Το φθινόπωρο η συντήρηση της γέφυρας των Τεμπών

ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ - Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ: ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΣΩ ΠΑΘΕ Ή ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2019 22:03

Αλλαγή σχεδίων για το επικείμενο κλείσιμο της γέφυρας του Πηνειού στην παλαιά Εθνική Οδό στα Τέμπη, ώστε να γίνει η ενίσχυση της στατικότητάς της, η οποία αρχικά προγραμματίστηκε για την άνοιξη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των εργασιών το τέλος του χρόνου.

Αλλαγή που προκαλεί ανακούφιση στους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής των Τεμπών που ασχολούνται με τον τουρισμό στα παράλια, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα ανάγκαζε όλα τα διερχόμενα οχήματα να χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο και κατά συνέπεια οι οδηγοί να πληρώνουν διόδια. Περαιτέρω μείωση του τουριστικού ρεύματος, που έτσι κι αλλιώς καταγράφεται από τη Βόρεια Ελλάδα λόγω έλλειψης ολοκληρωμένου κόμβου στον Πυργετό, θα ήταν καταστροφική για την τοπική οικονομία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των εργασιών για τη στατικότητα της γέφυρας από άνοιξη, φθινόπωρο δεν οφείλεται στην εκφρασμένη αντίθεση των επαγγελματιών τουρισμού της περιοχής, αλλά στην αναγκαιότητα συνέχισης των εργασιών συντήρησης των σηράγγων, που απαιτούν εναλλακτική οδό για την κυκλοφορία των οχημάτων. Ουσιαστικά οι σήραγγες στα Τέμπη θα ανοιγοκλείνουν αρκετές φορές και το 2019 για λόγους ασφάλειας και αναβάθμισης των συστημάτων ηλεκτροφωτισμού και αερισμού και δεν υπάρχει η δυνατότητα για ταυτόχρονη διακοπή κυκλοφορίας και στον παλιό δρόμο.

Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο προγράμματος παρεμβάσεων σε 95 γέφυρες της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Μαλιακού – Κλειδιού, το οποίο θα φέρει σε πέρας η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», «στέλνοντας τον λογαριασμό» στο Δημόσιο (ήδη δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» ο συνολικός προϋπολογισμός που φθάνει τα 29 εκατ. ευρώ), το Υπουργείο Υποδομών άναψε το «πράσινο φως» για την εκτέλεση εργασιών ενίσχυσης σε έξι γέφυρες που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1960-1967, ανάμεσα στις οποίες και η γέφυρα του Πηνειού στα Τέμπη. Η γέφυρα είναι ιδιαίτερα καταπονημένη, καθώς εγκαινιάστηκε το 1960 και, όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, τις τελευταίες δεκαετίες δέχθηκε περισσότερο φόρτο από αυτόν για τον οποίο είχε μελετηθεί. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πόσα φορτηγά πέρασαν κατά τη διάρκεια κατασκευής των τούνελ, στην κοιλάδα των Τεμπών. Η γέφυρα των Τεμπών έχει μήκος 210 μ., φθάνει σε ύψος τα 18 μ. και αποτελείται από τρία ανοίγματα. Να σημειωθεί τέλος ότι το Υπουργείο Υποδομών ενέκρινε την πραγματοποίηση επεμβάσεων σε ακόμα 89 μεσαίες και μεγάλες γέφυρες του ίδιου τμήματος της Εθνικής Οδού. Στις περισσότερες θα γίνει αντικατάσταση των στηθαίων, στεγανώσεις ή ανακατασκευή του οδοστρώματος αλλά όχι του φορέα της γέφυρας.

ΤΟ «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΤΟΥ Γ. ΜΑΝΩΛΗ

Στο μεταξύ τα προβλήματα που θα προκύψουν από το κλείσιμο της γέφυρας του Πηνειού στα Τέμπη, επισημαίνει με επιστολή της στην «Ε» σύσσωμη η μείζονα αντιπολίτευση «Νέα Δύναμη» του Δήμου Τεμπών. Συγκεκριμένα με επιστολή του ο επικεφαλής της κ. Γ. Μανώλης κάνει λόγο «για αποκλεισμό και αποκοπή του Δήμου Τεμπών στα δύο. Η μετακίνηση των κατοίκων του δήμου μας και συγκεκριμένα των διαμενόντων σε Ραψάνη, Πυργετό, Κρανιά, Κουλούρα, Παραλία Αιγάνης και Αιγάνη, θα πρέπει για τις καθημερινές τους ενδοδημοτικές μετακινήσεις, ακόμη και για τις αγροτικές τους εργασίες, να πληρώνουν διόδια μία και δύο φορές την ημέρα, χωρίς να υπάρχει κάποια ασφαλή εναλλακτική διαδρομή. Δεύτερον χωρίς ολοκληρωμένο κόμβο στο ύψος του Πυργετού και χωρίς ασφαλή εναλλακτική διαδρομή προς τα παράλια του Δήμου Τεμπών και προς τα ορεινά και παραθεριστικά χωριά Αιγάνη - Κρανιά – Ραψάνη και Πυργετό, τα μέρη αυτά θα οδηγηθούν σε πλήρη απομόνωση, η οποία απομόνωση σε περίοδο οικονομικής κρίσης θα οδηγήσει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην εν λόγω περιοχή και όχι μόνο σε οικονομικό μαρασμό, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την μικροοικονομία των επαγγελματιών του δήμου μας».

Ο Γιώργος Μανώλης προτείνει «όσο διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες, να υπάρξει ελεύθερη διακίνηση μέσω του νέου αυτοκινητοδρόμου της ΠΑΘΕ ή εκ περιτροπής κυκλοφορία των οχημάτων από τη γέφυρα Πηνειού στα Τέμπη».

Καλεί δε τους βουλευτές και τον περιφερειάρχη να μεριμνήσουν από τώρα πιέζοντας σχετικώς το αρμόδιο υπουργείο, ενώ κατηγορεί τον δήμαρχο Τεμπών Κ. Κολλάτο ότι «όταν πριν πάρα πολύ καιρό σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σαν αντιπολίτευση είχαμε θέσει το ερώτημα για το επικείμενο κλείσιμο της γέφυρας του Πηνειού στα Τέμπη, η απάντηση που δόθηκε από τον δήμαρχο κ. Κολλάτο ήταν ότι «δεν υφίσταται τέτοιο θέμα». Άγνοια; Επιπολαιότητα; ας εκτιμηθεί από τους πολίτες. Δεν πιστεύουμε πλέον στη διαπραγματευτική ικανότητα του δημάρχου κ. Κολλάτου, ο οποίος έχει ανακοινώσει ραντεβού με στελέχη του Υπουργείου Υποδομών στα μέσα Ιανουαρίου 2019 και αυτό όχι από μεμψιμοιρία ή στείρα αντιπολίτευση, αλλά διότι αλλεπάλληλες φορές έχει δεσμευθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τα 8 χρόνια της θητείας του για την υλοποίηση βασικών έργων, μετά από παρόμοιες συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη υπουργείων, όπως ολοκληρωμένος κόμβος Ραψάνης, στάση Προαστιακού Σταθμού στην Ιτέα, λύση οικιστικού στα παράλια Αιγάνης κ.λπ. και από όλα αυτά δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα. Απαιτούμε λύσεις και όχι ατέρμονες και άκαρπες προεκλογικές συναντήσεις» καταλήγει η ανακοίνωση της «Νέας Δύναμης».

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass