Η «Ωκεανίδα» «σάρωσε» τον Δήμο Αγιάς

Κλειστά σχολεία σε Αγιά και Τέμπη – Μισό μέτρο χιόνι στη Μελιβοία - Με αλυσίδες η κυκλοφορία

Το τσουχτερό κρύο λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα στον νομό Λάρισας με αφορμή το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας.

Τα ορεινά του νομού παραμένουν χιονισμένα με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στον Δήμο Αγιάς, όπου και σήμερα Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία εκτός των σχολείων της Ανάβρας και της Δήμητρας που θα λειτουργήσουν κανονικά. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα σχολεία στον Δήμο Τεμπών, λόγω του παγετού και του χιονιού, Αναλυτικότερα:

ΑΓΙΑ

Με 15 πόντους χιόνι στο κέντρο της κωμόπολής τους ξύπνησαν χθες το πρωί οι Αγιώτες μετά από μια 24ωρη αδιάλειπτη χιονόπτωση που έφερε η κακοκαιρία, η οποία έπληξε για όλο το Σαββατοκύριακο τη χώρα. Όλη σχεδόν η περιοχή του Δήμου Αγιάς, πλην των παραλιών της και των πολύ πεδινών τμημάτων των Δημοτικών Ενοτήτων Αγιάς και Λακέρειας, καλύφθηκε με χιόνι. Τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού δέχτηκε η Καρίτσα με πάνω από μισό μέτρο, όπως και η Μελιβοία, όπου το ύψος του ξεπέρασε τα 40 εκατοστά. Ισχυρή χιονόπτωση είχαν επίσης η Ανατολή, το Μεγαλόβρυσο, η Σκήτη, το Σκλήθρο και η Έλαφος.

Τα προβλήματα αναπόφευκτα μεν, αντιμετωπίστηκαν δε ικανοποιητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με το πρώτο φως της ημέρας μηχανήματα και των δύο επιχειρούσαν όπου απαιτούνταν ώστε να αποχιονιστούν οι δρόμοι, ενώ για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν και ιδιωτικά μέσα. Για την αποφυγή δημιουργίας πάγου στο οδόστρωμα, συνεχώς άλλα μηχανήματα έριχναν αλάτι.

Η θερμοκρασία έπεσε ως έναν βαθμό Κελσίου κάτω από το μηδέν, ενώ τις μεσημεριανές ώρες άγγιξε τους συν τρεις. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοανατολικοί και κατά διαστήματα ανατολικοί έφτασαν ως τα 40 χιλιόμετρα την ώρα, σαφώς ασθενέστεροι αυτών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και, που πέραν της χιονοθύελλας που προκάλεσαν, ήταν η αιτία να προκληθούν κι αρκετές βλάβες στο ηλεκτρικό δίκτυο, με αποτέλεσμα φυσικά συνεχόμενες ολιγόλεπτες και ολιγόωρες διακοπές ρεύματος.

Το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ υπερέβαλε εαυτόν σε πολλές περιπτώσεις ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές υπό συνθήκες μάλιστα ιδιαιτέρως αντίξοες. Μελανό ίσως σημείο, το οποίο σίγουρα θα χρειαζόταν κάποια εξήγηση από τους υπευθύνους, είναι ότι η εν λόγω υπηρεσία επέλεξε να προχωρήσει χθες το πρωί σε προγραμματισμένη συντήρηση των γραμμών της που είχε ήδη ανακοινωθεί από την Παρασκευή και για την οποία έμεινε τμήμα της περιοχής εν μέσω χιονιά χωρίς ρεύμα για μιάμιση σχεδόν ώρα. Να σημειωθεί δε πως η προγραμματισμένη συντήρηση προέβλεπε ακόμη μιάμιση ώρα για το τμήμα αυτό και άλλες τρεις ώρες για το άλλο μισό τμήμα της Αγιάς, αλλά, προφανώς για να μην δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στους πολίτες, οι εργασίες ματαιώθηκαν.

Το ΚΤΕΛ Λάρισας πραγματοποίησε τα κεντρικά του δρομολόγια από και προς τη Λάρισα, ενώ από τον Δήμο Αγιάς ανακοινώθηκε ότι σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκτός της Ανάβρας και της Δήμητρας, όπου δεν υπήρξαν προβλήματα από το χιόνι.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Αστυνομικό Τμήμα Αγιάς, χθες στις 7 το βράδυ χρειάζονταν αντιολισθητικές αλυσίδες στους δρόμους Δήμητρα – Ανατολή, Ανατολή – Μεγαλόβρυσο, Καλαμάκι – Έλαφος, Έλαφος – Σκλήθρο, Αγιόκαμπος – Σκλήθρο, Αγιά – Μελιβοία και Μελιβοία – Βελίκα. Αλυσίδες ήταν απαραίτητες και στον δρόμο Κόκκινο Νερό – Καρίτσα.

Τέλος, όσον αφορά διαμαρτυρίες εκδρομέων από τη Θεσσαλονίκη, που μάλιστα προβλήθηκαν ως μέγα γεγονός από ιδιωτικά κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας και τοπικά διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες πέντε πούλμαν και πολλά ΙΧ «εγκλωβίστηκαν» στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Στομίου για πέντε ώρες περιμένοντας εκχιονιστικό να τους προσεγγίσει, εντελώς διαφορετική άποψη για το όλο συμβάν έχει ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας.

Ο κ. Γκουντάρας, σαφώς ενοχλημένος, μας δήλωσε ότι ιερέας της μονής ζήτησε μηχάνημα αποχιονισμού να είναι στη μονή στις 11 το πρωί του Σαββάτου ώστε να καθαρίσει τον δρόμο και να μπορέσουν οι εκδρομείς να επιστρέψουν μέσω της Εθνικής Οδού στη συμπρωτεύουσα δίχως προβλήματα. Το αίτημα, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, έγινε δεκτό. Μηχάνημα εστάλη την προαποφασισμένη ώρα, καθάρισε τον δρόμο προς Στόμιο, μα για δικούς τους λόγους οι εκδρομείς επέλεξαν να παρατείνουν την εκδρομή τους στο μοναστήρι.

Ως εκ τούτου, το μηχάνημα αποχώρησε, αφού ήδη είχε καθαρίσει τον δρόμο και δύο ώρες μετά, περί τη 1 μ.μ., ο Δήμος ειδοποιήθηκε ξανά να στείλει το αποχιονιστικό γιατί αποφάσισαν οι εκδρομείς πως ήταν πια ώρα να φύγουν. Το αποχιονιστικό, όμως, εκείνη τη στιγμή επιχειρούσε στην Καρίτσα, η οποία αντιμετώπιζε σφοδρή χιονόπτωση και χρειάστηκε μία ακόμη ώρα ώστε να επιστρέψει και να καθαρίσει τον δρόμο από τη μονή ως το Στόμιο, ο οποίος πάλι είχε καλυφθεί από χιόνι.

Ο κ. Γκουντάρας θεωρεί αβάσιμες τις καταγγελίες, υπογραμμίζει πως δόθηκε κάθε δυνατή βοήθεια προς τους ανθρώπους αυτούς που επέλεξαν να βρεθούν μια τέτοια μέρα με τόσα προβλήματα για προσκύνημα στη μονή και μας τόνισε πως καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του δύσκολου αυτού διημέρου πολύ μεγάλες προσπάθειες σε όλο το μήκος και πλάτος του Δήμου ώστε οι δρόμοι να μείνουν κατά το ελάχιστο δυνατό κλειστοί.

ΤΕΜΠΗ

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα με απόφαση του δημάρχου Τεμπών Κώστα Κολλάτου λόγω του παγετού και τον άσχημων καιρικών φαινομένων, τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στις Τοπικές Κοινότητες Αιγάνης, Αμπελακίων και Καλλιπεύκης. Επίσης δεν θα πραγματοποιηθεί η μετακίνηση των μαθητών με λεωφορείο από τις Τοπικές Κοινότητες Ραψάνης, Αιγάνης, Καρίτσας, με προορισμό το Γυμνάσιο Λύκειο Πυργετού, Αμπελακίων με προορισμό το Γυμνάσιο-Λύκειο Γόννων και Ελάτειας με προορισμό το Γυμνάσιο-Λύκειο Μακρυχωρίου. Επίσης στη Δημοτική Ενότητα Νέσσωνος δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και ο Παιδικός Σταθμός Συκουρίου.

ΦΑΡΣΑΛΑ

Μπορεί μέσα στην πόλη των Φαρσάλων η κακοκαιρία "Ωκεανίς" να έφτασε εξασθενημένη, με ισχυρούς βορειοανατολικούς ανέμους που έπλητταν την περιοχή καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, στα ημιορεινά του Δήμου Φαρσάλων, η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική και ποικίλλει ανάλογα με το υψόμετρο της κάθε περιοχής, όπου το χιόνι στον πρ. Δήμου Ναρθακίου καθώς και σε ορισμένες Τ.Κ. του Πρ. Δήμου Πολυδάμαντα, ήταν αρκετό. Ειδικότερα σε Ναρθάκι και Δίλοφο Φαρσάλων το χιόνι έφτασε τα 20 εκατοστά, στη Σκοπιά ξεπέρασε τα 40 εκατοστά, ενώ στο Κιτίκι Φαρσάλων, με υψόμετρο 630 μέτρα, το χιόνι πέρασε τους 60 πόντους.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Στον Δήμο Ελασσόνας, στο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο Λιβαδίου τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Για σήμερα Δευτέρα στη Θεσσαλία η ΕΜΥ προβλέπει νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο ενώ παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας με χαμηλό υψόμετρο (200-300 μέτρα). Υπάρχει πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων ενώ το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Σήμερα επίσης οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8, στα ανατολικά τοπικά 9 πιθανώς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από - 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Σύμφωνα και με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας η κυκλοφορία των οχημάτων χθες το απόγευμα διεξαγόταν απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής επαρχιακές οδούς: Γόννων - Καλλιπεύκης από 4ο έως 22ο χλμ. Συκουρίου - Σπηλιάς από 1ο χλμ. Σ.Σ. Ραψάνης - Ραψάνη από 3ο χλμ. Πυργετού - Κρανιάς από 1ο χλμ. Κόκκινου Νερού – Καρίτσας. Μεγαλόβρυσου – Ανατολής. Δήμητρας – Ανατολής από 10ο έως 18ο χλμ. Καλαμακίου – Ελάφου από 3ο έως 7ο χλμ. Αγιάς – Μελιβοίας από 3ο έως 10ο χλμ. Ελάφου – Σκλήθρου. Αγιοκάμπου – Σκλήθρου. Βελίκας – Μελιβοίας.

Χθες το πρωί απαιτούνταν αλυσίδες και στους δρόμους, Ευαγγελισμού – Ελάτειας, Ομολίου – Κόκκινου νερού, Κατερίνης – Ελασσόνας (αυχένας Λιβαδίου) από 40ό έως 48ο χλμ αλλά αργότερα η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά.

 

ΝΙΚ. ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ, Κ. ΤΣΟΛΑΣ, Γ. ΓΚΑΝΤΕΛΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass