Μάχη με τα χιόνια, το ψύχος και τον ολικό παγετό

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Η ΡΑΓΔΑΙΑ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ -ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ- ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΣΠΗΛΙΑ

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2019 18:00

Πολικές θερμοκρασίες διαδέχονται σήμερα τη χιονόπτωση στη Λάρισα, που θα αγγίξουν τους -10 βαθμούς Κελσίου και θα διατηρηθούν μέχρι και αύριο Κυριακή, των Θεοφανείων.

Αυξημένη προβλέπεται η επικινδυνότητα στο οδικό δίκτυο, με την έλευση του ολικού παγετού, γεγονός που διατηρεί σε εγρήγορση τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των δυσμενών καιρικών συνθηκών στον Δήμο Λαρισαίων, όσον αφορά στην πόλη και στα χωριά, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κλιμάκια της οποίας επιχειρούσαν μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα διανοίξεις δρόμων στο επαρχιακό δίκτυο, με ρίψη τόνων αλατιού.

Αναλυτικότερα για σήμερα οι μετεωρολόγοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κ. Αναστασία Παπακρίβου και κ. Παναγιώτης Σκριμιζέας προβλέπουν σταδιακή μείωση των χιονοπτώσεων (ξεκινώντας από τη δυτική Θεσσαλία) οι οποίες θα περιοριστούν μέχρι και το απόγευμα στις θαλάσσιες περιοχές.

 «Το κρύο όμως θα είναι τσουχτερό…» υποστηρίζουν και συμπληρώνουν ότι «σχεδόν παντού θα έχουμε ολικό παγετό, δηλαδή η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 0 βαθμούς καθ’ όλο το 24ωρο, με την ελάχιστη να ξεπερνά και στη Λάρισα τους -10 βαθμούς Κελσίου».

Για αύριο Κυριακή προβλέπουν: «Ηλιο με δόντια» σχεδόν σε όλη τη Θεσσαλία, καθώς ο παγετός, εκτός από ολικός, θα είναι και τοπικά ισχυρός (κάτω από -5ο C), με το θερμόμετρο τις πρωινές και βραδινές ώρες, σε πολλές περιοχές, να δείχνει και κάτω από τους -10 βαθμούς».

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ

Με γκρέιντερ και αλατιέρες, εδώ και δύο βράδια μέχρι και σήμερα τα ξημερώματα, συνεργεία του Δήμου Λαρισαίων προσπαθούν να διατηρήσουν ανοιχτούς του δρόμους της πόλης και ειδικότερα τις προσβάσεις προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προς τα χωριά, και τα σημεία με αυξημένο κίνδυνο ολισθηρότητας, όπως ανηφόρες, γέφυρες και δρόμους με συχνή κυκλοφορία.

Στους ίδιους ρυθμούς κινούνται και τα συνεργεία της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο εθνικό, επαρχιακό ορεινό και πεδινό δίκτυο του νομού Λάρισας, λόγω του παγετού.

Δεκαπέντε εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες βρίσκονταν μόνο στο επαρχιακό δίκτυο Φαρσάλων (και προχθές) προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό, καθότι η έντονη χιονόπτωση συνεχίστηκε όλο το βράδυ, ενώ μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται και στην επαρχία Ελασσόνας.

Ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Χρήστος Καραμπούζης εφιστά την προσοχή των οδηγών και αναφέρει στην «Ε» ότι τα επικινδυνότερα σημεία των δρόμων για την κίνηση οχημάτων στον νομό Λάρισας, είναι τα εξής: Σπηλιά στον Δήμο Τεμπών, Βερδικούσια, Καλλιθέα-Καρυά-Σκαμνιά, Λουτρό –Ακρη στον Δήμο Ελασσόνας, Ανατολή και Δήμητρα στον Δήμο Αγιάς.

Επισημαίνει δε, ότι οι παραπάνω δρόμοι είναι ανοιχτοί, αλλά η κίνηση οχημάτων γίνεται και μόνο με χρήση αλυσίδων, όπως και σε όλη την επαρχία Ελασσόνας και στην επαρχία Φαρσάλων.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζεται και μεθαύριο Δευτέρα, οπότε προβλέπεται να «χτυπήσει» με μεγαλύτερη ένταση τα παράλια του νομού Λάρισας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους της ΕΜΥ: «Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, μόνο στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές προβλέπονται χιονοπτώσεις και κυρίως στις Σποράδες.

Για τις υπόλοιπες περιοχές το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρηθούν τα προβλήματα ολισθηρότητας, λόγω του παγωμένου χιονιού.

Επίσης, σε κάποιες περιοχές η εξάχνωση του χιονιού, λόγω της ηλιοφάνειας, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα με περιορισμένη ορατότητα.  

Από την Πέμπτη η κυκλοφορία φαίνεται ότι αλλάζει, γίνεται πιο δυτική – νοτιοδυτική, με συνέπεια την μικρή άνοδο της θερμοκρασίας ενώ, αν επαληθευτούν τα προγνωστικά δεδομένα, προβλέπονται αρκετά φαινόμενα με τις χιονοπτώσεις όμως να περιορίζονται σε ορεινές περιοχές».

