Βαμμένα κόκκινα αυγά… χθες στους Γόννους

ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ *Η ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2019 22:02
Η κ. Ελευθερία και η κ. Δέσποινα βάφουν τα κόκκινα αυγά παραδοσιακά στον ξυλόφουρνο Η κ. Ελευθερία και η κ. Δέσποινα βάφουν τα κόκκινα αυγά παραδοσιακά στον ξυλόφουρνο

Πολλά θα μπορούσε να γράψει κανείς ή να συλλέξει πληροφορίες για τα έθιμα και τις παραδόσεις του βαψίματος των κόκκινων αυγών. Μεγάλη Πέμπτη και σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα η παράδοση και τα έθιμα δίνουν την αέναη μάχη τους με τον χρόνο. Άλλοτε κερδίζοντάς την, άλλοτε και αλλού, όχι.

Όταν η Παναγία προσέφερε στους φρουρούς αυγά για να Τον προσέχουν, όταν τα δάκρυά Της έπεσαν πάνω στα αυγά εκείνα έγιναν κόκκινα.

Οσον αφορά πάντα στα χρόνια του Χριστού η Μαγδαληνή συνδέεται με το κόκκινο χρώμα των αυγών αλλά και μια άπιστη γυναίκα η οποία φέρεται να είπε: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς.

Τα αυγά χρωμάτιζαν ακόμα και οι αρχαίοι λαοί εκατοντάδες χρόνια πριν εκείνα του Χριστού, όπως οι Έλληνες, οι Αιγύπτιοι, ακόμα και οι Κινέζοι.

ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΝΟΥΣ

Η «Ε» βρέθηκε χθες στους Γόννους, μια αρχαία ιστορική πόλη που συνεχίζει τις παραδόσεις χάρη και στη μεγάλη προσφορά του Λαογραφικού Μουσείου – Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γόννων.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, μια μέρα μουντή και θλιμμένη, με τον ουρανό μαύρο, όπως ακριβώς αναφέρει και η παράδοση.

Στον χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Γόννων λοιπόν η «Ε» κατέγραψε την αναβίωση των εθίμων της Μ. Πέμπτης και όχι μια αναπαράσταση ή ένα θεατρικό δρώμενο. Πρόκειται για έθιμα που διατηρούνται στον χρόνο όπως και άλλα με την ενεργή παρουσία και συμμετοχή μικρών και μεγάλων των Γόννων όπως πριν πολλές δεκαετίες.

Η γιαγιά Ελευθερία Τάσιου αφού μάζεψε από το κοτέτσι, έπλυνε και καθάρισε τα αυγά, στη συνέχεια, φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά των Γόννων, άναψε τη φωτιά στον ξυλόφουρνο, έβαλε το τσουκάλι με το νερό πάνω σ’ αυτή και διέλυσε την κόκκινη μπογιά, «χρυσή» κόκκινη μπογιά χύμα, όπως παλιά. Με τη βοήθεια της κ. Δέσποινας έφτιαξαν τις «περδίκες». Σε ένα τούλι βάζουν και βράζουν τα αυγά με διάφορα άνθη, φυτά, φύλλα, τα οποία δίνουν μια ξεχωριστή εμφάνιση στο γιορτινό πασχαλινό τραπέζι.

Μόλις ολοκληρωθεί το βάψιμο τα κόκκινα πλέον αυγά απομακρύνονται από τη φωτιά και το πρώτο από αυτά μπαίνει στο εικονοστάσι του σπιτιού. Μάλιστα αυτό το πρώτο αυγό στην αρχή της επόμενης χρονιάς (το 2020) στα Θεοφάνεια θα ριφθεί στο Μεγάλο Ρέμα των Γόννων όπου εκεί θα πλυθούν και θα καθαριστούν και οι εικόνες του εικονοστασίου.

Ενα άλλο έθιμο είναι τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές να κρεμούν στην εξώπορτα του σπιτιού και ένα κόκκινο πανί.

Κι ενώ όλες αυτές οι εργασίες γίνονταν σε κάθε σπίτι, τα παιδιά του σχολείου, μόνο αγόρια και όχι κορίτσια, έψαλλαν το «Σήμερα Μαύρος Ουρανός…» , μεταφέροντας την κορύφωση του Θείου δράματος, δεχόμενοι ευχές, κόκκινα αυγά, κουλούρια αλλά και χρήματα.

Χθες οι μαθητές του Γυμνασίου και του Δημοτικού Σχολείου Γόννων, Άγγελος – Εφραίμ, Κωνσταντίνος και Θοδωρής Κατσιούλας χτύπησαν την πόρτα του Λαογραφικού Μουσείου Γόννων, ενός παλιού αρχοντικού σπιτιού από τα μέσα της δεκαετίας του 1800. Εκεί τους δέχτηκε ο πρόεδρος του Μουσείου και Συλλόγου κ. Βασίλης Καραβιδές και ο δάσκαλος κ. Γιώργος Αλεξανδρής, μέλος του Συλλόγου ανταλλάσοντας ευχές για τη Λαμπρή, συνεχίζοντας έτσι τη παράδοση του τόπου.

Του Κώστα Τσόλα

Φωτ.: Λ. Τζέκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass