Στο Κιλελέρ το Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης

* Α. ΒΑΓΕΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ * ΑΘ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ…

Δημοσίευση: 28 Φεβ 2019 22:15

Η ίδρυση του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης με έδρα το Κιλελέρ, που ψηφίστηκε πρόσφατα στο νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ.

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννα Βαγενά, βρέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει τόσο τον δήμαρχο κ. Αθανάσιο Νασιακόπουλο όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις λεπτομέρειες που αφορούν στο συγκεκριμένο εγχείρημα, καθώς αποφασίστηκε από τον Υπουργό Παιδείας η έδρα που αρχικώς ήταν προγραμματισμένη να λειτουργήσει στη Λάρισα να μεταφερθεί στο Κιλελέρ, κατόπιν πρότασης νομοτεχνικής βελτίωσης που κατέθεσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η Λαρισαία βουλευτής.

Το Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και όλα τα υπόλοιπα Ινστιτούτα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, θα λειτουργήσει κάτω από τη στέγη του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου Θεσσαλίας "Ιάσων". «Η δημιουργία αυτού του Ινστιτούτου θα συμπληρώσει αποτελεσματικά τη διαδικασία ενεργοποίησης του συσταθέντος Εθνικού Μουσείου Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ και θα δημιουργήσει ένα "τρίγωνο" τοπικής περιφερειακής ανάπτυξης με αναφορές στην ιστορία μέσω του Μουσείου, την έρευνα μέσω του Ινστιτούτου και τον αγροτισμό μέσω του ίδιου του Δήμου. Με τη δημιουργία του συγκεκριμένου ινστιτούτου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, επισκεψιμότητα και σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής» ανέφερε κατά την εισήγησή της η κ. Βαγενά.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι το Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και τα εισοδήματα των παραγωγών με τη χρήση νέων τεχνολογιών. «Με τη στοχευμένη έρευνα και συνδυάζοντας με διεπιστημονικό τρόπο τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής, βιοτεχνολογίας, τηλεματικής και τις τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος με τη γεωπονική επιστήμη, το Ινστιτούτο θα συμβάλει στην άμεση μεταφορά, διάχυση και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας στην αγροτική παραγωγή και οικονομία της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια η κ. Βαγενά εξήγησε ότι η πρωτοβουλία της να προτείνει το Κιλελέρ ως έδρα του Ινστιτούτου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιστορικά φορτισμένη περιοχή του αγροτικού κινήματος και η λειτουργία ενός τέτοιου ιδρύματος μόνο οφέλη μπορεί να έχει, μιας και η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη. Τέλος, η βουλευτής ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσουν την πρότασή της το Ινστιτούτο να λειτουργήσει στο δημοτικό κατάστημα της κοινότητας Κιλελέρ που διαθέτει τους κατάλληλους χώρους (αίθουσες, αμφιθέατρο).

Η βουλευτής παρέδωσε στον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους φάκελο με όλες τις λεπτομέρειες για τη σύσταση του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης και το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, μιας και χθες τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης. Η ίδια σε δηλώσεις ανέφερε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα γίνει η σύσταση του Ινστιτούτου, σύμφωνα με πληροφόρηση που είχε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος, καθώς -όπως είπε- είναι τιμή για το Κιλελέρ να στεγάσει ένα Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα βοηθήσει την περιοχή και θα την αναδείξει και ευχαρίστησε την κ. Άννα Βαγενά για την πρωτοβουλία της να προτείνει τον Δήμο Κιλελέρ ως έδρα. Ο κ. Νασιακόπουλος δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα στηρίξει το εγχείρημα με όλες του τις δυνάμεις, και θα επιδιώξει άμεσα να συναντηθεί με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήση Μαμούρη για να συζητήσουν το θέμα, ενώ δήλωσε και ανοιχτός στο ενδεχόμενο στέγασης του στο δημοτικό κατάστημα Κιλελέρ. Παράλληλα, ο δήμαρχος ευχαρίστησε την κ. Βαγενά και για στήριξή της στο θέμα του Μουσείου Αγροτικού Κινήματος αν και υπάρχουν ζητήματα χρηματοδότησής του. Παράλληλα, εξέφρασε την προσδοκία να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και μαζί με τη λειτουργία του Ινστιτούτου το Κιλελέρ να γίνει πυρήνας εκπαίδευσης. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η αντιπολίτευση και οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι κατά κύριο λόγο στηρίζουν τη λειτουργία ενός τέτοιου Ινστιτούτου στην περιοχή.

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass