Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θεσσαλικό ψωμί απ’ το φούρνο της γειτονιάς

Πρόταση Μιχ. Μούσιου σε ημερίδα για τα 100 χρόνια της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας * Αυξήθηκε η εισαγωγή κατεψυγμένου ψωμιού αλλά και η... παραπλάνηση των καταναλωτών

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2019 22:36

Δυναμικό "παρών" από το σύνολο του κλάδου της αρτοποιίας του νομού Λάρισας δόθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο Imperial της Λάρισας, από τη Συντεχνία Αρτοποιών του νομού που γιορτάζει τα 100 χρόνια της.

Οι αρτοποιοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, να συζητήσουν εξελίξεις και να ακούσουν προτάσεις και ιδέες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Μία από τις προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι, ήταν του προέδρου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, κ. Μιχάλη Μούσιου, που μίλησε για δημιουργία Θεσσαλικού Ψωμιού με συνταγή που θα πατενταριστεί και θα πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους φούρνους.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην πολυετή πορεία του στον χώρο της αρτοποιίας και στην ηγεσία της Ομοσπονδίας, ο κ. Μούσιος σημείωσε ότι οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει και την τελευταία δεκαετία ακόμη περισσότερο και απαιτείται εγρήγορση, εξέλιξη και προσαρμογή στις ανάγκες της νέας πραγματικότητας.

«Δεν μπορούμε να ζούμε με τις αναμνήσεις του τι γινόταν κάποτε στα μαγαζιά μας. Το τρίτο μνημόνιο ήρθε να εξισώσει το κατεψυγμένο ψωμί με το φρέσκο, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην γνωρίζει τι ακριβώς είναι το ψωμί που προμηθεύεται. Πλέον και αυτές οι γωνιές που πωλούν κατεψυγμένη ζύμη έχουν την ονομασία φούρνος και ο καταναλωτής παραπλανείται. Έρευνα του ΚΕΠΕ, τα αποτελέσματα της οποίας έγιναν γνωστά πριν λίγους μήνες, αναφέρει ότι κακώς εκχωρήθηκε η ονομασία. Επίσης υπάρχουν στοιχεία ότι αυξήθηκε μετά από αυτά κατά 10% η εισαγωγή κατεψυγμένου ψωμιού. Πρέπει να δούμε πώς θα το σταματήσουμε αυτό" είπε χαρακτηριστικά. Τέλος ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι έχει κάνει πρόταση και προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την εκπόνηση μελέτης για τις επιπτώσεις από την κατανάλωση καταψυγμένου ψωμιού.

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας κ. Αλέξανδρος Γκούλιος, σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη Συντεχνία που είναι συνυφασμένη με το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της πόλης, άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία της, και με τη σειρά του αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αρτοποιοί σήμερα, αλλά και στη σπουδαιότητα του "Φούρνου της Γειτονιάς" που είναι το μόνο σημείο όπου το ψωμί πωλείται φρέσκο καθώς εκεί ζυμώνεται και ψήνεται.

Οι αρτοποιοί στη διάρκεια της ημερίδας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις με θέμα "το φρέσκο ψωμί και τα οφέλη του στην υγεία» από τον καθηγητή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ΤΕΙ Θεσσαλίας Αθανάσιο Μανούρα και τον εκπαιδευτή στελεχών, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Strathclyde της Γλασκώβης Γιάννη Καλογεράκη που ανέπτυξε το θέμα "Η νοοτροπία μας ορίζει το μέλλον μας".

Ο κ. Μανούρας αναφέρθηκε στη μεγάλη θρεπτική αξία του ψωμιού που διαφαίνεται σε όλες τις διατροφικές πυραμίδες, ενώ ο κ. Καλογεράκης παρουσίασε θεωρητικές αλλά και πρακτικές μεθόδους ανάπτυξης μιας επιχείρησης με γνώμονα το συμφέρον τόσο του ίδιου του αρτοποιού όσο και των συνεργατών του, των υπαλλήλων, αλλά και των καταναλωτών.

Για την ανάγκη στήριξης του κλάδου των αρτοποιών που συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία μίλησαν κατά τους χαιρετισμούς τους ο αντιδήμαρχος Π. Νταής, η υποψήφια δήμαρχος Λαρισαίων Ρένα Καραλαριώτου και ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Δ. Παπαλέξης.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Gallery άρθρου