Αθώος ο στρατιωτικός που κατηγορείτο για «βιασμό» της κόρης του

*ΟΙ ΕΝΟΡΚΟΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΗΣΑΝ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ – ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ *Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΧΕ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ «ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2019 22:00
Η πρώτη επίθεση του «Ρουβίκωνα» στη Λάρισα καταγράφηκε για την ίδια υπόθεση σε πρώτο βαθμό Η πρώτη επίθεση του «Ρουβίκωνα» στη Λάρισα καταγράφηκε για την ίδια υπόθεση σε πρώτο βαθμό

Αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία κρίθηκε αργά χθες το απόγευμα από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας ο πρώην στρατιωτικός που κατηγορείτο ότι βίαζε επί σειρά ετών την ίδια του, την κόρη.

Οι τέσσερις ένορκοι δικαστές (πολίτες δηλαδή) πλειοψήφησαν των τριών τακτικών δικαστών που τάχθηκαν υπέρ της καταδίκης του μεσήλικα άνδρα και έτσι δεν έγινε δεκτή η εισαγγελική πρόταση που ήταν επίσης καταδικαστική.

«Υπάρχει θεός» φώναζαν διαρκώς τα συγγενικά πρόσωπα του απόστρατου στρατιωτικού μόλις απεφάνθη το δικαστήριο και τον αγκάλιαζαν έξω από τη δικαστική αίθουσα. Ο κατηγορούμενος φαινόταν πως δεν μπορούσε να πιστέψει την απόφαση του δικαστηρίου που του χάριζε την απόλυτη ελευθερία, με το κοντράστ των συναισθημάτων να είναι έντονο.

Πρόκειται για την υπόθεση που όταν εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, με τη δημοσιοποίησή της από την εφημερία «Ελευθερία», είχε προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που μέλη της οργάνωσης «Ρουβίκωνας» είχαν επιτεθεί με μπογιές και αντικείμενα στο Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας, προκαλώντας ζημιές (φωτ.). Η υπόθεση εκδικάστηκε τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό κεκλεισμένων των θυρών λόγω της ιδιαίτερης μορφής της.

Σε πρώτο βαθμό ο άνδρας κρίθηκε από το ΜΟΔ Λάρισας ομόφωνα ένοχος και καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξης χωρίς ελαφρυντικά. Το δικαστήριο αποφάσισε ωστόσο, πως η έφεση πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη και ως εκ τούτου ο καταδικασθείς ήταν ελεύθερος έως και την εκδίκαση της υπόθεσης από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο.

Πριν μερικούς μήνες ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης από το ΜΟΤΕ που σύμφωνα με το κατηγορητήριο όλα γίνονταν στην πόλη της Λάρισας πριν πολλά χρόνια. Τόσα μάλιστα που ήταν στο όριο της παραγραφής του αδικήματος, πριν την καταγγελία της κόρης.

Η εκδίκαση χρειάστηκε πολλές συνεδριάσεις και κατά τη διάρκεια των οποίων τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Ο πατέρας, στρατιωτικός στο επάγγελμα υπηρετούσε στη Λάρισα, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες. Ο λόγος για τον οποίο δεν είχε καταγγείλει τις πράξεις η παθούσα, σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε πως δεν ήταν ψυχολογικά έτοιμη για κάτι τέτοιο. Σε πρώτο βαθμό κρίθηκε ένοχος για την πράξη του βιασμού κατ’ εξακολούθηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ

Στο ΜΟΕ που ολοκληρώθηκε χθες, ο εισαγγελέας εφετών της έδρας κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη μακρά αγόρευσή του, τόνισε επικαλούμενος και διδάγματα της δικαστικής ψυχολογίας, ότι αποδείχθηκαν πλήρως οι κατ’ εξακολούθηση πράξεις βιασμού του κατηγορουμένου σε βάρος της θυγατέρας του και ζήτησε να κηρυχτεί ένοχος όπως και πρωτοδίκως. Το δικαστήριο όμως κατά πλειοψηφία δεν την έκανε δεκτή αφού οι ένορκοι δικαστές διατηρούσαν αμφιβολίες μέχρι το τέλος.

*«Τέτοιες υποθέσεις απαιτείται να τις προσεγγίζεις με ιδιαίτερη προσοχή και λεπτότητα» εξήγησε λίγη ώρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου στην «Ε» ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Παύλος Σαράκης. Συνεχίζοντας μάλιστα τόνισε πως «Η αλήθεια είναι δυσδιάκριτη, όταν υποκρύπτονται σκοπιμότητες. Ο ρόλος του υπερασπιστή είναι να συνδράμει τη δικαιοσύνη, αποκαλύπτοντάς τες. Αναδείξαμε τα κίνητρα και τις σκοπιμότητες που υποκρύπτονταν στην καταγγελία της κόρης κατά του γονέα της. Η απόφαση του δικαστηρίου μετά από μια εξαντλητική ακροαματική διαδικασία, ήταν ορθή» για να καταλήξει ο δικηγόρος του στρατιωτικού πως «τέτοιες υποθέσεις αφήνουν τραύματα στην κάθε πλευρά, που δεν θεραπεύονται με μια δικαστική απόφαση, όποια και αν είναι αυτή».

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass