«Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις και ρύγνυται ο Ιορδάνης»

Η «ΠΑΓΩΜΕΝΗ» ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗ «ΘΕΟΤΡΟΜΗ ΓΙΟΡΤΗ»

Δημοσίευση: 08 Ιαν 2019 22:40

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Tου Γιάννη Μουκίδη «Φώτα και Λαμπρή» αναφέρει ο σοφός λαός μας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές οι δύο γιορτές είναι οι μεγαλύτερες του χρόνου. «Τα νερά αγιάστηκαν και … οι καλικαντζαραίοι έφυγαν!» έλεγαν οι παλαιότεροι για τη γιορτή

των Φώτων, ενώ η Εκκλησία μας υπογραμμίζει με νόημα: «Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις και ρύγνυται ο Ιορδάνης…». Όλα αυτά για τα Άγια Θεοφάνεια, για τη μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, τη «θεότρομη γιορτή», για μία από τις αρχαιότερες εορτές της Εκκλησίας μας (θεσπίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ.).
Έτσι, με την καθιερωμένη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, με θρησκευτική κατάνυξη και με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πιστών, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, γιορτάστηκαν και φέτος τα Άγια Θεοφάνεια και στην «παγωμένη» πόλη της Ελασσόνας.
Το πρωί της Κυριακής, στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του ναού – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης π. Δημήτριος Αργυριάδης και ο διάκονος π. Γαβριήλ. Ακολούθησε εντός του κατάμεστου ναού η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην Κολυμπήθρα, αφού οι καιρικές συνθήκες (…παγετός, χιόνια και πολικές θερμοκρασίες) ήταν απαγορευτικές για να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού από τη γέφυρα του ποταμού Ελασσονίτη.
«Ο Ιησούς Χριστός είναι κυβερνήτης στο πηδάλιο της ζωής μας, τύπος και υπογραμμός της πνευματικής μας ζωής» υπενθύμισε στο εκκλησίασμα ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων. Στις φετινές θρησκευτικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων, στην Ελασσόνα, παρευρέθηκαν:
Ο βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθαν. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, η αναπλ. διευθύντρια Δασών και Αγροτικών υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος Ζωή Φτίκα, οι αντιδήμαρχοι Δημ. Λέκκας, Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, Ιωάν. Γκέκας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας Ανέστ. Σερετίδης, ο πρ. δήμαρχος – δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης – υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Γάτσας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αναστ. Γκατζιούρας, Δημ. Έξαρχος, Δημ. Αντωνίου, η πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Ελασσόνας Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο πρ. βουλευτής Ελευθ. Κυριακού, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας αστυνόμος Α’ Αντ. Θώμος, ο ανθυπαστυνόμος Αστ. Δημουλάς, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας Θωμάς Κίτσης, ο πρ. πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας Δημ. Δριστέλας, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χριστίνα Σαμόλαδου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί και πολύς κόσμος, παρά το χιόνι, το ψύχος και τον παγετό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass