«Ανοίγει» δουλειές, ενισχύει τον Πολιτισμό

Το Μπεζεστένι με τις επικείμενες εργασίες αναστήλωσης και την επαναλειτουργία του * Τα σχέδια της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Δήμου Λαρισαίων

Δημοσίευση: 22 Απρ 2019 15:18

Σε αναμονή της έγκρισης αυτεπιστασίας από το Υπουργείο Πολιτισμού των εργασιών αναστήλωσης για την επανάχρηση της Τούρκικης υφασματαγοράς- εμπορικής αγοράς, το γνωστό Μπεζεστένι, στον λόφο του Φρουρίου στη Λάρισα, βρίσκονται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων, προκειμένου να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, στην ανάδειξη του Οθωμανικού μνημείου που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας και για το οποίο υπάρχει όραμα να ανοίξει τις πύλες του και να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, στην καθημερινότητα της Λάρισας.

Προβλέπεται η αξιοποίησή του, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τον εσωτερικό του χώρο του και να αναπτύσσουν πολιτιστικές δράσεις και όχι μόνο.

Η έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού για την αυτεπιστασία των εργασιών που απαιτούνται στο μνημείο, θα δώσει το πράσινο φως να προχωρήσει η έκδοση προκήρυξης πρόσληψης θέσεων εργασίας, που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση του έργου, σε πρώτη φάση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και σε δεύτερη φάση του Δήμου Λαρισαίων.

Συγκεκριμένα, το έργο ξεκινά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, προβλέπεται να διαρκέσει ενάμιση χρόνο και ακολούθως τη σκυτάλη θα πάρει ο Δήμος Λαρισαίων, προχωρώντας στην αναστήλωση-ανακατασκευή του ιστορικού μνημείου (εμβαδού 600m2) και στην επαναλειτουργία του με εμπορικές και πολιτιστικές χρήσεις.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, κ. Σταυρούλα Σδρόλια, οι θέσεις εργασίας που προβλέπεται να περιλαμβάνει η προκήρυξη, γι’ αυτή τη φάση του έργου, είναι: εργάτες, συντηρητές και επιστημονικό προσωπικό (αρχαιολόγοι κ.ά.).

Να σημειωθεί ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας για τη διενέργεια αρχαιολογικών εργασιών και ερευνών του έργου «Αναστήλωση – Επανάχρηση του κτιρίου Μπεζεστένι».

Στόχος της αποκατάστασης του μνημείου, σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, δεν είναι η επαναφορά του κτιρίου στην αρχική του μορφή, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την αποκατάσταση της αρχικής στέγασης.

Αντ’ αυτού στοχεύει στην προστασία του κελύφους του κτιρίου από περαιτέρω φθορά και στη διαμόρφωσή του, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει χρήσεις συμβατές με την αρχική του χρήση και τη θέση του στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου του Φρουρίου.

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι: «Το Μπεζεστένι (υφασματαγορά) ήταν ένας πολύ σημαντικός θεσμός των οθωμανικών πόλεων.

Η λέξη προέρχεται από την αραβική λέξη μπεζ (bez), η οποία σημαίνει ρούχο – ύφασμα και την περσική κατάληξη –ιστάν.

Εκεί πωλούνταν πολύτιμα αντικείμενα, φυλάσσονταν έγραφα και περιουσιακά στοιχεία, γινόταν έλεγχος της ποιότητας των εμπορευμάτων και καθορίζονταν οι ισοτιμίες των νομισμάτων.

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass