Από τον Ιγνάτιο στον Ιερώνυμο…

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2019 22:20

Το πρωινό της Τρίτης 26 Ιουνίου δεν ήταν ένα συνηθισμένο για τη Λάρισα. Άλλωστε οι καμπάνες των ναών που χτυπούσαν πένθιμα προετοίμαζαν τους Λαρισαίους γι΄αυτό που κάποιοι υποψιάζονταν αλλά δεν ήθελαν να πιστέψουν.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος προδόθηκε από την καρδιά του, δύο ώρες πριν ολοκληρωθεί η μεταμόσχευση στο συκώτι από τον ιατρό κ. Ανδρέα Τζάκη στην Αμερική και εκδήμησε εις Κύριον. Στη συνέχεια η λύπη και ο στεναγμός για την απώλεια του Ποιμενάρχη έδωσαν τη θέση τους στην αγωνία για το πότε θα φθάσει το σκήνωμά του στην πόλη του Αγίου Αχιλλίου. Οι διαδικασίες στην Αμερική χρονοβόρες. Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Ιγνατίου τελείται παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, πλειάδας άλλων Αρχιερέων στις 13 Ιουλίου (!) και πλήθους πιστών στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου. Η ταφή γίνεται πίσω από τον ναό. Η Αρχιεπισκοπή ορίζει Τοποτηρητή, τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ο οποίος ανακοινώνει ότι η εκλογή του νέου Μητροπολίτη θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο. Πράγματι το Σάββατο 4 Οκτωβρίου συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδο και εκλέγει πανηγυρικά νέο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου τον Α΄ Γραμματέα, πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμ. Ιερώνυμο Νικολόπουλο. Ο στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου συγκέντρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων των Μητροπολιτών (68) και επικράτησε του βασικού διεκδικητή, Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας π. Αχίλλιου Τσούτσουρα (9), ενώ έκπληξη θεωρήθηκε η συμμετοχή στο λεγόμενο τριπρόσωπο, του εφημέριου του ιερού ναού του Προφήτη Ηλία Λάρισας π. Διονυσίου Παπαλέξη. Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη πραγματοποιείται μεγαλοπρεπώς την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου η Λάρισα υποδέχεται με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα στην Κεντρική πλατεία τον νέο Μητροπολίτη, ενώ από την τελετή ενθρονίσεώς του απουσιάζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, επικαλούμενος προβλήματα υγείας, αλλά προφανώς η απουσία του σχετιζόταν με τις αντιδράσεις που προκάλεσε στους κύκλους των κληρικών η συμφωνία του με τον Αλ. Τσίπρα για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Έκπληξη προκάλεσε η κίνηση του νέου Μητροπολίτη να τελέσει Τρισάγιο εκτός από τον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου και στο Στόμιο στον τάφο του μακαριστού Θεολόγου.

Στην πρώτη του συνέντευξη στην «Ε» ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερώνυμος τονίζει πως «γνωρίζω ότι το έδαφος στην περιοχή μας είναι γόνιμο από τον προκάτοχό μου και θα προσπαθήσω να το καλλιεργήσω περισσότερο. Δεν θα βιαστώ να πάρω αποφάσεις». Αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα ποιμάνει το πλήρωμα της Μητροπολιτικής του περιφέρειας, ενώ δείχνει ότι επενδύει πολλά στην αξιοποίηση του κληρικού δυναμικού της Μητρόπολης. Προαναγγέλλει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής επιμορφωτικά σεμινάρια, ώστε να κατανοήσουν οι ιερείς τα ποιμαντικά τους καθήκοντα και να επιτελέσουν σωστά την αποστολή του θρησκευτικού ταγού-ηγέτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass