Εισαγγελέας για το εκκλησιαστικό σκάνδαλο Τυρνάβου

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥ ΙΕΡΕΑ

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2019 22:02

Την άμεση εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το χθεσινό ρεπορτάζ της «Ε» για την περίεργη περίπτωση με οσμή σκανδάλου σε μεγάλη ενορία του Τυρνάβου από την οποία έχουν εξαφανιστεί 140.000 περίπου ευρώ, λείπουν εικόνες από τη φυσική τους θέση, ένα σπίτι δεν άνοιγε ενώ ένα πρώην στέλεχος της τοπικής εκκλησίας, που φέρεται να είναι πρωταγωνιστής, δεν έχει δώσει σημάδια… ζωής το τελευταίο διάστημα.

Όπως ήταν φυσικό στην κοινωνία του Τυρνάβου το δημοσίευμα προκάλεσε αίσθηση και αποτελούσε χθες μοναδικό θέμα συζήτησης.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας διενεργεί προκαταρκτική έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση ύπαρξης τυχόν ποινικών ευθυνών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από τους πρώτους που θα κληθεί να καταθέσει είναι ο νέος αρχιερατικός επίτροπος της εν λόγω ενορίας ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει σχηματίσει πολύ καλή εικόνα για την κατάσταση. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που ίσως δώσει πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην έρευνα η οποία ξεκινάει, τόσο για την προσπάθεια ακριβούς υπολογισμού της οικονομικής «τρύπας», όσο και για την υπόθεση των εικόνων, για το οποίο δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον η ηγεσία της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.

Από την πλευρά της, η Μητρόπολη διατηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας φυσικά τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής και τις γνωρίζει ακόμα και η Μητρόπολη αναφέρουν πως ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής της υπόθεσης ζει το τελευταίο διάστημα στο εξωτερικό δίχως να φοράει τα ράσα.

Όπως έκανε γνωστό η «Ε» με το χθεσινό της δημοσίευμα, η υπόθεση με το οικονομικό έλλειμμα ήταν γνωστή στα υψηλόβαθμα στελέχη της Μητρόπολης τα τελευταία χρόνια αλλά οι εξελίξεις «πάγωσαν» λόγω της επιβάρυνσης της υγείας του πρώην μητροπολίτη Ιγνάτιου ο οποίος έφυγε από τη ζωή το περασμένο καλοκαίρι.

Ο νέος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος με το που διαπίστωσε το οικονομικό κενό στον Τύρναβο και έμαθε για την απουσία κάποιων εικόνων ξεκίνησε μια έρευνα τοποθετώντας δικούς τους έμπιστους ανθρώπους στον ελεγκτικό μηχανισμό. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά…

Διαπιστώθηκε έλλειμμα ύψους 140.000 ευρώ και πολλές εικόνες έλειπαν από το φυσικό τους χώρο με διάφορες αιτιολογίες. Πρωταγωνιστής εμφανιζόταν ένα – τότε- στέλεχος της τοπικής Εκκλησίας που είχε για πολλά και συναπτά έτη σημαντικές αρμοδιότητες.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος τού έστειλε μήνυμα για τις προθέσεις του να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα όμως του έδωσε διορία να παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού όπου διέμενε, καθώς το εν λόγω σπίτι άνηκε στη Μητρόπολη. Η διορία έληξε προ ημερών και εκείνος όχι μόνο δεν επέστρεψε τα κλειδιά, αλλά εξαφανίστηκε. Το σπίτι ανοίχθηκε από τη Μητρόπολη αλλά, αν και βρέθηκαν κάποιες από τις εικόνες, δεν βρέθηκαν όλες και ειδικά μια πολύ σημαντική για την ηγεσία της Μητρόπολης.

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Κύριο θέμα συζήτησης χθες στον Τύρναβο το μεγάλο θέμα που ταλανίζει την τοπική Εκκλησία. Το πρωτοσέλιδο της «Ε» άλλους ξάφνιασε, ενώ άλλοι αντέδρασαν σαν κάτι που το περίμεναν. Περίμεναν δηλαδή ότι κάποια στιγμή το «απόστημα» θα σπάσει. Η εφημερίδα χθες εξαντλήθηκε και αυτό όχι από διάθεση κουτσομπολίστικη αλλά από θέληση για ενημέρωση. Όπως είναι γνωστό ο Τύρναβος έχει μεγάλη εκκλησιαστική ιστορία, υπήρξε έδρα της Μητρόπολης Λαρίσης και μέσα στην πόλη υπάρχουν τουλάχιστον 50 μεγάλες και μικρότερες εκκλησίες και παρεκκλήσια. Είναι φυσικό αυτά που εδώ και μερικά χρόνια ακούγονταν από στόμα σε στόμα τώρα με τη δημοσιοποίησή τους να αφήνουν όλους έκπληκτους.

Μιλώντας χθες στην «Ε» πολλοί Τυρναβίτες συνέχαιραν τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο που πήρε αμέσως την υπόθεση στα χέρια του ξεκαθαρίζοντας το τοπίο, με την απαίτηση όσοι ευθύνονται για την οικονομική απώλεια από τη συγκεκριμένη ενορία Τυρνάβου να λογοδοτήσουν. Κυρίως ζητούν να επιστραφούν στη θέση τους οι εικόνες οι οποίες φέρονται να έχουν απομακρυνθεί.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ,

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΛΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass