Περισσότερο φως θα έχει η Λάρισα

Ο ΔΗΜΟΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ - ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2019 22:04

Τη σύμβαση εγκατάστασης «πρότυπων φωτιστικών μαγνητικής επαγωγής» υπογράφουν τις επόμενες ημέρες, ο Δήμος Λαρισαίων και η ανάδοχος εταιρεία μετά και την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου.

Πρόκειται για την πρώτη φάση του έργου, προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ, που αφορά σε 2.200 λαμπτήρες μαγνητικής επαγωγής (σ.σ. η δεύτερη φάση του έργου είναι προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ και αφορά σε διόδους εκπομπής φωτός - LED) σε πλατείες, κεντρικές αλλά και οδούς μεγάλης κυκλοφορίας στην πόλη.

Το έργο «στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας» όπως τονίζει στην «Ε» ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης προσθέτοντας ότι «η μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλή καθώς ξεπερνά το 65% με τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη για τον δήμο μας και ειδικότερα στη δαπάνη οδοφωτισμού χωρίς να συνυπολογισθεί το όφελος από τη μείωση στις δαπάνες συντήρησης των νέων φωτιστικών σωμάτων, σε αντίθεση με τα σημερινά φωτιστικά».

Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε κάνει αποδεκτή την εισήγηση του Τμήματος Η/Μ Έργων και Συντήρησης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων, έγκρισης της προμήθειας «πρότυπων φωτιστικών μαγνητικής επαγωγής για την εξοικονόμηση ενέργειας». Εισήγηση στην οποία σημειώνεται πως η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας από την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 2.317.083,51 kWh ετησίως, ενώ η ετήσια μείωση δαπάνης οδοφωτισμού θα ανέλθει σε 347.562,53 ευρώ.

Να διευκρινισθεί πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο που είχε αιτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών η δημοτική αρχή του Κων. Τζανακούλη, ενώ η σημερινή δημοτική αρχή τροποποίησε τη μελέτη ως προς τα φωτιστικά.

ΟΦΕΛΗ

Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται και στην τεχνική περιγραφή του έργου που προβλέπει την προμήθεια και τοποθέτηση «φωτιστικών σωμάτων μαγνητικής επαγωγής 120W και 200 για τον δημοτικό φωτισμό και θα αντικαθιστούν φωτιστικά σώματα ισχύος 250Watt Υψηλής Πίεσης Νατρίου- Υδραργύρου ή 400 Watt υψηλής πίεσης Νατρίου- 400 Watt υδραργύρου.

Τα φωτιστικά μαγνητικής επαγωγής επιτυγχάνουν μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τα κοινά φωτιστικά υψηλής πίεσης νατρίου, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη απόδοση σε φωτισμό με αντίστοιχη μείωση κόστους και εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης η διάρκεια ζωής υπερβαίνει τις 100.000 ώρες λειτουργίας για τον λαμπτήρα με ελάχιστο κόστος συντήρησης σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες που χρησιμοποιούνται στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού του Δήμου». Ο σκοπός της προμήθειας προστίθεται στην τεχνική περιγραφή «είναι η εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων σε διάφορους δρόμους της πόλης με στόχο την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και τη δραστική μείωση των εκπομπών CO2.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα έχει μεγάλο οικονομικό όφελος από τη μείωση των KWh σε σχέση με τα κοινά φωτιστικά Υψηλής Πίεσης Νατρίου (HPS), Υδραργύρου (HQL) και Μεταλλικών Αλογονιδίων (HQI), εξασφαλίζοντας ίδια ή ισοδύναμη ποσότητα φωτισμού, με αντίστοιχη μείωση κόστους και εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπρόσθετο όφελος υπάρχει τόσο από τη μείωση των εργατοωρών (προσωπικό και μηχανήματα) όσο και από τη διάρκεια ζωής των Φωτιστικών σωμάτων που υπερβαίνει τις 100.000 ώρες λειτουργίας έναντι 12.000h - 15.000h των συμβατικών λαμπτήρων νατρίου υψηλής πίεσης ή υδραργύρου ή μεταλλικών αλογονιδίων».

Στα γενικά χαρακτηριστικά των υπαίθριων φωτιστικών μαγνητικής επαγωγής, μεταξύ άλλων σημειώνονται «η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας με το κέρδος να αγγίζει το 68.5 %», η «υψηλή απόδοση φωτεινότητας με αποτέλεσμα το 90% της ηλεκτρικής ισχύος να μετατρέπεται σε φως (90Lm/W)» και η «διάρκεια ζωής 100.000 ώρες λειτουργίας, με αμείωτα τα βασικά χαρακτηριστικά του λαμπτήρα, με μηδενικά κόστη συντήρησης», «δεν θα περιέχουν υδράργυρο σε υγρή μορφή, μόλυβδο και άλλες τοξικές ουσίες στα επίπεδα των κοινών παλαιάς τεχνολογίας λαμπτήρων», «δεν θα εκπέμπουν υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία», η «στιβαρή κατασκευή από 100% ανακυκλώσιμα υλικά» ενώ τέλος «η χρήση τους θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνουν».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass