«Οχι στη λειτουργία δομής προσφύγων στο Κυψελοχώρι»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΕΜΠΩΝ, ΚΩΝ. ΚΟΛΛΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΔΗΜ. ΒΙΤΣΑ * ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2019 15:20
Τα κοντέινερ που προσωρινά φυλάσσονται στο «Στρατόπεδο Μπουγά» Τα κοντέινερ που προσωρινά φυλάσσονται στο «Στρατόπεδο Μπουγά»

«Η λήψη απόφαση εκ μέρους σας για τη μη λειτουργία της δομής προσφύγων στο Κυψελοχώρι είναι για εμάς μονόδρομος» τονίζει ο δήμαρχος Τεμπών, Κωνσταντίνος Κολλάτος με επιστολή του στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα.

Ο κ. Κολλάτος επανέρχεται στο θέμα της λειτουργίας δομής προσφύγων στο στρατόπεδο «Υπολοχαγού Ζώγα Αργυρίου» στην κοινότητα Κυψελοχωρίου του Δήμου Τεμπών καθώς, όπως έγινε γνωστό, στο «Στρατόπεδο Μπουγά» προσωρινά αποθηκεύονται – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», κοντέινερ που θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση προσφύγων στον νέο καταυλισμό προσφύγων που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Κυψελοχώρι.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Κολλάτος σημειώνει πως «επανερχόμαστε στην 3479/1-6-2018 επιστολή μας, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα τοπικού Τύπου, περί πρόθεσής σας για εγκατάσταση προσφύγων-μεταναστών στο στρατόπεδο «Υπολαχαγού Ζώγα Αργυρίου» στην Τ.Κ. Κυψελοχωρίου του Δήμου Τεμπών.

Είναι γνωστή η ευαισθησία του δήμου μας για το συγκεκριμένο ζήτημα, αφού στο παρελθόν κληθήκαμε και συμβάλλαμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Είναι και δική μας πεποίθηση ότι επιβάλλεται η διασπορά των δομών φιλοξενίας μεταναστών ανά την ελληνική επικράτεια, γιατί διασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διαμονής για τους φιλοξενούμενους αλλά και την ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Να σας θυμίσουμε βεβαίως, ότι ήδη λειτουργεί μια τέτοια δομή στον νομό μας, στο Κουτσόχερο Λάρισας, δυναμικότητας περίπου 1.500 ατόμων, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η υπό ίδρυση δομή θα μπορεί να φιλοξενήσει 800 άτομα.

Βάσει αυτών των πληροφοριών, προκύπτουν εύλογα κάποια ερωτήματα: Στον νομό μας θα λειτουργούν δύο δομές; Είναι αυτή η δέουσα ορθολογική ταξινόμηση ανά την επικράτεια; Αναρωτήθηκε κανείς τι είδους προβλήματα θα προκύψουν ενδεχομένως στην αστυνόμευση;

Να σας ενημερώσω ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο είναι κοντά σε μια στρατιωτικά ευαίσθητη περιοχή, καθώς εκεί υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού. Πέραν αυτού, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που προκύπτουν από την ανεπάρκεια ποσότητας του πόσιμου νερού, την έλλειψη συγκοινωνίας από το στρατόπεδο προς τους όμορους οικισμούς, ζητήματα καθαριότητας και αποχέτευσης, αλλά και θέματα που αφορούν στην υγειονομική φροντίδα των ωφελούμενων.

Οι κάτοικοι της περιοχής καθώς και οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εκφράζουν έντονες και εύλογες ανησυχίες σε ό,τι αφορά τις ιδιοκτησίες των, λόγω του ότι πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου αγροτική περιοχή, με καθημερινές καλλιεργητικές εργασίες και φροντίδες.

Εν κατακλείδι η συγκεκριμένη δομή κατά την περίοδο λειτουργίας της στο παρελθόν κρίθηκε αρνητικά «φιλόξενη», από τους ίδιους τους ωφελούμενους, λόγω των άσχημων συνθηκών διαβίωσης. Τότε όπως ίσως θα θυμόσαστε είχαν εγκαταλείψει μαζικά τον χώρο φιλοξενίας, εισερχόμενοι πεζοί στο εθνικό οδικό δίκτυο και στην ΠΑΘΕ, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων και την ασφάλεια των διερχόμενων.

Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω προβληματισμούς μας, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε επίσημα για τις προθέσεις σας. Για μας είναι μονόδρομος η απόφασή σας για τη μη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής προσφύγων στο στρατόπεδο «Υπολοχαγού Ζώγα Αργυρίου» καταλήγει ο κ. Κολλάτος.

ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΡΩΤΗΣΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

«Για μια ακόμη φορά, η Κυβέρνηση “λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο” και ασκεί τη Μεταναστευτική Πολιτική της χώρας εν κρυπτώ και στον “αέρα”. Είναι απαράδεκτο να σχεδιάζεται η δημιουργία επιπλέον δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο Κυψελοχώρι, στο Στρατόπεδο Ζώγα, χωρίς να έχουν ενημερωθεί, προηγουμένως, οι πολίτες και οι τοπικές αρχές. Όπως επισημαίνουν, σχετικά, στις επιστολές διαμαρτυρίας, που απέστειλαν προς τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Δημ. Βίτσα, ο δήμαρχος Τεμπών, κ. Κ. Κολλάτος, και η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας, αλλά και σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών, κ. Γ. Μανώλης, πληροφορήθηκαν για το εγχείρημα μέσω δημοσιευμάτων, ενώ θέτουν, περαιτέρω, μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν, πρωτίστως, την ασφάλεια, τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και των ίδιων των ωφελουμένων».

Τα ανωτέρω δήλωσε ο αν. τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, αφού κατέθεσε σχετική αναφορά των επιστολών προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την οποία ζητά εξηγήσεις, προσθέτοντας:

«Οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι, όπως και όλοι οι Έλληνες, είμαστε φιλόξενοι και δίνουμε χείρα βοηθείας σε όσες και όσους εμπίπτουν στο καθεστώς διεθνούς προστασίας και δικαιούνται ασύλου. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η Κυβέρνηση παραμερίζει την ουσία του προσφυγικού ζητήματος και επιδίδεται σε έναν πρόχειρο και ανεύθυνο σχεδιασμό, που δεν ωφελεί κανέναν και εγκυμονεί κινδύνους. Τόσο ο δήμαρχος Τεμπών όσο και η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας θέτουν συγκεκριμένα ερωτήματα:

Είναι ορθολογική η δημιουργία νέας δομής στον Νομό μας, αφού ήδη υπάρχει αυτή στο Κουτσόχερο; Είναι αναλογική με τη διασπορά των υπολοίπων δομών ανά την επικράτεια; Γνωρίζει ο κ. Υπουργός ότι η νέα δομή θα στηθεί σε ευαίσθητη στρατιωτικά περιοχή, όπου υπάρχουν πυρομαχικά του στρατού;

Ρώτησε τις αστυνομικές αρχές αν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις νέες ανάγκες αστυνόμευσης που εκτιμάται ότι θα προκύψουν, τη στιγμή που υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την άμεση ενίσχυση των ΑΤ Κιλελέρ (Δομή Κουτσοχέρου) και ΑΤ Τεμπών (Δομή Κυψελοχωρίου) με προσωπικό εκτός Νομού;

Έχει λάβει υπόψη του τα προβλήματα, που θα προκύψουν, από τη μη επαρκή ποσότητα πόσιμου νερού, την έλλειψη συγκοινωνιών καθώς και τα ζητήματα καθαριότητας, αποχέτευσης και υγειονομικής φροντίδας των φιλοξενουμένων; Συμμερίζεται την ανησυχία των κατοίκων, των αγροτών, όσον αφορά τις ιδιοκτησίες τους και τις καθημερινές γεωργικές δραστηριότητές τους; Προφανώς και όχι!

Οι απερισκεψίες και οι αστοχίες των κυβερνώντων στο μεταναστευτικό βαθαίνουν, διαρκώς, δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά και εξαντλώντας τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, που θα τους δείξει, λίαν συντόμως, την πόρτα της εξόδου! Οι μέρες τους είναι μετρημένες!».

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Με αφορμή το ίδιο θέμα η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «το περασμένο καλοκαίρι με βάση πληροφορίες για επαναλειτουργία του στρατοπέδου Ζώγα, στο ΔΔ Κυψελοχωρίου Δήμου Τεμπών, ως Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, υπήρξε από πλευράς μας σε συνεργασία με την Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Θεσσαλίας, άμεση κινητοποίηση (ανακοινώσεις, συναντήσεις κλπ) με αποτέλεσμα να υπάρξει αναστολή του εν λόγω σχεδιασμού.

Ξαφνικά το τελευταίο χρονικό διάστημα ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα για απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε το ‘Στρατόπεδο Ζώγα’ να λειτουργήσει ως οργανωμένη Δομή με προκάτ οικίσκους, ως τον ερχόμενο Μάιο.

Θυμίζουμε ότι ήδη λειτουργεί μια τέτοια Δομή στον νομό μας με περίπου 1.500 άτομα στο Κουτσόχερο Λάρισας, ενώ οι πληροφορίες μιλάνε ότι η υπό ίδρυση Δομή θα είναι δυναμικότητας περίπου 800 ατόμων. Δηλαδή στον νομό μας θα λειτουργούν δύο Δομές με συνολικό πληθυσμό σχεδόν 2.300 άτομα.

Αλήθεια γιατί όλα αυτά στον νομό Λάρισας; Τι σχεδιασμός Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι αυτός; Σκέφθηκε κανείς τα προβλήματα που θα προκύψουν στην Αστυνόμευση; Ερωτήθηκε το Αρχηγείο και η τοπική Υπηρεσιακή Διοίκηση; Ποια η θέση Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτών;

Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων αστυνομικών δε θα πάψουμε να αναδεικνύουμε ζητήματα. Γίνεται καθημερινά ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες των περιφερειακών δήμων. Ζητάμε υπεύθυνη ενημέρωση.

Αν στην τελική κάποιοι επιθυμούν να εφαρμόσουν τον σχεδιασμό τους, εμείς απαιτούμε την ενίσχυση των ΑΤ Κιλελέρ (Δομή Κουτσοχέρου) και ΑΤ Τεμπών (Δομή Κυψελοχωρίου) με -20- άτομα από περιοχές εκτός νομού Λάρισας. Καιρός να αναλάβουν άπαντες τις ευθύνες τους…» καταλήγει η ΕΑΛ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass