ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ: Μας διδάσκει πίστη και περηφάνια το ’21

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2019 15:15

Λαμπρότητα και επισημότητα, θρησκευτική κατάνυξη, με μηνύματα για τα προβλήματα και τη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας, στον «διπλό Ευαγγελισμό» που γιόρτασε η πόλη της Ελασσόνας.

Η επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του ναού – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, οι ιερείς των ενοριών της πόλης π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, π. Αλέξανδρος Ρουμπιές, π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, π. Χρήστος Γεροφάκας, π. Νικόλαος Πνευματικός και οι διάκονοι π. Ευάγγελος και π. Γαβριήλ.

Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες.

Αμέσως μετά, οι επίσημοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στον χώρο του Μνημείου των Πεσόντων, στην Κεντρική πλατεία.

Εκεί εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Δημ. Μπουζούκη που με μεστό λόγο αναφέρθηκε «στην Επανάσταση που ξέσπασε κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού του 1821, την ημέρα που τα καλά μαντάτα για τον ερχομό του Μεσσία ταυτίστηκαν με τη λύτρωση του Γένους, τότε που ο πόθος της λευτεριάς δεν μπορούσε να ελεγχθεί, δεν μπορούσε να συμμαζευτεί, τότε που οι πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας διαδέχονταν η μία την άλλη…».

Ξεχωριστό το απόσπασμα του ομιλητή: «Μέσα από αγώνες, μάχες και σφαγές, νίκες και ήττες, μέσα από δόξες και μεγαλοψυχίες, αλλά και εμφύλια μίση και σπαραγμούς, η λευτεριά μοσχοβόλησε επιτέλους στη μαρτυρική γη. Το πρώτο ελληνικό ανεξάρτητο κράτος, καλύπτοντας μικρό μόνο μέρος του ευρύτερου ελληνικού ζωτικού χώρου, σακατεμένο και παραζαλισμένο από τον πολυετή αγώνα, πασχίζει να ορθοποδήσει, να βάλει τα πρώτα θεμέλια της προκοπής του. Και αυτός ο αγώνας αποδεικνύεται εξίσου, αν όχι περισσότερο σκληρός. Ένας αγώνας που ενέπνευσε ολάκερο τον κόσμο και έγινε πένα και μολύβι στο χέρι καλλιτεχνών ακόμα και της νεότερης γενιάς…».

Και ο ομιλητής εκπαιδευτικός κ. Δημ. Μπουζούκης, ολοκληρώνοντας «κατέθεσε» με νόημα:

«Οι νέες γενιές, αν θέλουν να κομίσουν στάση και πρόταση διαφοράς και αντίστασης, οφείλουν να εμπνευστούν από τα πρότυπα και το μεγαλείο των ηρώων του ΄21, αλλά και να διδαχθούν από τα λάθη τους. Να τους νιώσουν μέσα τους, να νιώσουν τη φωνή τους και τις ελπίδες που απόθεσαν για ένα καλύτερο κόσμο. Να εντρυφήσουν στο «εμείς» και να ταπεινώσουν το «εγώ». Να καλλιεργήσουν την «αρετή» και να ασκηθούν στην «τόλμη», να ερωτευτούν τη «λευτεριά».

Το 1821 είναι και θα είναι πάντα επίκαιρο γιατί καταδεικνύει την αξία της πίστης σε μία ιδέα, ακόμα και αν η πραγματοποίησή της είναι δύσκολη και γεννά κινδύνους. Όταν κάποτε ρωτήθηκε ο Κολοκοτρώνης αν είναι αγγλόφιλος, γαλλόφιλος η ρωσόφιλος, απάντησε με τη γνωστή σοφία του: «Εγώ ήμουν και θα είμαι πάντοτε Θεόφιλος, γιατί σαν τον Θεό κανείς δεν αγαπά την Ελλάδα!». Αυτή τη βαθιά πίστη που είχε ο Γέρος του Μωριά χρειαζόμαστε και σήμερα. Πίστη ότι η χώρα μας μπορεί να υπερβεί τα προβλήματα και τους σκοπέλους, πίστη ότι ο τόπος μας μπορεί να ζήσει καλύτερες μέρες, πίστη ότι ο δημόσιος βίος που τόσο πολύ μας έχει πληγώσει μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Μαζί με την πίστη, όμως, ας διδαχθούμε και την περηφάνια…».

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.

Στη συνέχεια έγινε η μαθητική παρέλαση στην παραποτάμια οδό «Μητροπολίτου Ιακώβου».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη δεξίωση του Δήμου στο Πνευματικό Κέντρο.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαρία Μαμάρα, ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας η γενική διευθύντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων κ. Ζωή Φτίκα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Αλεξ. Τσιαντέ – Κοντοχρήστου, Ι. Γκέκας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ανέστ. Σερετίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Γάτσας, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ι. Παπαδημόπουλος και Ελευθ. Κυριακού, οι πρ. δήμαρχοι κ. Γ. Πασχόπουλος και Πέτρος Χατζήνας, ο διοικητής της 361 ΠΑΠ, εκπρόσωπος του Α.Τ.Α. ο αξιωματικός κ. Χρ. Μπούτλας, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Αντ. Θώμος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας κ. Αναστ. Δαραράς, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας κ. Θωμάς Κίτσης, εκ μέρους της «Ένωσης Κεντρώων» ο κ. Γ. Αναγνωστόπουλος, ο πυρηνάρχης της «Χρυσής Αυγής» κ. Κ. Σιδηρόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολύς κόσμος που χάρηκε την καλοκαιρία.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass