Αντιδράσεις για τη μεταφορά του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης

Η ΠΕΑΕΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ, Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΠΑΝΤΑ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2019 16:38

Σειρά διαμαρτυριών και αντιδράσεων από το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ προκαλεί η διαδικασία μεταφοράς του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης στον χώρο που σήμερα φιλοξενεί τον 1ο Παιδικό Σταθμό, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε ανακοίνωση – καταγγελία του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ αναφέρονται τα εξής:

«Το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Ελασσόνας για την ενέργειά της να παραβιάσει τον χώρο του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης και να αφαιρέσει από αυτό όλο το αρχειακό και εκθεσιακό υλικό.

Η συλλογή περιλαμβάνει δεκάδες φωτογραφίες και βιογραφικά αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, εκτελεσμένων- εξόριστων και πολιτικών προσφύγων από την επαρχία Ελασσόνας και μια σειρά από άλλα μοναδικά εκθέματα. Επίσης, μια πλούσια βιβλιοθήκη και έγγραφα από τη ζωή και τη δράση του Παραρτήματος.

Τα μέλη του Παραρτήματος προσερχόμενα στον χώρο στις 12 Απριλίου 2019 διαπίστωσαν ότι αυτός είχε αδειάσει ολοκληρωτικά. Αμέσως πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας ενώπιον του Δημάρχου, οπότε και πληροφορήθηκαν ότι πράγματι η αφαίρεση έγινε από τη δημοτική αρχή και το υλικό μεταφέρθηκε σε παρακείμενη αίθουσα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Η παραπάνω ενέργεια είναι απαράδεκτη, ανιστόρητη και προσβλητική στη μνήμη των δεκάδων Ηρώων και αγωνιστών της περιοχής μας, προς τους συγγενείς και τους απογόνους τους.

Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής πάρθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση και ενημέρωση των μελών του Παραρτήματος, προς το οποίο έχει παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος για να λειτουργεί το Μουσείο, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο σχολεία, φορείς, μελετητές- ερευνητές και ιστορικοί.

Εάν η δημοτική αρχή είχε αποφασίσει να μεταφέρει το Μουσείο, θα έπρεπε να ενημερώσει το Παράρτημα και όχι να προβεί σε παραβίαση της αίθουσας και μεταφορά του πλούσιου αυτού υλικού σε άλλο χώρο.

Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει γι’ αυτόν τον λόγο δεκτή. Απαιτούμε να επιστραφεί άμεσα όλο το αρχειακό και εκθεσιακό υλικό στη θέση του και να επαναλειτουργήσει το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης».

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Ελασσόνας στην παραπάνω ανακοίνωση, που τονίζει:

«Εντύπωση και λύπη προκαλεί η ανακοίνωση του Παραρτήματος Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ, όσον αφορά την καταγγελία της εναντίον της δημοτικής αρχής κι αυτό γιατί όλα τους έχουν εξηγηθεί στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μελών της με τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου.

Επί της ουσίας και προς ενημέρωση των πολιτών, η δημοτική αρχή απλώς υλοποίησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής για μεταφορά του Κέντρου Τουριστικής Προβολής στον εν λόγω χώρο. Το μόνο καινούριο που έκανε η σημερινή δημοτική αρχή ήταν να βρει τον ανάδοχο του έργου αφού προηγουμένως ενέταξε το έργο, καθ’ ότι ήταν απενταγμένο.

Όλα τα κειμήλια και το σχετικό υλικό καταγράφηκε από αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου Ελασσόνας και φυλάσσεται σε διπλανή αίθουσα. Το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης θα μεταφερθεί, με τις κατάλληλες κατασκευαστικές εργασίες που απαιτούνται, στον χώρο που σήμερα φιλοξενεί τον 1ο Παιδικό Σταθμό, μόλις αυτός μεταφερθεί στον χώρο των σημερινών ΚΕΠ, έναν χώρο που σίγουρα θα το αναβαθμίσει.

Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν στοιχεία προεκλογικού χαρακτήρα και δεν μας αγγίζουν. Τιμάμε την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, κάτι που το έχουμε αποδείξει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας μας».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass