Δίνει στην πόλη αυτοπεποίθηση το Μουσείο Σίτου

Εγκαινιάστηκε χθες από την υπ. Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά * Η Λάρισα είναι πόλη Πολιτισμού, δήλωσε ο Απ. Καλογιάννης * Υποδειγματική η συνεργασία όλων, τόνισε ο Κ. Αγοραστός

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2019 22:06

Με εγκωμιαστικά σχόλια για το σύνολο των πολιτιστικών δομών της Λάρισας μίλησε η υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, που εγκαινίασε χθες το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά.

Το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων άνοιξε και επίσημα πια τις πόρτες του στο κοινό της πόλης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού η οποία στην ομιλία της έκανε λόγο για μια νέα πραγματικότητα στη Λάρισα, που δίνει στην πόλη προοπτική και συνδέει την αγροτική οικονομία με τον αγροτικό πολιτισμό. Χαρακτηριστικά, στη σύντομη ομιλία της τόνισε «Οι λόγοι και το εγκώμιο είναι απαραίτητα αλλά πρέπει να είναι μετρημένα, γιατί το έργο είναι πάντα εκείνο που μιλάει. Αυτό το κτίριο, το αγέρωχο μέσα στο κέντρο της πόλης, μας «μιλάει» για τους ανθρώπους που χρειάστηκε να συνεργαστούν, για τα χρόνια που πέρασαν και για την κρίση που έδειξαν στην ολοκλήρωσή του. Είμαστε εδώ για να απολαύσουμε ένα σύγχρονο μουσείο μέσα σε ένα περιβάλλον που είναι το παράδειγμα του πολιτισμικού περιβάλλοντος, καθώς τα έχει όλα. Είναι μια νέα πραγματικότητα για την πόλη. Εδώ έχουμε τη σύνδεση της αγροτικής οικονομίας με τον αγροτικό πολιτισμό και τον τεχνολογικό με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Το Μουσείο έχει προοπτική, δίνει στην πόλη αυτοπεποίθηση και τη δυνατότητα να οργανώνει μεγάλης εμβέλειας γεγονότα. Η σύνδεση του αγροτικού και του τεχνολογικού πολιτισμού και της ψηφιακής πραγματικότητας φέρνει στα παιδιά και τους νέους ελπίδα και προοπτική. Η λέξη «συγχαρώ» είναι υπερφίαλη. Οφείλω να εγκωμιάσω τη δραστηριότητα και την αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τις πολιτιστικές δομές της πόλης».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

«Η Λάρισα είναι πόλη του πολιτισμού. Η πόλη και η δημοτική αρχή μπορούν να πορεύονται χέρι χέρι» τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης στην εκδήλωση εγκαινίων του Μουσείου. Αναφερόμενος στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, υπογράμμισε ότι είναι το τελευταίο έργο που ολοκληρώνει το συνολικό έργο της αποκατάστασης του Μύλου του Παππά, που αποτελεί το σημαντικότερο μνημείο της νεότερης ιστορίας της πόλης. Ένα έργο που στοίχισε συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ και κατάφερε να μετατραπεί σε κυψέλη πολιτισμού που φιλοξενεί σημαντικές δομές και αναρίθμητες δραστηριότητες. Ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στο ιστορικό της αγοράς και αξιοποίησης του κτιρίου του Μύλου του Παππά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του προκατόχου του πρώην δημάρχου Κ. Τζανακούλη αλλά και σε όλους όσοι εργάστηκαν, ώστε ο Μύλος του Παππά να γίνει επίκεντρο του πολιτισμού. "Οι παλιές σιταποθήκες που στεγάζουν το Θεσσαλικό Μπαλέτο, τη Φιλαρμονική, τον κουκλοθίασο Τιριτόμπα, το Θεσσαλικό Θέατρο, η μεταφορά της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, έχουν τα χαρακτηριστικά της εξαιρετικής αξιοποίησης", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους. Η Λάρισα είναι πόλη πολιτισμού. Μια πόλη που έχει εκτοξεύσει σε υψηλά επίπεδα την ποιότητα των εκδηλώσεων και στοχεύει ακόμη πιο ψηλά».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Πνεύμονα» πολιτισμού χαρακτήρισε τον Μύλο του Παππά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνέργειας, τόνισε, αφού πίσω από την ολοκλήρωσή του κρύβονται πάρα πολλοί άνθρωποι και πρόσθεσε «Άλλος το συνέλαβε, άλλος το αγόρασε, άλλος το ενέταξε στο ΕΣΠΑ, άλλος πίεσε για το δεύτερο κομμάτι στο ΕΣΠΑ και άλλος συνέλαβε την ιδέα να φτιάξει ένα μουσείο μνήμης και ιστορίας και όλα αυτά χωρίς κανένας να υπονομεύσει το έργο του προηγούμενου. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, ούτε απλό. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Με το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων μνήμες μένουν διαχρονικά, επανέρχονται και γίνονται σύμβουλος για το μέλλον». Καταλήγοντας ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι όλα τα μουσεία πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά, για να έχουν δύναμη και ζωή.

Η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου της Λάρισας και επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων κ. Φανή Καλοκαιρινού παρουσίασε στους επισκέπτες την ιστορία του Μύλου του Παππά από την έναρξη της λειτουργίας του ως αλευρόμυλου έως το 1988 που πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Λαρισαίων με σκοπό τη μετατροπή του σε πρότυπο κέντρο πολιτισμού και ανάπτυξης, βάσει ανάλογων ευρωπαϊκών μοντέλων.

Όπως ανέφερε η κ. Καλοκαιρινού, σήμερα ο Μύλος του Παππά αποτελεί ένα κύτταρο πολιτισμού καθώς λειτουργεί πράγματι ως ένας χώρος ανοιχτός και φιλόξενος για το σύνολο των πολιτών της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής, που προτείνει σε καθημερινή βάση ενδιαφέρουσες δράσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικού, επιστημονικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος χωρίς φυσικά να αλλοιώνεται η ταυτότητα του συγκροτήματος.

Στη συνέχεια περιέγραψε τη δομή του νέου μουσείου, επισημαίνοντας:

«Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζει τη βιομηχανική επεξεργασία των σιτηρών, από τη στιγμή που έφταναν σε σακιά στον Μύλο μέχρι που έφευγαν ως άλευρα για το εμπόριο. Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται στους χώρους του μουσείου είναι κατάλοιπα του εργαλειακού και μηχανολογικού εξοπλισμού του Μύλου. Μια πυρκαγιά το 2000 κατέστρεψε τη συντριπτική πλειοψηφία των ξύλινων εγκαταστάσεων του εργοστασίου με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα εκθέματα να είναι κυρίως μεταλλικά τμήματα μηχανημάτων. Στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του μουσείου διακρίνονται κατάλοιπα των μόνιμων εγκαταστάσεων του παλαιού εργοστασίου.

Ειδική αίθουσα του μουσείου αφιερώνεται στον σπουδαίο Λαρισαίο φωτογράφο Τάκη Τλούπα (1920–2003) και στα έργα του που παρουσιάζουν όψεις της προμηχανικής και πρωτομηχανικής καλλιέργειας των σιτηρών στη Θεσσαλία. Η εφαρμογή της μουσειολογικής μελέτης που φέρει την υπογραφή της κ. Ευγενίας Σταυράκη ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2017 οπότε και το Μουσείο άνοιξε πιλοτικά τις πύλες του για το κοινό. Προτεραιότητά του η ανάπτυξη μιας ουσιαστικής επικοινωνίας μέσα από εναλλακτικές προσεγγίσεις και βιωματικές εμπειρίες σε διαφορετικά ακροατήρια με εμπλοκή τους σε διαδικασίες που θα αποτελέσουν έναυσμα για συζήτηση, αισθητική απόλαυση, έμπνευση και ψυχαγωγία».

Τον αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος και ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων και ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης ο ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας της ΕΛΑΣ Βασίλης Καραπιπέρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας Ι. Σκριάπας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας Χρήστος Σπαθούλας, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λάρισας Ζ. Μπρούζας, εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Δ. Τάχος, οι αντιδήμαρχοι Π. Σάπκας, Αννυ Ψάρρα-Περίφανου, Αλ. Μπατζανούλης, Γ. Σούλτης, Δ. Δεληγιάννης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Λάρισας Κυριακή Σπανού, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι οργανισμών, συλλόγων και φορέων και πλήθος επισκεπτών.

Της Νατάσας Πολυγένη

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass