Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα δύο οι ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΕΠΕΚΡΙΝΕ ΚΑΜΜΕΝΟ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΛΟΓΟ ΓΙΑ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ» ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ

Δημοσίευση: 12 Ιαν 2019 22:15

Ρόλο ρυθμιστή για να μην υπάρξει διάσπαση στο κόμμα των ΑΝΕΛ αναλαμβάνει ο Λαρισαίος Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής κρίσιμης συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπό την προεδρία του Πάνου Καμμένου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δέχθηκε ασφυκτικό πρέσινγκ από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο να αποκαλύψει τι θα πράξει, εφόσον τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο ίδιος πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ότι φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, λόγω της σκληρής στάσης που τηρήθηκε εξ αρχής βασίζοντας τα πάντα στο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έφτανε ποτέ στην Ελλάδα. Επίσης ο κ. Κόκκαλης υποστήριξε πως δεν μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση για τη στάση του κόμματος από τη στιγμή που απουσιάζουν από τη συνεδρίαση τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη των ΑΝΕΛ, δηλαδή οι κ.κ. Κουντουρά, Κουίκ, Χρυσοβελώνη.

Με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος φαίνεται να μην ελέγχει πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του, καθώς με την αρχική του άποψη «να αποχωρήσουν οι υπουργοί του από την κυβέρνηση, μετά την καταψήφιση από τους ΑΝΕΛ της Συμφωνίας των Πρεσπών συντάχθηκαν μόνο οι κ. Κων. Κατσίκης και Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ενώ «κατά» δήλωσαν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, καθώς και οι βουλευτές Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Βασίλης Κόκκαλης προτίθεται να λειτουργήσει ενωτικά για να αποφευχθεί η διάσπαση. Θα επικοινωνήσει με τους «αντιφρονούντες» καλώντας τους να παραστούν στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ενώ ζήτησε από τον Π. Καμμένο να αποφύγει, τις επόμενες κρίσιμες ώρες, τις «εμπρηστικές δηλώσεις». Το ίδιο θα πράξουν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ (συμφώνησαν να τηρήσουν πλήρη μυστικότητα για τα πεπραγμένα στη συνεδρίαση), έως ότου ο Αλέξης Τσίπρας συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο και ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πορεία της διακυβέρνησης.

Πάντως ο Β. Κόκκαλης μονοπώλησε το ενδιαφέρον στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος στην αρχή της συνεδρίασης, θέλοντας να διαλύσει τη φημολογία περί διάλυσης της Κ.Ο, είπε σε φωτογράφους και δημοσιογράφους: «Βγάλτε φωτογραφίες για να μην βγάζετε σενάρια». Απευθυνόμενος μάλιστα στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, σημείωσε «είπαν ότι ήταν για καφέ στο Κολωνάκι, ενώ ήταν στην Αχαΐα». (Σημ.: Αναφερόταν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη και αναβλήθηκε, κατά την οποία ο κ. Κόκκαλης θα απουσίαζε -εάν γινόταν- γιατί βρισκόταν εκτός Αθηνών). Γύρω από το μεγάλο τραπέζι οι καρέκλες ήταν λιγοστές. «Είναι τυχαίο», είπε στέλεχος του κόμματος, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη να απαντά πως «υπάρχει απόσταση».   

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάνος Καμμένος δεν απευθύνθηκε καθόλου στους Κώστα Ζουράρι και Θανάση Παπαχριστόπουλο διότι τους θεωρεί δεδομένους ότι θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας της Πρεσπών.

Επίσης ο Βασίλης Κόκκαλης πριν την επίμαχη συνεδρίαση είχε φραστικό επεισόδιο, στην είσοδο των γραφείων του κόμματος, με τον παλιό φωτογράφο, πολιτευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ντίμη Αργυρόπουλο, παρουσία φωτογράφων και πολλών δημοσιογράφων, όταν ο δεύτερος του είπε «Έλα Βασίλη, μπες μέσα τώρα» και ο πρώτος του απάντησε: «Γιατί τροχονόμος είσαι;»

ΔΙΑΡΡΟΗ

Χθες το απόγευμα η άτυπη ενημέρωση των ΑΝΕΛ προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ανέφερε πως «μόνο ως αποκυήματα φαντασίας μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τις περιγραφές για το τι συνέβη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να πλήξουν τους ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν πετυχαίνει τον στόχο της, αλλά προκαλεί πλέον γέλια».

TWEET ΚΑΜΜΕΝΟΥ

Λίγο μετά τη διακοπή της συνεδρίασης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο Twitter:

«Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά. Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει, εκτός αν αυτή συνδεθεί με την Συμφωνία των Πρεσπών όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις των οργάνων των ΑΝΕΛ και θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό».

 

Γ. Ρούστας

Σχετικά Άρθρα