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ

Σε εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει και τον νομό Λάρισας. Ειδικότερα στον Δήμο Τεμπών μέχρι αργά χθες τη νύχτα στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές το χιόνι έπεφτε ασταμάτητα δημιουργώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες.

Χθες συνεχίστηκαν οι εργασίες αποχιονισμού των οδικών δικτύων στα ορεινά χωριά του Δήμου Τεμπών με τη Σπηλιά να ήταν μέχρι το πρωί αποκλεισμένη αφού ο δρόμος Συκουρίου – Σπηλιάς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συνεργείων εκχιονισμού, δεν κατέστη δυνατό να παραμένει ανοιχτός. Η ένταση του χιονιού ήταν τόσο μεγάλη που από τη μια τα μηχανήματα καθάριζαν τον δρόμο και από την άλλη ο δρόμος έκλεινε αμέσως.

Ωστόσο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του Δήμου Νέσσωνος κ. Γιάννης Αργυρίου και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σπηλιάς κ. Βασίλη Νταή στο χωριό δεν υπήρξαν προβλήματα αλλά ούτε και αποκλεισμένοι. Τα δε ποιμνιοστάσια ήταν εφοδιασμένα με ζωοτροφές και ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο, ώστε μέχρι χθες που άνοιξαν οι δρόμοι ουσιαστικά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο ο κ. Αργυρίου καλεί τους πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να ανέβουν στη Σπηλιά, να έχουν βάλει απαραίτητα στα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες για να μην μπλέξουν σε περιπέτειες.

Εν τω μεταξύ για πάνω από 15 ώρες έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η Αιγάνη προχθές Πέμπτη. Στην περιοχή βρέθηκαν πέντε συνεργεία της ΔΕΗ με οχήματα και ένα ειδικό γερανοφόρο όχημα που κατόρθωσαν κάτω από αντίξοες συνθήκες να λύσουν επιτέλους το πρόβλημα και να δοθεί ηλεκτρικό ρεύμα στην Αιγάνη στις 11 προχθές βράδυ. Μιλώντας χθες στην «Ε» ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος εξήρε την παρουσία των τεχνικών εργαζομένων της ΔΕΗ οι οποίοι με αυτοθυσία και υπερβάλλοντας εαυτούς έδωσαν λύση στο πρόβλημα.

Όμως, χθες το βράδυ υπήρξε νέα διακοπή του ηλεκτρικού στην Αιγάνη και συνεργεία της ΔΕΗ με το αποχιονιστικό μπροστά να καθαρίζει τον δρόμο ξαναέπιασαν τη δουλειά της αποκατάστασης του ηλεκτρισμού.

Τον συντονισμό του αποχιονισμού έχει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τεμπών κ. Στέλιος Σαΐτης, ο οποίος χθες βράδυ σημείωνε ότι η κατάσταση μέχρι εκείνη την ώρα για τα ορεινά χωριά και τον καθορισμό των δρόμων είναι ελεγχόμενη αλλά η κίνηση γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μιλώντας επίσης στην «Ε» χθες βράδυ ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τεμπών κ. Πρόδρομος Χαρισμανίδης καλεί τους πολίτες των ορεινών χωριών του Κάτω Ολύμπου και του Κισσάβου αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους αλλά και άλλα άτομα. Επίσης κάνει γνωστό ότι σε όλα τα χωριά των ορεινών όγκων ακόμα και στα παραλιακά η προσέγγιση γίνεται αποκλειστικά και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε φορτηγά τόσο στην ΠΑΘΕ όσο και στην παλιά εθνική οδό μέχρι νεωτέρας.

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην ΠΑΘΕ

Απαγορεύτηκε χθες η κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ στα όρια του νομού Λάρισας, από τις 15.50 μέχρι την ύφεση των δυσμενών καιρικών φαινομένων και την εξομάλυνση της κυκλοφορίας οχημάτων.

 

Το «ευχαριστώ» του Κ. Αγοραστού

Στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο περιόδευσε χθες όλη τη μέρα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προκειμένου να παρακολουθήσει ιδίοις όμμασοι τις εργασίες αποχιονισμού των δρόμων από τα συνεργεία της Υπηρεσίας και των εργολάβων. Αργά το βράδυ, μιλώντας στην «Ε» εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλο το μάχιμο προσωπικό (Πολιτική Προστασία, Τεχνικές Υπηρεσίες, χειριστές εκχιονιστικών μηχανημάτων, κ.λπ.), οι οποίοι δουλεύοντας σκληρά και υπό αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους και να μην μείνει κανένα χωριό εγκλωβισμένο. Σε μια περίοδο, κατά την οποία αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας φιλοξενούν αρκετούς επισκέπτες αποτελεί υποχρέωσή μας και είναι σημαντικό να τους εξασφαλίσουμε ανοικτούς δρόμους και να εμπεδώσουν για το μέλλον ότι η Θεσσαλία διαθέτει τεχνογνωσία και εμπειρία, ώστε και με τις παρούσες συνθήκες μπορεί να τους υποδεχθεί και να τους φιλοξενήσει. Η μάχη με τον χιονιά δεν σταματά, αλλά θα συνεχίσουμε με την ίδια θέληση και πυγμή όλο το Σαββατοκύριακο και φυσικά όσο χρειαστεί».

Ρεπορτάζ

Λένα Κισσάβου, Κώστας Τσόλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass