Το φυσικό αέριο αντιμετώπισε την ατμοσφαιρική ρύπανση

*ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΑ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ * ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2019 22:11

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Χωρίς υπερβάσεις στα ανώτατα επιτρεπτά όρια αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα κινείται η φετινή χειμερινή περίοδος προκαλώντας αισιοδοξία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών ότι τα φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανήκουν οριστικά

πλέον στο παρελθόν.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ούτε κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών ούτε και τις τελευταίες ημέρες με τον ολικό παγετό, που αυξάνουν τις ανάγκες για περισσότερες καύσεις θερμαντικών υλικών, τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων αυξήθηκαν σε επίπεδα ώστε να υποχρεώσουν την Περιφέρεια να εκδώσει οδηγίες σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Πολύ δε περισσότερο να υπερβεί το όριο του συναγερμού και να υποχρεωθεί στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση προβλημάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων του σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που είναι εγκατεστημένος στο διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθημερινά τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων στη Λάρισα κινούνται κατά μέσο όρο κάτω από το όριο των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται μη αξιολογήσιμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις τα επίπεδα υπερβαίνουν τα 50 μικρογραμμάρια, όπως στις 29 Δεκεμβρίου και στις 6 Ιανουαρίου που κινήθηκαν στα 81 και 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό, τιμές που θέτουν σε επαγρύπνηση τις υπηρεσίες για πιθανό κίνδυνο αλλά είναι κάτω από το όριο των 100 μικρογραμμαρίων, που υποχρεώνει τις αρχές να εκδώσουν οδηγίες και συστάσεις στους πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων σε εξαιρετικές περιπτώσεις καταγράφηκαν υψηλά επίπεδα όπως το βράδυ της Πρωτοχρονιάς -104 μικρογραμμάρια- αλλά και συγκεκριμένη ώρα της 29ης Δεκεμβρίου με τους υπηρεσιακούς παράγοντες να σημειώνουν ότι πρόκειται για σημειακές ή μικρής διάρκειας επιβαρύνσεις της ατμόσφαιρας που δεν αποτελούν πρόβλημα καθώς ο μέσος όρος του 24ωρου κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα.
Όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες η κατάσταση φαίνεται να εξομαλύνεται καθώς την τελευταία διετία παρατηρείται μείωση της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας συγκριτικά με τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης όπου παρατηρήθηκαν υψηλά ποσοστά αέρια ρύπανσης με την αιθαλομίχλη συνδέοντας αυτή την εξομάλυνση με την καύση ποιοτικότερων καυσίμων.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κων. Μέγα η αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης επικαλούμενος τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν πολλοί ένοικοι πολυκατοικιών στο παρελθόν εξαιτίας των διαφωνιών για την προμήθεια πετρελαίου εξαιτίας του κόστους με αποτέλεσμα όσοι διέθεταν τζάκια να καίνε ακόμα και ακατάλληλα ξύλα ή άλλα υλικά για να εξασφαλίσουν θερμότητα. Με τον ίδιο τρόπο κινούνταν και πολλοί ιδιοκτήτες μονοκατοικιών για λόγους οικονομίας.
ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΑΘΜΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
Σημειώνεται ότι σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης λειτουργούν στη Λάρισα και στον Βόλο, ενώ όπως ανέφερε χθες ο κ. Μέγας στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η προμήθεια μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος έξι νέων σταθμών, που θα εγκατασταθούν στις 4 θεσσαλικές πόλεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μέτρησης της ρύπανσης στην Περιφέρεια, που θα αποτυπώνει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια την εικόνα της ρύπανσης και θα επιτρέπει τόσο στην πολιτική ηγεσία όσο και στις υπηρεσίες να καθορίζουν πολιτικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass