«Πλήρη ενημέρωση, αλλιώς προσφυγή σε ένδικα μέσα»

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΛΛΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΥΨΕΛΟΧΩΡΙ

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2019 15:54

Την άμεση και πλήρη ενημέρωση, τόσο των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής όσο και της Δημοτικής Αρχής Τεμπών για τις εργασίες κατασκευής Δομής Φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του στρατοπέδου «Υπολοχαγού Ζιώγα Αργυρίου» στην Τ.Κ Κυψελοχωρίου, ζητά με επιστολή του προς το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ο δήμαρχος Τεμπών Κων. Κολλάτος.

Η επιστολή αποστέλλεται με αφορμή τις χωματουργικές εργασίες υποδομής που ξεκίνησαν πρόσφατα, ενώ επισημαίνεται ότι οι υπάρχουσες υποδομές της περιοχής δεν επαρκούν για τη φιλοξενία εκατοντάδων ανθρώπων, αν αναλογιστεί κανείς βέβαια ότι αυτές σχεδιάστηκαν για την εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων της περιοχής.

Με την επιστολή του ο δήμαρχος Κων. Κολλάτος ζητά πλήρη ενημέρωση αν για τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και αν τηρούνται οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί όροι. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί με προσφυγή σε ένδικα μέσα.

 

Η επιστολή του δημάρχου αναφέρει τα εξής:

Κε Υπουργέ,

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. πρωτ. 1929/14-03-2019 επιστολής μας, όπου συνυπογράφουν οι δήμαρχοι του Ν. Λάρισας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι βουλευτές κ. Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Γιώργος Κατσιαντώνης και Κώστας Μπαργιώτας, διαπιστώσαμε τελευταία ότι στην περιοχή του στρατοπέδου «Υπολοχαγού Ζιώγα Αργυρίου» στην Τ.Κ Κυψελοχωρίου του Δήμου Τεμπών έχουν αρχίσει να εκτελούνται εργασίες χωματουργικών έργων - διαμόρφωσης του εδάφους, που όπως πληροφορηθήκαμε έχουν σχέση με την «υπό μελέτη κατασκευή δομής του Κυψελοχωρίου που μπορεί δυνητικά να έχει δυναμικότητα 700 θέσεων» – όπως τούτο μας αναφέρατε στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 1279/05-02-2019 επιστολή σας προς τον Δήμο Τεμπών – για τις οποίες δεν έχουμε από το Υπουργείο σας καμία επίσημη ενημέρωση.

Η κατασκευή αυτή αποτελεί στην ουσία νέο οικισμό, με περισσότερους κάτοικους από ό,τι έχουν οι περισσότεροι οικισμοί της Δ.Ε. Νέσσωνος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί επιτακτική ανάγκη για κατασκευή δικτύου υδροδότησης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, και επίσης συγκοινωνιακού δικτύου για τη μετακίνηση των ανθρώπων που θα διαβιούν εντός της δομής προς διάφορες κατευθύνσεις.

Είναι σαφές ότι η Δημοτική Αρχή και οι μόνιμοι κάτοικοι του Κυψελοχωρίου έπρεπε να έχουν πρότερη και όχι όψιμη ενημέρωση ως προς τα σχέδια και τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων των προσφύγων στην περιοχή Κυψελοχωρίου, προκειμένου να παύσει να επικρατεί εύλογη ανησυχία, αβεβαιότητα και σύγχυση μεταξύ των κατοίκων Κυψελοχωρίου και επίσης να παύσει να καλλιεργείται εξαιτίας διαφόρων φημών κλίμα ξενοφοβίας.

Άλλωστε, όπως και εσείς δεσμευτήκατε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 1279/05-02-2019 επιστολή σας σε επερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου δηλώσατε: «Είναι καθήκον όλων μας να παρασχεθεί στους πολίτες η ορθή πληροφόρηση και οι σωστές κατευθύνσεις ως προς την κατάσταση και τις διαμορφούμενες ανάγκες της δεδομένης στιγμής, ώστε να μην τρέφονται αισθήματα αβεβαιότητας και ξενοφοβίας».

Όπως σας έχουμε ενημερώσει με σχετική επιστολή μας, η διαθέσιμη ποσότητα ποσίμου νερού στη Κοινότητα Κυψελοχωρίου είναι περιορισμένη και μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες των 120 περίπου κατοίκων, η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου είναι ελλειμματική σε προσωπικό και εξοπλισμό, τα περιφερειακά κέντρα υγείας είναι ελλειμματικά σε μέσα και προσωπικό κ.λπ.

Ήδη με την υπ΄αρ. 3/2018 απόφασή του το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κυψελοχωρίου δεν εγκρίνει τη μεταφορά και εγκατάσταση προσφύγων στο στρατόπεδο «Υπολοχαγού Ζιώγα Αργυρίου» της Κοινότητας Κυψελοχωρίου.

Κατόπιν των ανωτέρω επιβάλλεται να μας ενημερώσετε άμεσα αν για την κατασκευή των εγκαταστάσεων της Δομής έχει προηγηθεί περιβαλλοντολογική αδειοδότηση, όπως τούτο ορίζεται στο άρθρου 16, παρ. 3 του Ν. 4375/2016 και αν υπάρχουν μελέτες που διασφαλίζουν την τήρηση των κανόνων ασφάλειας, πυροπροστασίας, υγιεινής, κ.λπ., αναφορικά με την κατασκευή της Δομής Υποδοχής και Φιλοξενίας Προσφύγων- Μεταναστών στο Κυψελοχώρι.

Σε περίπτωση που αγνοήσετε την παρούσα επιστολή και αδιαφορήσετε, σας ενημερώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια και διαδικασία προκειμένου να διαφυλάξουμε, αφ’ ενός μεν την ασφάλεια, υγεία και ομαλή διαβίωση των δημοτών μας, αφ’ ετέρου δε το ευαίσθητο περιβαλλοντικό οικοσύστημα της περιοχής Κυψελοχωρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε άμεσα και λεπτομερώς για τα προαναφερόμενα».

Με εκτίμηση,

Ο δήμαρχος Τεμπών

Κωνσταντίνος Κολλάτος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass