Υπερασπίζοντας τις ανθρώπινες αξίες...

Μια πολύχρωμη παρέα καλλιτεχνών του δρόμου που ξεκίνησε από τη Γαλλία με προορισμό τη Βουλγαρία * Εντυπωσίασαν το Μεταξοχώρι

Δημοσίευση: 15 Απρ 2019 22:06

Δεν περνάνε σίγουρα απαρατήρητοι. Αιχμαλωτίζουν το βλέμμα. Τραβούν την προσοχή. Προκαλούν τον θαυμασμό και την περιέργεια.

Είναι ένα ιδιότυπο καραβάνι. Δώδεκα άνθρωποι, όχι και τόσο συμβατικά ντυμένοι, πέντε άλογα, τέσσερα ρυμουλκούμενα αυτοσχέδια τροχόσπιτα. Είναι το Ambulans Theatre, μια πολύχρωμη παρέα καλλιτεχνών του δρόμου, ένα «Κινητό Θέατρο» με μουσικούς κι άλλους καλλιτέχνες που πριν λίγους μήνες ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Γαλλία με προορισμό τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, την Πολιτιστική για φέτος Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπου τον Ιούνιο θα συμμετέχουν σε διεθνή συγκέντρωση καλλιτεχνών του δρόμου.

Προωθούν μια διαφορετική κουλτούρα, αυτή της νομαδικής ζωής και με τα πόδια σε διάστημα ενός χρόνου θα ολοκληρώσουν μια μεγάλη πορεία περνώντας από οκτώ χώρες της Ευρώπης. Ήδη, διέσχισαν την Ιταλία, πέρασαν στη χώρα μας και από τα Ιωάννινα βρέθηκαν στη Θεσσαλία και το Σαββατοκύριακο ξεκουράστηκαν στο όμορφο Μεταξοχώρι. Θα συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες βόρεια και μετά τη Βουλγαρία, αφού θα έχουν κάνει 3.000 χιλιόμετρα ως εκεί, θα επιστρέψουν στη Γαλλία τον Νοέμβριο κάνοντας άλλα 3.000 μέσω Σερβίας, Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Κροατίας, Σλοβενίας και πάλι Ιταλίας. Μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή, θα έχουν καλύψει 6.000 χιλιόμετρα.

Στην πορεία τους στους δρόμους της Ευρώπης, όπου σταματούν, διασκεδάζουν με χορό, ιστορίες, τραγούδια, ποιήματα και εργαστήρια, κάτι που έκαναν και στην Κεντρική πλατεία της Αγιάς το πρωί του Σαββάτου και στο Μεταξοχώρι, όπου δέχτηκαν απλόχερα τη φιλοξενία του γνωστού οινοποιού της περιοχής Αντώνη Μανωλίδη.

Ο τρόπος που ζούνε έχει μια γοητεία, αυτή της περιπέτειας. Σκοπό τους έχουν να γνωρίζουν πολιτισμούς, νέους ανθρώπους και προπάντων να βρίσκονται μέσα στη φύση μακριά από τα αστικά κέντρα. Οι ίδιοι, όπως λένε, κάθε μήνα, μετά από τρεις εβδομάδες περπάτημα σταματούν για λίγο σε μια πόλη, όπου πραγματοποιούν εργαστήρια, παραστάσεις θεατρικές και μουσικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Όπως σημειώνουν, σε κάθε συνάντηση σκοπεύουν στην καθαρή ανταλλαγή απόψεων, που στηρίζεται στην καλοσύνη των συμμετεχόντων, με τους οποίους επιδιώκεται η ανταλλαγή των τοπικών κάθε φορά συνηθειών, της παράδοσης και της τεχνογνωσίας του κάθε λαού.

Η ομάδα γεννήθηκε στη Γαλλία το 2017, όπου συναντήθηκε το όνειρο τριών ανθρώπων, ενός σκηνοθέτη, ενός ηθοποιού κι ενός μουσικού. Το Ambulans Theater που δημιούργησαν κάτω από τη σκέπη της θεατρικής ομάδας Les Gens De Theatre χρησιμοποιεί την τέχνη «για να υπερασπιστεί τις ανθρώπινες αξίες και να ξεχωρίσει από μια κοινωνία, όπου έχει διεισδύσει η εμπορευματοποίηση σε όλους τους τομείς ακόμα και σε αυτόν του πολιτισμού».

Καλή τους συνέχεια, λοιπόν, και καλό ταξίδι στην περιπέτεια, στο άγνωστο και στις φυσικές ομορφιές της ηπείρου μας…

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass