«Επιδρομή» αθεόφοβων σε εκκλησίες

ΕΚΛΕΨΑΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ 18ου αι. ΑΠΟ ΝΑΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ, ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΝΑΟ ΣΤΗ ΡΑΧΟΥΛΑ, ΕΝΩ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΝΑΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ

Δημοσίευση: 16 Ιαν 2019 22:30
Ο εφημέριος π. Αδάμ και ο πρόεδρος της κοινότητας, Παν. Νατσίδης χθες το πρωί στον ναό (φωτ. Λεων. Τζέκας) όπου χαρακτήρισαν απώλεια την κλοπή της ιστορικής εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα Ο εφημέριος π. Αδάμ και ο πρόεδρος της κοινότητας, Παν. Νατσίδης χθες το πρωί στον ναό (φωτ. Λεων. Τζέκας) όπου χαρακτήρισαν απώλεια την κλοπή της ιστορικής εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα

Τρεις εκκλησίες σε ισάριθμα χωριά διέρρηξαν άγνωστοι προχθές βράδυ κλέβοντας μια ιστορικής αξίας εικόνα του 18ου αιώνα, χρήματα από παγκάρια και τάματα από εικόνες προκαλώντας παράλληλα φθορές, σπάζοντας πόρτες και παράθυρα, ενώ έφεραν τα πάνω – κάτω στο ιερό των ναών, ψάχνοντας ακόμη και την Αγία Τράπεζα.

Οι αθεόφοβοι δράστες δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να παραβιάσουν πόρτες και παράθυρα εκκλησιών προκειμένου να κλέψουν, οπότε δεν έχει νόημα να σημειωθεί πως έδρασαν σε εκκλησίες που βρίσκονται μέσα στα χωριά και όχι σε κάποια εξωκλήσια.

Η πρώτη διάρρηξη διαπιστώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα προχθές το βράδυ στον ι.ν. του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κοιλάδα Λάρισας, ναός που ανεγέρθη το 1770 και έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, με απόφαση της πρώην 7ης ΕΒΑ.

«Όταν χτύπησε ο συναγερμός» λέει στην «Ε» ο εφημέριος του ναού π. Αδάμ «έκανα τρία λεπτά για να φθάσω στην εκκλησία αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει». Προσθέτοντας ότι οι κλέφτες από το προσκυνητάρι «πήραν την εφέστιο εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνα, όπως και τα τάματα που περιείχε ενώ έκλεψαν και το κομμάτι της εμβάδας (σ.σ. «παντόφλα») του Αγίου που είχε δωρίσει στον ναό ο μακαριστός μητροπολίτης Λαρίσης, Ιγνάτιος».

Η εικόνα που έκλεψαν οι άγνωστοι δράστες είναι ιστορικής σημασίας καθώς χρονολογείται από την περίοδο 1780 – 1830 και αναπαριστά τον Άγιο Σπυρίδωνα (προτομή) με διαστάσεις 35 επί 25 εκατοστά. «Χτύπησε ο συναγερμός και δεν πρόλαβαν να κάνουν περισσότερες ζημιές» προσθέτει ο ιερέας, προβληματισμένος για τη δράση των αγνώστων.

Συμφωνώντας παράλληλα με τον πρόεδρο της κοινότητας Κοιλάδας, Παν. Νατσίδη που τόνισε πως «οι ζημιές όσες και αν είναι αποκαθίστανται, το ζήτημα για εμάς είναι ότι έκλεψαν μια ιστορική εικόνα και πώς θα μπορέσουμε πλέον να τη βρούμε».

Να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο του 2017 άγνωστοι διέρρηξαν τον ι.ν. της Γέννησης της Θεοτόκου στην πλατεία της Κοιλάδας, κλέβοντας την εικόνα της Παναγίας της Θρακιώτισσας, που χρονολογείται μεταξύ του 1800 και του 1850, μια εικόνα που έφεραν μαζί τους το 1906 στην Κοιλάδα οι πρόσφυγες από το Καβακλή της Ανατολικής Ρωμυλίας.

ΡΑΧΟΥΛΑ

Χρήματα από το παγκάρι αλλά και τάματα από την εικόνα του Αγίου Βησσαρίωνα έκλεψαν άγνωστοι δράστες από τον ομώνυμο ι.ν. στην πλατεία της Ραχούλας Λάρισας. Όπως εξηγεί στην «Ε» ο εφημέριος του ναού π. Δωρόθεος «η κλοπή έγινε αντιληπτή στις 9 (σ.σ. χθες) το πρωί όταν η νεωκόρος άνοιξε τον ναό και αντίκρισε σπασμένα τα παγκάρια».

Οι κλέφτες σπάζοντας ένα πλευρικό παράθυρο μπήκαν στην εκκλησία και «κατάφεραν να κλέψουν χρήματα και τάματα από την εικόνα της Παναγίας» σημειώνει ο εφημέριος προσθέτοντας ότι «ανακάτεψαν το Άγιο Βήμα, μπήκαν στο ιερό του ναού, πήγαν στην Αγία Τράπεζα, έβγαλαν το αρτοφόριο, τα ανακάτεψαν όλα και ψάχνοντας έκαναν ζημιές». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η αξία των κλοπιμαίων (σ.σ. κυρίως από τα τάματα γιατί το χρηματικό ποσό στο παγκάρι δεν ήταν γνωστό) ανέρχεται σε 4.000 ευρώ αλλά με ακρίβεια δεν έχει αποτιμηθεί ακόμη.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ

Ο ι.ν. του Αγίου Αθανασίου στο Μαυροβούνι του Δήμου Κιλελέρ αποτέλεσε την τρίτη εκκλησία που «χτύπησαν» προχθές βράδυ οι δράστες.

«Η εκκλησία μας δεν έχει τίποτα να κλέψουν, ούτε χρήματα, ούτε τάματα» σημειώνει στην «Ε» ο π. Δαμιανός, εφημέριος του ναού. «Έκαναν πολλές ζημιές» προσθέτει διευκρινίζοντας ότι «παραβίασαν την πλαϊνή είσοδο του ναού με λοστό, λύγισαν την πόρτα δηλαδή και μπήκαν στην εκκλησία.

Μπήκαν στο γραφείο της εκκλησίας και μετά στο Ιερό, όπου τα ανακάτεψαν όλα. Έψαξαν την Αγία Τράπεζα, το Μεγάλο Αρτοφόρτιο, άνοιξαν το Μικρό Αρτοφόριο, άνοιξαν την εικόνα του Αγίου Αθανασίου, άνοιξαν το παγκάρι αλλά η εκκλησία μας δεν έχει κάτι να κλέψουν. Ούτε χρήματα, ούτε τάματα, ούτε τιμαλφή έχουμε» καταλήγει απορημένος ο π. Δαμιανός.

Αστυνομικοί του ΤΕΕ εξερεύνησαν χθες το πρωί τους χώρους ενώ την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας χωρίς να έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο οι δράστες και των τριών διαρρήξεων να είναι οι ίδιοι.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass