Εξορθολογισμό του τέλους νερού ζητά η Θεσσαλία

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ-ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΤΟΕΒ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ * ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΟΥΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ * ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΦΑΜΕΛΛΟ ΖΗΤΑ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ * ΛΑ.ΣΥ.-ΑΝΤΑΡΣΙΑ: ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2019 22:06

«Δεν επιζητούμε την κατάργηση του περιβαλλοντικού τέλους, αλλά την εξομοίωση του κόστους στη Θεσσαλία με τις άλλες περιοχές. Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία, μας κάνει μη ανταγωνίσιμους, δεν θα γίνουμε εισπράκτορες του κράτους».

Σε αυτή την κοινή διαπίστωση προχώρησαν η περιφερειακή αρχή και εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα.

Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή, η οποία θα συντάξει και θα αποστείλει υπόμνημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αποκεντρωμένη, βουλευτές κ.λπ.), στο οποίο θα εκφράζεται η θεσσαλική αντίθεση στην επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους για την άρδευση που γίνεται μέσω των επιφανειακών δικτύων και του αυξημένου κόστους που προκύπτει για τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου. Ακόμη, ο Κώστας Αγοραστός ζήτησε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο.

Στη σύσκεψη τονίστηκε επίσης ο κίνδυνος να εγκαταλειφθούν δυναμικές καλλιέργειες της Θεσσαλίας, όπως είναι το βαμβάκι και το καλαμπόκι, οι οποίες είναι ποτιστικές και θα αυξήσουν κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Στη χθεσινή σύσκεψη απουσίαζε εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης, αν και εκλήθη, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, προκειμένου να εξηγήσει στον αγροτικό κόσμο πώς προκύπτει αυτή η αδικαιολόγητη επιβάρυνση του περιβαλλοντικού κόστους.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Το πρόβλημα που  δημιουργήθηκε έχει προκαλέσει ανησυχία στον αγροτικό κόσμο, καθώς το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους έχει σαν συνέπεια και την αύξηση του κόστους παραγωγής και δημιουργεί αμφιβολίες εάν οι καλλιέργειες πλέον είναι βιώσιμες. Αυτό που γίνεται είναι άδικο. Πρέπει να επικρατήσει νηφαλιότητα και ψυχραιμία και να ξαναδεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την απόφαση που έβγαλε, η οποία καταδικάζει την παραγωγή στη Θεσσαλία και δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα έργα εξοικονόμησης νερού που υλοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας τονίζοντας τα εξής: «Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας ολοκληρώσαμε πολλά έργα στον τομέα της άρδευσης (λιμνοδεξαμενές, υπογειοποιήσεις αγωγών, inverter άρδευσης, καθαρισμός τάφρων, λίμνη Κάρλα κ.ά). Αυτή η απόφαση όμως τιμωρεί τη Θεσσαλία. Θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στη Θεσσαλία, η οποία είναι ελλειμματική σε νερό και να ολοκληρώσει τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο (αφού έδωσε το πράσινο φως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), σήμερα θα υπήρχε επάρκεια νερού και δεν θα χρειαζόταν αυτό το πρόσθετο τέλος». Σημείωσε δε ότι: «πρόκειται για μια λάθος απόφαση σε λάθος χρόνο, με λάθος τρόπο, που ναρκοθετεί την παραγωγή στη Θεσσαλία, η οποία έχει αυξήσει κατά 500% τις εξαγωγές των προϊόντων της τα τελευταία χρόνια, που είναι πλεονασματική όσον αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο, και που έχει κάνει άλματα προόδου».

ΟΙ ΤΟΕΒ

Από την πλευρά τους οι διοικητικοί των ΤΟΕΒ του κάμπου άφησαν να εννοηθεί ότι δεν προτίθενται να γίνουν εισπράκτορες του κράτους, όταν μετά βίας αγωνίζονται να εισπράξουν το ανταποδοτικό τέλος από τα μέλη τους κι αν χρειαστεί θα προβούν σε ομαδικές παραιτήσεις. Επίσης αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από τώρα οι διαδικασίες ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για το τέλος χρήσης νερού από πομόνες, που θα επιβληθεί το 2021, ώστε να προληφθούν περαιτέρω δυσάρεστες εκπλήξεις για την τσέπη του αρδευτή.

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού κ. Δημήτρης Τσιούρης σημείωσε πως «υπάρχει ένα πρόβλημα που προέκυψε από την Παρασκευή. Στα γραφεία του ΤΟΕΒ έχει έρθει μια απόφαση από την αποκεντρωμένη διοίκηση με υπογραφή του κ. Ντίτορα και του υπεύθυνού του, κ. Παππά, η οποία ουσιαστικά μας λέει ότι πρέπει να μαζέψουμε χρήματα, ότι πρέπει να γίνουμε εισπράκτορες για το κράτος. Αν μιλήσουμε για το βαμβάκι, θα πρέπει να δώσουμε 11 ευρώ ανά στρέμμα ως τέλος, ενώ έχουμε ανταποδοτικό τέλος τα δώδεκα ευρώ. Μιλάμε για αύξηση 100%. Ο ΤΟΕΒ Πηνειού είχε το 2018 100.000 στρέμματα και μιλάμε για χαράτσι κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ, είναι χαράτσι τρομερό. Εγώ, ως πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, αρνούμαι να μπω στη λογική να γίνω εισπράκτορας για το κράτος».

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας κ. Θανάσης Μαρκινός εξήγησε ότι «δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στο νερό της άρδευσης. Είναι μια πολύ κακή εξέλιξη για τους παραγωγούς μας, για τους διαχειριστές της άρδευσης όπως είναι η ΤΟΕΒ, που μας επιβάλλει να εισπράττουμε για λογαριασμό του κράτους ένα επιπλέον χαράτσι. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτήν την πρακτική και αν είναι επιβληθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει ατομικά στο χωράφι του κάθε παραγωγού, ανάλογα με την ποσότητα που ξοδεύει. Και είναι βέβαια κάτι πολύ δύσκολο για να μετρηθεί».

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Απόστολος Μπίλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Απασχόλησης και Διά Βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας Βασίλης Πινακάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Χρήστος Λεϊτζόγλου, εκπρόσωποι από όλους τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της Θεσσαλίας και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων.

ΛΑ.ΣΥ. – ΑΝΤΑΡΣΙΑ: ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ

Με αφορμή τον καθορισμό του ποσού του νέου χαρατσιού για το νερό, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υλοποιεί την Οδηγία-Πλαίσιο της Ε.Ε 2000/60 για τα νερά. Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας αναφέρει πως «το μέτρο αυτό στοχεύει στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών και θεωρεί ότι το νερό πρέπει να υπάρχει ως δημόσιο αγαθό και να παρέχεται στους δημότες άφθονο, φθηνό και άριστης ποιότητας. Αξιώνει τη μη εφαρμογή της ΚΥΑ για την επιβολή του «περιβαλλοντικού τέλους» στο νερό και διεκδικεί τη χρηματοδότηση των περιφερειών και δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, άρδευσης και προστασίας του περιβάλλοντος».

* Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία απαιτεί να παρθεί άμεσα πίσω η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή επιπλέον κόστους στο νερό. Παλεύουμε για την ανατροπή όλου του πλαισίου που μετατρέπει τα φυσικά αγαθά σε εμπορεύματα. Απαιτούμε καμία ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του νερού, αλλά και τη θέσπιση ενός καλλιεργητικού χάρτη για τη Θεσσαλία και όλη την ύπαιθρο, με βάση τις διατροφικές ανάγκες του λαού και τις περιβαλλοντικές δυνατότητες, που θα καταργεί τον άγριο και άναρχο ανταγωνισμό του κεφαλαίου στην αγροτική παραγωγή που καταστρέφει πόρους, περιβάλλον, εργαζόμενους και φτωχούς αγρότες.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass