Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτίθεται ιστορική σημαία στους Γόννους

ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΩΑΝ. ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2019 21:30
Η ιστορική σημαία του δημάρχου Γόννων Ι. Ολύμπιου Η ιστορική σημαία του δημάρχου Γόννων Ι. Ολύμπιου

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων που τιμάται αύριο Σάββατο 18 Μαΐου, το Λαογραφικό Μουσείο – Μορφωτικός Σύλλογος Γόννων θα είναι ανοιχτό με εορταστικό χαρακτήρα.

Έτσι μικροί και μεγάλοι από την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας και όχι μόνο θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα εκθέματα του Μουσείου καθώς και για πρώτη φορά την ιστορική σημαία του πρώτου Έλληνα δημάρχου Γόννων Ιωάννη Ολύμπιου του οποίου ήταν η κατοικία του το σημερινό μουσείο και η οποία είναι επίκαιρη και λόγω των δημοτικών εκλογών. Στον χώρο η ιστορική αυτή σημαία φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Είναι κεντημένη και γράφει «Ζήτω ο Ολύμπιος δήμαρχος».

Ο Ιωάννης Ολύμπιος διετέλεσε δήμαρχος Γόννων τέσσερις συνολικά θητείες από τον 1892 έως το 1904. Αρχικά στο Δερελί όπως ονομάζονταν οι Γόννοι μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το καλοκαίρι του 1881 πρόεδρος ήταν ο Τούρκος Μαχούτ Αγάς (1881 – 1891), ο οποίος και έκτισε, δωρεά προς τους κατοίκους του χωριού, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το 1888.

Στη δημαρχία των Γόννων τον διαδέχτηκε, τον Αύγουστο του 1892 ο Ιωάννης Ολύμπιος, η καταγωγή του οποίου ήταν από την Κρανιά. Σε ηλικία πέντε ετών έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς του. Ο αδελφός του πατέρα του, το γένος Παπαχρίστου, που ήταν μητροπολίτης Ναυπάκτου, τον πήρε κοντά του, δίνοντάς του τη δυνατότητα να σπουδάσει και να γίνει αξιωματικός του στρατού όπου και απέκτησε και το όνομα Ολύμπιος. Επιστρέφοντας στη γενέτειρά του, την Κρανιά, γνώρισε και παντρεύτηκε την κόρη της εύπορης οικογένειας Βαρβαρέσου. Ερχόμενος στους Γόννους αγόρασε με τη βοήθεια του πεθερού του ένα κτήμα 1.200 στρεμμάτων στη θέση «Ζεστή» καθώς και τρεις νερόμυλους.

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Όλα ξεκίνησαν το 1972 με ιδιαίτερη αγάπη από τον πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου - Λαογραφικού Μουσείου κ. Βασίλη Καραβιδέ και μια ομάδα συνεργατών – συγχωριανών.

«Το Λαογραφικό Μουσείο, αξιοποιεί τις υποδομές μιας οικίας του 1855 της περιοχής, της οποίας το κτίριο και οι αύλιοι χώροι, παραχωρήθηκαν στον Σύλλογο Γόννων από τον ιδιοκτήτη του, τον κ. Απόστολο Κοντογιάννη. Τον Νοέμβριο του 1992 άρχισαν οι εργασίες αναπαλαίωσης, ανακαίνισης του κτιρίου και συντήρησης των αντικειμένων τους από τη νεολαία του χωριού, για να μεταμορφωθεί το σημερινό Λαογραφικό Μουσείο.

Στις αρχές του 1998 άρχισε η τοποθέτηση του λαογραφικού υλικού και εγκαινιάστηκε το μουσείο το 2000». Η λειτουργία του συνεχίζεται μέχρι σήμερα δυναμικά χάρη στον εθελοντισμό των μελών του συλλόγου.

Το Λαογραφικό Μουσείο – Μορφωτικός Σύλλογος περιμένει όλο τον χρόνο τους επισκέπτες σε καθημερινή βάση. Οι ενδιαφερόμενοι για επίσκεψη μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 6944-157.641. Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Σχετικά Άρθρα