Ο Δήμος Κιλελέρ τίμησε τον Απ. Μπατάλα

Αγρότη που έπεσε κατά την εξέγερση των κολίγων το 1910

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2019 16:00

Στη Νίκαια πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο του αγρότη Αποστόλη Μπατάλα που έπεσε κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των αγροτών τον Μάρτη του 1910. Στην επετειακή ομιλία  το μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου – φιλόλογος Ανθή Μπλιάτσιου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στο μνημείο του Αποστόλη Μπατάλα στη Νίκαια, για να τιμήσουμε την ηρωική εξέγερση, πριν από 109 χρόνια, των κολίγων της Θεσσαλίας. Για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους δικούς μας νεκρούς που έπεσαν στον αγώνα για να πάρουν από τους τσιφλικάδες λίγα μέτρα γης, να τα καλλιεργήσουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Τα αιματηρά γεγονότα της 6ης Μαρτίου 1910 εντάσσονται στη μακρά ιστορία του αγροτικού ζητήματος στη Θεσσαλία που εμφανίζεται οξυμένο από την ένταξη της περιοχής στην Ελληνική επικράτεια το 1881. Οι κολίγοι υπήρξαν οι χαμένοι της ενσωμάτωσης και οι τσιφλικάδες οι μεγάλοι κερδισμένοι… Στις αρχές του 1910 κύριο αίτημα των κολίγων ήταν η απαλλοτρίωση της γης και η διανομή των τσιφλικιών στους καλλιεργητές της πάνω στη βάση της μικρής οικογενειακής ιδιοκτησίας…Το Σάββατο 6 Μαρτίου οι κολίγοι είχαν προγραμματίσει πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα με αφορμή τη συζήτηση του αγροτικού νομοσχεδίου στη Βουλή… όμως η φρουρά τής πύλης Φαρσάλων δεν επέτρεψε τους αγρότες από τη Νεμπεγλέρ (Νίκαια) να περάσουν μέσα στην πόλη. Στη συμπλοκή που ακολούθησε, οι ιππείς τραυμάτισαν ένα παλικάρι. Τον συμπατριώτη μας Αποστόλη Μπατάλα. Πέθανε λίγο αργότερα ποτίζοντας με το αίμα του το δέντρο της λευτεριάς των αγροτών… Εν κατακλείδι το μήνυμα της σημερινής επετείου είναι να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία των αγροτών και να αγωνιστούμε να έρθουν καλύτερες μέρες. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν και θα αναπαυθούν οι καταφρονημένες και πικραμένες από τις αδικίες και τις προσβολές ψυχές των πεσόντων της εξέγερσης».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπίλλης, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ. Νασιακόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ Αχ. Βαρδακούλης, οι αντιδήμαρχοι Ι. Κουκούτσης, Αν. Ρεντζιάς, Αχ. Χατζούλης και Χ. Χατζούλης, η δημοτική σύμβουλος Ζ. Ανυφαντή, η πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΔΚ Νίκαιας Β. Πιλάτου, (που έκανε σύντομο χαιρετισμό), Β. Μιχαλούλη, Κ. Παναγούλης και Γ. Ψαρούλης ο εκπρόσωπος του διοικητή της 1ης Στρατιάς συνταγματάρχης Ε. Μόσιος, ο διοικητής της Υπηρεσίας Πυροσβεστικής πύραρχος Ζ. Μπρούζας, το μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΠ Δήμου Κιλελέρ Κ. Σακελλαρίου και απόγονοι του πεσόντος Απ. Μπατάλα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία της φιλαρμονικής του Δήμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass