα τοπικά δημοτικά χρονικά - απόφαση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένας Καραλαριώτου να καταθέσει (26/3/18) αγωγή κατά του δημάρχου Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννη ζητώντας αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για «αποκατάσταση ηθικής βλάβης».

Αφορμή στάθηκε μια, όντως έντονη, συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 28/11/17) όπου ο κ. Καλογιάννης, προκειμένου να διαφοροποιηθεί από το ύφος που χρησιμοποίησε η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας «διαπλοκή» στην ανάθεση έργων για το Πάρκο των Ευχών, σε μια αποστροφή του λόγου του και απευθυνόμενος προς την κ. Καραλαριώτου τόνισε ότι «το 2014 και το 2015 όταν το πόθεν έσχες σας έμεινε ανοιχτό, εμείς δεν είπαμε κουβέντα για τίποτα».

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν και στις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έπεισαν την κ. Καραλαριώτου, που για να ανακαλέσει την απόφασή της να προσφύγει στη δικαιοσύνη επέμενε ο κ. Καλογιάννης «να ζητήσει δημόσια συγνώμη». Κάτι που δεν έγινε και η συνέχεια – εφόσον δεν αλλάξει κάτι - αναμένεται επί των δικαστικών αιθουσών.

ΕΡΓΑ

Όλο το προηγούμενο διάστημα υλοποιούνται έργα μεταξύ των οποίων και αυτό της ΔΕΥΑΛ (αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στις συνοικίες) με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. Ωστόσο το 2018 σηματοδοτεί την υλοποίηση έργων που κατά τη δημοτική αρχή θα αναμορφώσουν τη Λάρισα.

Την πρόσκαιρη διαμαρτυρία για τα παράλληλα έργα στο Κέντρο που προκάλεσαν αναστάτωση, διαδέχεται η ικανοποίηση των δημοτών όχι τόσο για τα ανακατασκευασμένα – και προσπελάσιμα πλέον - πεζοδρόμια αλλά για τη μετατροπή πολύβουων κεντρικών οδών, σε δρόμους αποκλειστικής διέλευσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η αναμορφωμένη οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου εντυπωσιάζει, όπως οι οδοί, Βενιζέλου και η Φιλελλήνων. Οι πολίτες αν και «επιμένουν» στη λειτουργία ανακατασκευασμένων δρόμων ως πεζοδρόμων υιοθετούν τελικά το νέο εγχείρημα και μένει να αποδειχθεί ότι και οι οδηγοί θα επιδείξουν την απαιτούμενη κυκλοφοριακή αγωγή.

Η οδός Ασκληπιού, όπου αναμένεται να εγκατασταθεί εργολάβος, όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει τον πρώτο δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, όπως θα γίνουν και αρκετοί κεντρικοί και συνοικιακοί δρόμοι. Είναι το σχέδιο της δημοτικής αρχής που θα υλοποιηθεί από τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που προβλέπει έργα και δράσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ που σχεδιάσθηκαν από τη σημερινή αρχή και θα υλοποιηθούν από την επόμενη, όποια και αν είναι.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η ψήφιση του «Κλεισθένη Ι» και η καθιέρωση της απλής αναλογικής δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς θα επιτρέψει την άμεση εκλογή υποψηφίων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρητικά, γιατί στην πράξη ήδη καταγράφονται προβλήματα κατάρτισης συνδυασμών αν και επί της ουσίας το ενδιαφέρον στρέφεται στην επομένη των εκλογών και στο πώς θα επιτευχθεί συνεργασία μεταξύ δημοτικής αρχής και… δημοτικών συμβούλων αφού δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία σε επίπεδο εδρών.

Λίγους μήνες πριν την ευθεία των δημοτικών εκλογών, νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση της ΝΔ να στηρίξει τον συνδυασμό της Ρένας Καραλαριώτου.

Που κατέρχεται στις εκλογές, επικεφαλής του ενιαίου συνδυασμού που συναποφάσισε με τον δημοτικό σύμβουλο Αθ. Μαμάκο ο οποίος διαδέχθηκε (1/10/18) στα ηνία της παράταξης, τον πρώην δήμαρχο Κων. Τζανακούλη.

Η εκδήλωση (13/12/18) με τη συμμετοχή υποψηφίων και των δύο παρατάξεων σηματοδοτεί την ενότητα καθώς, Ρένα Καραλαριώτου, Κων. Τζανακούλης και Θαν. Μαμάκος βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι αφήνοντας στο παρελθόν, όσα προηγήθηκαν στις εκλογές του 2014 .

ΚΙΝΑΛ

Έντονες είναι οι διεργασίες και στον χώρο της κεντροαριστεράς με το Κίνημα Αλλαγής, σε διευρυμένη σύσκεψη στη Λάρισα να αποφασίζει με μεγάλη πλειοψηφία τη στήριξη του νυν δημάρχου Απ. Καλογιάννη. Την απόφαση επικρίνει με έντονο ύφος ο μέχρι πρότινος επικεφαλής παράταξης Εκτ. Νασιώκας ο οποίος έχει κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής του. Η παράταξη Νασιώκα θα κατέλθει τις εκλογές αλλά μένει να αποσαφηνισθεί, τις επόμενες ημέρες, με ποιον επικεφαλής.

Την ίδια απόφαση έχει λάβει και ο επικεφαλής παράταξης Ντ. Διαμάντος που καταγράφει διαρροές στον συνδυασμό του, καθώς πρώην μέλη συντάσσονται με την παράταξη Καραλαριώτου. Το παζλ των υποψήφιων δημάρχων στον Δήμο Λαρισαίων συμπληρώνει ο επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ, Πέτρος Κρίκης ενώ συμμετοχή στις εκλογές με την «Ταυτότητα Πόλης» εξήγγειλε προχθές και ο πρώην γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, Γ. Μπαρτζώκης. Προσπάθεια εξεύρεσης υποψήφιου δημάρχου καταβάλλουν και οι διαφωνούντες του ΚΙΝΑΛ με την απόφαση περί στήριξης Καλογιάννη.

Αυτές τις ημέρες οι επικεφαλής των παρατάξεων, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους ενώ εντείνονται οι κατ’ ιδίαν επαφές για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες των περιπτώσεων μάλιστα, οι ίδιοι υποψήφιοι έχουν ήδη δεχθεί κρούσεις από διαφορετικούς συνδυασμούς.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου