Καθυστερήσεις στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου

ΑΡΓΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ * ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ «ΧΑΜΑΜ»

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2019 22:45

Μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται στην έκδοση της οριστικής απόφασης από το Υπουργείο Πολιτισμού, για την αξία απαλλοτρίωσης τριών ακινήτων που θα γκρεμιστούν προκειμένου να αναδειχθεί ένα ακόμη μέρος του Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.

Η διαδικασία για τη σύνταξή της, από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου, έχει ολοκληρωθεί από πέρυσι, με τους απαραίτητους επιτόπιους ελέγχους στα τρία κτίσματα, αλλά η έκδοση της απόφασης εκκρεμεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας «ο λόγος της καθυστέρησης εκτιμάται ότι είναι η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο εργασίας –μνημεία σε όλη τη χώρα- με τον οποίο έχουν επωμιστεί οι υπάλληλοί τους.

Ως εκ τούτου, η υπόθεση της έκδοσης οριστικής απόφασης σχετικά με την αξία αποζημίωσης της ακίνητης περιουσίας, η οποία θα περάσει στην κατοχή του δημοσίου, είναι μία από αυτές που δεν προχωρά…».

Να σημειωθεί ότι τα τρία ακίνητα-εμπορικά καταστήματα, βρίσκονται επί της οδού Βενιζέλου. Μόνο σε ένα από αυτά λειτουργεί και σήμερα εμπορική επιχείρηση, ενώ τα άλλα δύο είναι κλειστά.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται βάσει νόμου, σε περίπτωση κήρυξης της απαλλοτρίωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού με την έκδοση της προβλεπόμενης Κ.Υ.Α., ο φάκελος της υπόθεσης αποστέλλεται στην Κτηματική Υπηρεσία και οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες των ακινήτων προσφεύγουν στα αρμόδια Δικαστήρια για τον προσδιορισμό τιμής μονάδος του ακινήτου τους, πετυχαίνοντας με τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις τον προσδιορισμό τιμής μονάδος πολύ υψηλότερης της αντικειμενικής.

Με αυτόν τον τρόπο, το ΥΠ.ΠΟ. υποχρεούται στην καταβολή της αποζημίωσης, η οποία έχει αποφασισθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο.

Η εκκίνηση του κόστους των αποζημιώσεων που καταβάλλει το δημόσιο στους ιδιοκτήτες, γίνεται πάντα βάσει της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τη χρονική περίοδο κατά την οποία εκτιμώνται.

ΟΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΓΑΛΟ ΛΟΥΤΡΟ» (ΧΑΜΑΜ)

Σε αναμονή, για την έναρξη της προβλεπόμενης διαδικασίας απαλλοτριώσεων κτισμάτων, από ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού, βρίσκεται και το Μεγάλο Οθωμανικό Λουτρό (Μεγάλο Χαμάμ) επί της οδού Βενιζέλου.

Ειδικότερα, μετά την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, για απαλλοτρίωση των καταστημάτων τα οποία λειτουργούν μέσα στην έκτασή του, από το 1881 μέχρι σήμερα, αναμένεται να προχωρήσει επιτόπιος έλεγχος στα κτίσματα προς απαλλοτρίωση, από ειδικούς επιστήμονες του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, προκειμένου να μετρήσουν, να καταγράψουν τις διαστάσεις τους και ακολούθως να εκδώσουν απόφαση με την προτεινόμενη αξία απαλλοτρίωσης του καθενός, βάσει των σημερινών αντικειμενικών αξιών ακινήτων της περιοχής.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το λουτρό είναι εγκλωβισμένο μέσα σε εμπορικά καταστήματα, κατάσταση που διαμορφώθηκε σταδιακά από τα τέλη του 19ου αιώνα, μετά την απελευθέρωση της Λάρισας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συνέταξε πριν λίγο καιρό μελέτη ανάδειξης και στερέωσης του μνημείου, μετά και από αιτήματα των ιδιοκτητών για την υγρασία που έβαζαν οι θόλοι. Στη διάρκεια σύνταξης της μελέτης έγιναν ακριβείς αποτυπώσεις και διαπιστώθηκε ότι σώζονται όλοι οι χώροι του λουτρού, ακόμη και στα καταστήματα όπου είναι παντελώς καλυμμένοι με γυψοσανίδες και ακόμη ότι η κάτοψη του μνημείου αποκλίνει από την κατεύθυνση της σημερινής οδού Βενιζέλου και οι βιτρίνες των καταστημάτων βρίσκονται στον εξωτερικό του χώρο. Έτσι, φαίνεται ότι θα μπορέσουν να στερεωθούν και να αναδειχθούν οι αρχικοί τοίχοι, μετά την απομάκρυνση των πρόσθετων κατασκευών.

 

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass