Οι Λαρισαίοι ασθενείς του Ιπποκράτη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2019 16:45

Όταν ο Ιπποκράτης εγκαθίσταται στη Θεσσαλία είναι ήδη διάσημος γιατρός. «Το όνομά μου προχώρησε πολύ περισσότερο απ' ό,τι το πρόσωπό μου» αναφέρει ο ίδιος.

Ο Ιπποκράτης ήταν μυθολογικός απόγονος του Ασκληπιού, ο οποίος γεννήθηκε και έζησε στη Θεσσαλία. Υπάρχουν διάφορες εικασίες που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί σχετικά με την αιτία που έφερε τον θεμελιωτή της σύγχρονης Ιατρικής στο μυθικό λίκνο των προγόνων του.

Την περίοδο που ο Ιπποκράτης και οι μαθητές που τον συνοδεύουν εγκαθίστανται στη Λάρισα, βρίσκεται στην εξουσία η αριστοκρατική οικογένεια των Αλευάδων η οποία φιλοξένησε προσωπικότητες του πνεύματος όπως οι ποιητές Ανακρέων, Σιμωνίδης, Πίνδαρος, Βακχυλίδης και φιλοσόφους όπως ο σοφιστής Γοργίας.

Ο Ιπποκράτης αναφέρει στον Επιβώμιο ότι ήταν γνωστός σε πολλές πόλεις της Θεσσαλίας. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι άσκησε σε αρκετές θεσσαλικές πόλεις το επάγγελμα του γιατρού.

Όπως περιγράφεται στο έργο του περί «Επιδημιών», ο μεγάλος γιατρός της αρχαιότητας θεραπεύει ασθενείς στη Λάρισα αλλά και σε άλλες πόλεις όπως η Μελίβοια, η Κραννών, τα Φάρσαλα και οι Φερές.

Σε περιστατικά και ασθένειες κατοίκων της Λάρισας θα αναφερθούν οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργανώνεται από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας αύριο Πέμπτη 17 Ιανουαρίου στις 6.30 μ.μ.

Συγκεκριμένα, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ρίζος Χαλιαμπάλιας και ο καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας Γιάννης Στεφανίδης θα αναφερθούν σε περιστατικά και ασθένειες της Θεσσαλίας στο «Επιδημιών» του Ιπποκράτη ενώ σε θέματα σχετικά με τον Ιπποκράτη στη σύγχρονη επιδημιολογία και πρόληψη θα αναφερθεί ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Στα ειδικά θέματα ο επ. καθηγητής Χειρουργικής Γιάννης Μπαλογιάννης θα αναλύσει χειρουργικό περιστατικό, ο ειδικευόμενος γιατρός Θανάσης Πασχάλης νευροχειρουργικό περιστατικό, ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Αλ. Δαπόντε γυναικολογικά περιστατικά και ο καθηγητής Ορθοπαιδικής Κων. Μαλίζος θα αναφερθεί σε ορθοπαιδικά περιστατικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass