Εφορεία σύγχρονου πολιτισμού στη Λάρισα

ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. ΜΥΡΣΙΝΗ ΖΟΡΜΠΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ *ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ *ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΙΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΥΡΩΝ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ

Δημοσίευση: 17 Φεβ 2019 22:30
Για την περιφερειακή πολιτική και την πολιτισμική δημοκρατία μίλησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά Για την περιφερειακή πολιτική και την πολιτισμική δημοκρατία μίλησε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά

Τη δημιουργία Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού στη Λάρισα με σκοπό την εξωστρέφεια και τη διάδραση της πόλης με δίκτυα πολιτισμού από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως προανήγγειλε με δηλώσεις της στην «Ε» η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Η κ. Ζορμπά από χθες πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην πόλη μας με σκοπό σήμερα και ώρα 12.30 μ.μ. να εγκαινιάσει το Μουσείο Σίτου και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά, με τους πρώτους σταθμούς να είναι το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, το Διαχρονικό Μουσείο και η Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στο περιθώριο των επισκέψεών της σε φορείς πολιτισμού δήλωσε αναλυτικά στην «Ε» ότι «Εχουμε ένα σχέδιο περιφερειακής πολιτικής και αποκέντρωσης των υπηρεσιών του Υπουργείου, οι οποίες είναι μόνο κεντρικές για τον σύγχρονο πολιτισμό, ενώ στην κληρονομιά υπάρχουν διευθύνσεις και εφορείες σε όλους τους πρώην νομούς, πολλές περισσότερες από μία σε κάθε περιφέρεια, θεωρούμε ότι και ο σύγχρονος πολιτισμός δικαιούται και αξίζει να έχει δομές, δηλαδή μία διεύθυνση πολιτισμού σε κάθε περιφέρεια ώστε να αναπτύξει ένα υπηρεσιακό σχέδιο, να συνεργαστεί με όλα τα κύτταρα πολιτισμού της περιοχής. Για πόλεις σαν τη Λάρισα έχει μια ιδιαίτερη σημασία έτσι ώστε να μπορεί ό,τι παράγει να μπορεί να το εξάγει, να μπορεί να βρίσκεται σε δίκτυα περιφερειακά, διαπεριφερειακά, εθνικά, ευρωπαϊκά αλλά και με τον υπόλοιπο κόσμο. Να μπορεί δηλαδή να έχει μία διάδραση, ένα διάλογο με τον έξω κόσμο και να ακούει και να λέει και τη δική του αλήθεια γιατί πιστεύω ότι αυτό είναι και η ανάπτυξη» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Ζορμπά.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Ενδιάμεσος σταθμός κατά τη χθεσινή ημέρα το Δημαρχείο Λάρισας, όπου μίλησε με θέμα «Περιφερειακή πολιτική του σύγχρονου πολιτισμού και πολιτισμική δημοκρατία». Η υπουργός ανέπτυξε το βασικό πλαίσιο του σχεδίου για την περιφερειακή πολιτική σύγχρονου πολιτισμού, με τα κύρια σημεία της ομιλίας της υπουργού να είναι:

-Η περιφερειακή πολιτισμική πολιτική στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της ταυτότητας και της ανάδειξης των πόλεων και των περιφερειών.

-Η περιφερειακά γραφεία σύγχρονου πολιτισμού που είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας.

- Η «Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής» που θα πλαισιώσει τον νέο ειδικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

- Η ίδρυση «Περιφερειακών Κέντρων Πολιτισμού».

- Η ανάγκη σχεδιασμού της πολιτισμικής πολιτικής σε βάθος δεκαετίας.

- Η συμπεριληπτικότητα και συμμετοχικότητα ως άξονας σχεδιασμού της πολιτισμικής πολιτικής και η σημασία της αλλαγής του λόγου περί πολιτισμού.

- Η πραγματοποίηση ερευνών για τον τρόπο που κατανοούν τις έννοιες πολιτισμός και τέχνη οι πολίτες και, ιδιαίτερα, οι νέοι σήμερα.

- Η πολιτισμική δημοκρατία ως ακρογωνιαίος λίθος του σχεδιασμού της πολιτικής του Υπουργείου.

Αναλυτικά η υπουργός τόνισε ότι «Σήμερα καλούμαστε να διαμορφώσουμε μια περιφερειακή πολιτισμική πολιτική στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της ταυτότητας και της ανάδειξης των πόλεων και των περιφερειών, με κεντρικούς άξονες: τη συμπερίληψη όλων των ομάδων του πληθυσμού χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, την πολιτισμική συνοχή μέσα από τη μείωση των ανισοτήτων, τις συμμετοχικές διαδικασίες, την παραγωγική και οικονομική αναζωογόνηση, τη χρήση πόρων που μπορεί να ήταν παραγνωρισμένοι ή και υποτιμημένοι ως χτες. Μια περιφερειακή πολιτική πολιτισμού που θα αφορά τόσο στον χρονικό ορίζοντα σχεδιασμού της πολιτικής αυτής όσο και τη γεωγραφία της. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε περιφερειακά γραφεία σύγχρονου πολιτισμού που θα δημιουργηθούν στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας, τα οποία θα ανιχνεύσουν, σε ένα πρώτο επίπεδο, τα πεδία δραστηριότητας και το δυναμικό κοινό των οργανισμών, φορέων και συλλογικοτήτων πολιτισμού κάθε περιοχής. Θα πρέπει στο σημείο αυτό τα περιφερειακά γραφεία σύγχρονου πολιτισμού να είναι ανοιχτά στο να διαχειριστούν την επικοινωνία με ένα ετερόκλητο πλήθος φορέων, οργανισμών, κινήσεων, με κριτήριο τη δυναμική παρουσία και την επιρροή τους στην περιοχή, χωρίς προκαταλήψεις όσον αφορά στη θεσμική διάσταση, την ιστορικότητα, τον ιδιωτικό ή δημόσιο χαρακτήρα, την τυπική ή άτυπη μορφή. Στον διάλογο έχουν ισότιμη θέση βιβλιοθήκες, πολιτιστικοί οργανισμοί των Δήμων, ωδεία, κινηματογραφικές λέσχες, μουσεία, σύλλογοι, φοιτητικές ομάδες, κινήσεις και ενώσεις πολιτών και καθένας που ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό. Προκειμένου να πετύχουμε τον διάλογο όλων και την ευέλικτη συνεργασία και δικτύωση σε μια πρώτη φάση ανταλλαγής εμπειριών και προδιαγραφής μελλοντικών συμπράξεων, οφείλουμε να δώσουμε χώρο σε όλα τα ζωντανά κύτταρα της περιφέρειας να βρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου. Στόχος η διαμόρφωση ενός σχεδίου πολιτισμικής ανάπτυξης της περιφέρειας» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός. Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με εκπροσώπους των εκατοντάδων φορέων που βρέθηκαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός εξήρε το σχέδιο της υπουργού για πολιτιστική αποκέντρωση αρκεί να είναι όντως αποκέντρωση γιατί όπως τόνισε χαρακτηριστικά "η Αθήνα απέχει πολύ μακριά από τη Λάρισα" και το ανέφερε αυτό με βάση γραφειοκρατικά κωλύματα του κεντρικού κράτους που δεν άφηναν να προχωρήσουν μεγάλα έργα με γρήγορους ρυθμούς, ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης στον δικό του χαιρετισμό μίλησε για τη Λάρισα που είναι μια πολυπολιτισμική πόλη χωρίς ακραίες φωνές και την αγαστή συνεργασία των δημοτικών δομών πολιτισμού με τους πολυάριθμους φορείς που συνδιαμορφώνουν ένα εξαιρετικό πολιτιστικό γίγνεσθαι.

ΣΕ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης της υπουργού ήταν το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί ξεναγήθηκε από τη διευθύντριά του κ. Φανή Καλοκαιρινού στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου αλλά και στην περιοδική έκθεση "Ο Τύπος στον 20ό αιώνα και το φαινόμενο "Ελευθερία" ενώ συνοδευόταν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Άννα Βαγενά και Νίκο Παπαδόπουλο, τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη και τον αντιδήμαρχο Πάνο Σάπκα. Κατά την είσοδό της στο Μουσείο η κ. Ζορμπά δήλωσε «Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι και πάλι στη Λάρισα. Στόχος μου είναι να συζητήσω με τους ανθρώπους της πόλης για την Περιφερειακή πολιτική που σχεδιάζει το υπουργείο, στον τομέα του πολιτισμού. Η Λάρισα διαθέτει πλέον σύγχρονες δομές πολιτισμού και με μεγάλη προσπάθεια έχει καταφέρει να εκσυγχρονίσει τις πολιτιστικές δομές της πόλης, όποτε δικαιούται να έχει ρόλο στον σχεδιασμό αυτής της περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής». Ακολούθησε η επίσκεψη της υπουργού στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας όπου κι εκεί έμεινε εντυπωσιασμένη από τα εκθέματά του.

 

Θ. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass