Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τεχνητή νοημοσύνη στην «αυλή» της Δικαιοσύνης

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ: Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΣΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ

Δημοσίευση: 11 Μαϊ 2019 18:00

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συνέδρια των τελευταίων ετών ξεκίνησε χθες στη Λάρισα και ολοκληρώνεται σήμερα παρουσία μάλιστα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου της κ. Ξένης Δημητρίου.

Το συνέδριο που έχει ως θέμα τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη δικαιοσύνη σημείωσε με το «καλημέρα» μεγάλη επιτυχία όσον αφορά στην προσέλευση κόσμου καθώς το αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έσφυζε από ζωή, ιδιαίτερα μάλιστα στη διάρκεια της πρωινής εκδήλωσης που αφορούσε στα παιδιά.

Πρωταγωνιστική θέση στην εκδήλωση είχε η συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη για την οποία η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου υπογράμμισε πως πλέον έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της στην αυλή της δικαιοσύνης και παίζει μεγάλο ρόλο στην απονομή του δικαίου τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ευρωπαϊκά κράτη.

Στάθηκε στο γεγονός πως το ανθρώπινο είδος τα τελευταία χρόνια ακροβατεί ανάμεσα σε μια πραγματική και μια διαδικτυακή ζωή όπου «οι φίλοι είναι πολλοί και κανένας όπως και οι ορίζοντες». Μίλησε για έξυπνες μηχανές «που επεξεργάζονται κατηγορητήρια και αποφάσεις και όσο πιο πολλά γράφουν τόσο πιο πολύ αυτοεξελίσσονται» οι οποίες είναι πλέον γεγονός. Αναρωτήθηκε αν η δικαιοσύνη είναι ανθρώπινη υπόθεση ή υπόθεση αλγορίθμων ή αποτελεί έναν συνδυασμό και των δύο παραπάνω καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τα ρομπότ είναι κοντά μας. Επισήμανε μάλιστα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη και τη χρηματοδοτεί με 1.5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η «ψυχή» του συνεδρίου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος αφού ευχαρίστησε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την επιλογή της Λάρισας τόνισε ότι το συνέδριο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Παρουσίασε επιγραμματικά και τις δύο όψεις της αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς και έθεσε μερικά ερωτήματα όπως «μπορούν και είναι λογικό οι αλγόριθμοι να εκδώσουν μια δικαστική απόφαση;» ή «είναι δυνατόν αυτή η τεχνολογική εξέλιξη να υποκαταστήσει τον ανθρώπινο ψυχισμό; Την κουλτούρα του, την ιδέα του, την αντίδρασή του και τη σκέψη του με βάση την ποιότητά του;» δίνοντας πολύ έξυπνα τη «σκυτάλη» στους ομιλητές.

Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ανοίγοντας τον «χορό» των χαιρετισμών τόνισε μεταξύ άλλων πως αποτελεί τιμή για τη Λάρισα η διοργάνωση αυτού του σημαντικού συνεδρίου. Ανέφερε πως η αργοπορία της απονομής δικαιοσύνης μαζί με τα άλλα βαρίδια της ελληνικής γραφειοκρατίας αποτελούν κάποια από τα βαρίδια προς την ανάπτυξη τονίζοντας πως η «Ελλάδα χρειάζεται ριζοσπαστικές λύσεις». Διευκρίνισε μάλιστα πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι έτοιμη για κάθε είδους πρόκληση λέγοντας ότι είναι μία από τις τρεις Περιφέρειες- πιλότους, σε πανελλαδικό επίπεδο, που επιλέχτηκε να υλοποιήσει έργο για την αναδιοργάνωση και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό της, με χρήση σύγχρονων πληροφορικών συστημάτων.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λάρισας κ. Απόστολος Καλογιάννης ξεκίνησε με τη σημαντικότητα της συχνότητας διοργάνωσης συνεδρίων στην πόλη τα τελευταία χρόνια και ότι εξελίσσεται σε πόλο έλξης για τον συνεδριακό τουρισμό. Για το θέμα του συνεδρίου είπε ότι λόγω της ταχύτατης εξέλιξης των τεχνολογιών πρέπει να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα γύρω από τη σωστή χρήση.

Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολέττα Μπασδέκη αφού ανέφερε πως είναι τιμή για τον ΔΣΛ η εμπλοκή του στη διοργάνωση, είπε πως οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας είναι ραγδαίες και ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να μείνει πίσω.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Γιαννούκας διευκρίνισε ότι η τεχνολογία τρέχει, επισημαίνοντας πως πρέπει να προετοιμαστούμε όλοι για τις νέες προκλήσεις.

Εκπροσωπώντας τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας χαιρετισμό απηύθυνε και η κ. Τζιαστούδη.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας μετά τους χαιρετισμούς των επισήμων ακολούθησε ενημέρωση γύρω από «Το ψηφιακό μέλλον– προτεραιότητες και προκλήσεις» και προήδρευε η κ. Ξένη Δημητρίου. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο αναφέρθηκε στην περίπτωση του εθισμού με το διάσημο παιχνίδι Fortnite. Εν συνεχεία ο Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης, ερευνητής Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) μίλησε για την ιδιότητα του ψηφιακού πολίτη στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ενώ τέλος ο διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Βασίλειος Παπακώστας αναφέρθηκε στις σύγχρονες τάσεις ψηφιακής εγκληματικότητας.

Το συνέδριο που διοργανώνουν η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο, τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας και την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνεχίζεται σήμερα στις 10 το πρωί και περιλαμβάνει εξίσου ενδιαφέρουσες ομιλίες.

Τα παιδιά είχαν τον λόγο…

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΟ ΕΦΗΒΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Τα παιδιά έκλεψαν την παράσταση στη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου καθώς εκατοντάδες μαθητές εντυπωσίασαν τους διοργανωτές με τις γνώσεις τους και τη δίψα τους για ενημέρωση γύρω από θέματα τεχνολογίας. Σε μια ενότητα μάλιστα μαθητές εκπαίδευσαν άλλους μαθητές γύρω από την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Το έκανε η Ομάδα Αγωγής Υγείας 5ου Λυκείου Λάρισας (που πρόσφατα κατέκτησε το 1ο Πανελλαδικό βραβείο 2019 από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς διαδικτύου ΙΤΕ υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων).

Του Κώστα Γκιάστα

Gallery άρθρου