Στον Τύρναβο η υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου

ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2019 15:32

Στον Τύρναβο θα βρίσκεται αύριο Κυριακή η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, προκειμένου να μετάσχει σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο ‘’Εμμανουήλειο’’ Πνευματικό Κέντρο με αφορμή τις καταστροφικές χαλαζοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος. Μαζί της θα βρίσκεται ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος.

Από το Αγροτικό Τμήμα ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας καλούνται «οι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων να παραστούν στη σύσκεψη προκειμένου να ενημερωθούν και να ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν». Παράλληλα στην ανακοίνωσή του εκφράζει «την αμέριστη συμπαράστασή του στους αγρότες των επαρχιών Τυρνάβου, Ελασσόνας και Αγιάς, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν τεράστια έως και ολική καταστροφή από τις σφοδρές χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Εκφράζουμε παράλληλα την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια του ΕΛΓΑ έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η διοίκηση του ΕΛΓΑ έστειλε επιπλέον προσωπικό στο υποκατάστημα της Λάρισας, ώστε η καταγραφή των ζημιών να γίνει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Αυτό που αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη είναι η ταχύτερη καταγραφή της κατάστασης και η κατά το δυνατόν αμεσότερη καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, αλλά και η παραμονή του ΕΛΓΑ σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που δυστυχώς παρατηρούνται στην περιοχή μας. Η στήριξη και η υποστήριξη του αγροτικού κόσμου πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης», καταλήγει το Αγροτικό Τμήμα ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ

Την ανάγκη αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών και εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του ΕΛΓΑ επισημαίνει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά επίσης τον υπουργό σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εκσυγχρονισμού του Κανονισμού του ΕΛΓΑ -στην οποία αναφερθήκατε σε προγενέστερη απάντησή σας- και πότε θα ολοκληρωθεί;

-----------------------

«Γρήγορα, εκτιμήσεις και αποζημιώσεις»

Η ΕΟΑΣΝΛ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ

Καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις γρήγορα και στο σύνολο της καταστροφής, ζητά με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, για τους χαλαζόπληκτους παραγωγούς της Αγιάς.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Για μια ακόμη φορά οι αγρότες του Δήμου Αγιάς βρίσκονται απροστάτευτοι από τη χαλαζόπτωση που έπληξε χωριά του Δήμου προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή κερασιών και μήλων.

Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη παραγωγή που συνεπάγεται μειωμένο ως και μηδαμινό εισόδημα ανά περιπτώσεις, αφού η καταστροφή φτάνει ως και το 100%. Όμως λόγω του είδους της καλλιέργειας έγιναν και θα συνεχίζονται να γίνονται οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες αυξάνοντας το κόστος παραγωγής χωρίς να υπάρχει εισόδημα.

Άμεσα ζητάμε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές και να γίνει η πρώτη επισήμανση, όμως με γρήγορες διαδικασίες πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις και πάνω από όλα να δοθούν αποζημιώσεις αφού οι παραγωγοί δεν θα έχουν άλλο εισόδημα για το 2019. Γνωρίζουμε πολύ καλά την τεράστια καθυστέρηση με την οποία ο ΕΛΓΑ δίνει αποζημιώσεις μετά από 8-10 μήνες και φυσικά αυτό δεν μας ικανοποιεί.

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς διεκδικούμε:

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

-Άμεσες δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις αφού δεν υπάρχει άλλο εισόδημα για την επιβίωση των οικογενειών μας.

-Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων παραγωγών, να μην έχουν την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών και άλλων οφειλών σε διάφορα χαράτσια ώσπου να δοθούν οι αποζημιώσεις.

-Χρειάζεται να παρθούν μέτρα ουσιαστικής αντιχαλαζικής προστασίας με ευθύνη της κυβέρνησης αφού η περιοχή συχνά-πυκνά είναι χαλαζόπληκτη.

-Επιδότηση στο 100% για τα δίχτυα αντιχαλαζικής προστασίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass