Οι καταναλωτές στρέφονται στις αγορές χωρίς μεσάζοντες

ΣΕ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ - 15 ΤΟΝΟΙ ΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΙΛΑ ΡΥΖΙΟΥ, ΟΣΠΡΙΩΝ, ΜΕΛΙΟΥ, ΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΩΝ ΔΙΑΤΕΘΗΚΑΝ ΤΟ 2018

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2019 22:10
Ομάδα της πρώτης βάρδιας των εθελοντών στην «Αγορά καταναλωτών» Ομάδα της πρώτης βάρδιας των εθελοντών στην «Αγορά καταναλωτών»

Το εγχείρημα στήριξης παραγωγών και καταναλωτών, με απευθείας διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, κλείνει φέτος επτά χρόνια.

Η λεγόμενη «Αγορά καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες» στηρίζεται πλέον σε γερές βάσεις, έχει εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου και διατηρεί μια σταθερότητα στην πορεία της, με ομαλό προγραμματισμό.

Με την καθιέρωσή της επεκτάθηκε σε μεγαλύτερο πληθυσμό, ο τρόπος αγοροπωλησίας προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή, ο οποίος υπήρχε πάντα μεν, αλλά σε μικρότερη έκταση και κυρίως μεταξύ κατοίκων πόλεων και χωριών που βρίσκονται κοντά σε αγροτικές περιοχές.

Τα στοιχεία του απολογισμού αυτής της δράσης, το 2018, μαρτυρούν τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και τη σταθερή «πελατεία» που έχει αποκτήσει, η οποία εμφανίζει διακυμάνσεις μόνο ανάλογα με τα προϊόντα που διατίθενται κάθε φορά.

Από αυτές, διαπιστώνεται μία απώλεια ανεκτέλεστων παραγγελιών,

περίπου τριάντα κάθε φορά, η οποία όμως συνήθως αναπληρώνεται από άτομα που προσέρχονται την τελευταία στιγμή στην «Αγορά Καταναλωτών», για να αγοράσουν προϊόντα χωρίς να έχει προηγηθεί παραγγελία, είτε από άτομα που αποφασίζουν να αγοράσουν περισσότερες ποσότητες από αυτές που παρήγγειλαν.

Αναλυτικότερα, για τις ποσότητες που διατέθηκαν μέσα στο 2018, ανά προϊόν, καταγράφηκαν τα εξής: 3.000 πεντόλιτρα λάδι, 2.000 βάζα των τριών κιλών μέλι, 1.700 σακούλες των δύο κιλών όσπρια, 1.000 τσουβάλια των δέκα κιλών αλεύρι, 700 σακούλες των δέκα κιλών εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια), 1.000 σακούλες των τριών κιλών ρύζι και 400 τσουβαλάκια των δέκα κιλών πατάτες.

Για τις ανάγκες κάθε διάθεσης προϊόντων, που πραγματοποιείται στην σκεπαστή αγορά της Νεάπολης, εργάζονται 40 εθελοντές των «Ενεργών πολιτών», σε δύο βάρδιες και διάφορα πόστα. Συγκεκριμένα, κάποιοι καταγράφουν τις παραγγελίες των καταναλωτών που προσέρχονται στον χώρο, κάποιοι τους κατευθύνουν στους παραγωγούς -ανάλογα με τις παραγγελίες που έχουν κάνει- για να τα φορτώσουν στο αυτοκίνητό τους, άλλοι βρίσκονται δίπλα από κάθε παραγωγό για καταγραφή των παραγγελιών που διατίθενται (για περισσότερη διαφάνεια) κ.ά.

Υπάρχουν εθελοντές που βοηθούν στη διάθεση προϊόντων, από την έναρξή της, με συνεχή παρουσία. Κάποιοι αποχωρούν για διαφόρους λόγους και αντικαθιστούνται με νέους.

Οι λόγοι της αποχώρησής τους, αφορούν σε προσωπικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, π.χ. κάποιοι έφυγαν στο εξωτερικό, άλλοι εργάζονται κ.ο.κ.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ

Οι συμμετέχοντες παραγωγοί-πωλητές, στην «Αγορά καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες» απαλλάσσονται από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, αλλά έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν προϊόντα σε άπορες και οικονομικά αδύναμες οικογένειες της Λάρισας.

Συγκεκριμένα, την ίδια μέρα της διάθεσης, προσφέρουν συγκεκριμένη ποσότητα προϊόντων τους, για την ενίσχυση του «Δωρητηρίου Τροφίμων» που διατηρούν οι «Ενεργοί Πολίτες» στη στέγη τους, και το οποίο καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων από 110 άπορων οικογενειών της Λάρισας.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass