Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Διάλογος» για τις ιδεολογίες του μίσους

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2019 15:40

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ομιλιών με τίτλο «Διάλογοι στη Βιβλιοθήκη», το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνει τη διοργάνωση ανοικτής διάλεξης-συζήτησης με θέμα «Ο Άλλος εν διωγμώ: οι ιδεολογίες του μίσους στο χθες και το σήμερα» την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου και ώρα 6:30 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο Λάρισας (Ρούσβελτ 59). Η εκτίμηση πως η ιστορία έφτασε στο τέλος της φαίνεται πως ήταν βαθιά λανθασμένη.

Αντίθετα, επανέρχονται δριμύτεροι κύκλοι που θεωρούσαμε πως έκλεισαν και πως ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Καθημερινά έρχονται στο φως γεγονότα που επιβεβαιώνουν τη ρητορική του μίσους απέναντι στον Άλλο, τον ξένο, τον διαφορετικό. Μα ποιος φταίει; Δεν είναι προφανές πως φταίει αυτός;

Στον «Διάλογο στη Βιβλιοθήκη» του Φεβρουαρίου, οι εξαιρετικοί ομιλητές θα προσεγγίσουν το θέμα του Άλλου -του ξένου που συνυφαίνεται με το κακό, σε αντιδιαστολή με το οικείο, συνώνυμο του καλού. Θα αντλήσουν από το Ολοκαύτωμα για να θίξουν πως οι ιδεολογίες του μίσους δεν εδραιώνονται εν κενώ. Ωστόσο, η ιστορία γράφεται από τους νικητές και απαλείφει ό,τι ενοχλεί. Απαλείφει, για παράδειγμα, πως η πίστη στη φυλετική ιεραρχία βρισκόταν στην καρδιά της δυτικής Ευρώπης πολύ καιρό προτού ξεσπάσει ο Β’ Π.Π. Απαλείφει, επίσης, τον δεύτερο διωγμό που υπέστησαν οι Εβραίοι, όσοι από αυτούς κατάφεραν να επιστρέψουν στην πατρίδα –τη Θεσσαλονίκη. (Αλήθεια, ποια τύχη είχαν οι Εβραίοι της Λάρισας;) Μα ο Άλλος εν διωγμώ δεν ήταν μόνο Εβραίοι. Πολιτικοί κρατούμενοι, ομοφυλόφιλοι, τσιγγάνοι, ανάπηροι ανήκουν και αυτοί στο κάδρο της εξόντωσης που επέβαλε ο ναζισμός.

Σήμερα, άραγε, αναζητούμε αποδιοπομπαίους τράγους; Και ποιος ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής εξουσίας σ’ αυτό;

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν: η κ. Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα Σύγχρονη Ιστορία, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ. Ο κ. Λέων Ναρ, διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, μεταδιδακτορικός ερευνητής ΠΑ.ΜΑΚ., συγγραφέας. Ο κ. Ανδρέας Αλμπάνης, διδάκτωρ Πολιτισμικής Εγκληματολογίας, κοινωνιολόγος, και ο κ. Παύλος Νεράντζης, δημοσιογράφος-ερευνητής, ντοκιμαντερίστας. Τον διάλογο θα συντονίσει η κ. Μπέττυ Μαγρίζου, συγγραφέας.

Η ανοικτή διάλεξη – συζήτηση εντάσσεται στις δράσεις «Λάρισα – Πόλη που Μαθαίνει» για την προώθηση της φιλοσοφίας της διά βίου μάθησης και υλοποιείται με την ευθύνη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Λαρισαίων και της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών και Εκπαιδευτικών Δράσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, τηλ.: 2410-680249 και 2410-680205, στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου των Πολιτών Λάρισας.