Τα κρυμμένα μυστικά πίσω από τα λογότυπα των παρατάξεων

ΑΝΤΑΝΑΚΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ…

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2019 22:30

Ο ποιοτικός σχεδιασμός λογοτύπου αναγνωρίζεται με την πρώτη ματιά. Δεν χρειάζεσαι κάποιον να σου πει ότι είναι καλό. Το νιώθεις κι ας μην μπορείς να το εξηγήσεις.

Σου βγάζει συναισθήματα και σε βάζει αμέσως στο πνεύμα της επιχείρησης, την οποία αντιπροσωπεύει. Στην περίπτωση όμως, των κομμάτων και των παρατάξεων, το λογότυπο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και διέπεται από μια άλλη φιλοσοφία. Το σχέδιο, τα χρώματα παίζουν κυρίαρχο ρόλο, γι’ αυτό και η κατευθυντήρια γραμμή είναι να αντανακλά τις αξίες και τους στόχους μιας παράταξης. Κανένα λογότυπο δεν σχεδιάστηκε τυχαία. Οι γραμμές είναι έτσι σχεδιασμένες, τα γράμματα έτσι τοποθετημένα ώστε να έχουν κάποιο κρυφό μήνυμα. Ο λόγος που οι επικεφαλής των παρατάξεων στρέφονται σε κάποιον γραφίστα για τη δημιουργία ενός λογότυπου, είναι γιατί ο σχεδιασμός του είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που απαιτεί έρευνα, λογική επεξεργασία, αισθητική και συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Σ’ αυτές τις εκλογές βλέπουμε πολλούς υποψηφίους παρατάξεων να επιλέγουν λογότυπα που έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητές τους ή την περιοχή, για παράδειγμα η γέφυρα και ο Πηνειός, το αρχαίο θέατρο, στάχυ, η γέφυρα των Τεμπών, ένας δρόμος, κύματα, ο άνθρωπος είναι μόνο κάποια από τα σήματα που αποδίδουν τη φιλοσοφία των παρατάξεων και των επικεφαλής τους, την πολιτική προέλευση, την καταγωγή, την ιστορία του τόπου. Σήματα που αναδεικνύουν τον στόχο των παρατάξεων, όταν «παντρεύονται» με το όνομα του συνδυασμού.

Ο Λαρισαίος γραφίστας Γιάννης Πέτρου, έχοντας αρκετή εμπειρία στον σχεδιασμό λογοτύπων για δημοτικές παρατάξεις σχολιάζει στην «Ε» τα λογότυπα παρατάξεων που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο ενόψει εκλογών. Όπως αναφέρει, «το επίπεδο από άποψη ποιότητας και σχεδιασμού είναι πάρα πολύ καλό, καθώς όλοι οι υποψήφιοι ρίχνουν μεγάλο βάρος στον σχεδιασμό του λογότυπου τους. Βέβαια, όπως λέει, δεν ακολουθούν τις τάσεις της εποχής που θέλουν πιο μοντέρνα και αφαιρετικά λογότυπα όπως κάνουν οι επιχειρήσεις, αλλά έναν πιο συντηρητικό και ασφαλή δρόμο».

«Οι επιλογές των παρατάξεων είναι πιο συντηρητικές αλλά θεωρώ ότι κάνουν πολύ καλά, καθώς δεν απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό όπως συμβαίνει με τις επιχειρήσεις αλλά σε όλους». Θέλουν ένα λογότυπο, κατανοητό από τον 17άρη αλλά και από τον ηλικιωμένο και με χειροπιαστό μήνυμα. Βέβαια τα τελευταία χρόνια υπάρχουν «πινελιές» ανανέωσης όσον αφορά στα χρώματα. Ασχέτως της κομματικής ταυτότητας οι παρατάξεις τολμούν με χρώματα που περνούν κάποιο μήνυμα. Όπως το πράσινο για το περιβάλλον. Το πιο μοντέρνο και αφαιρετικό λογότυπο που έχει κυκλοφορήσει είναι της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Πέτρου λέει ότι γενικά η Λάρισα και γενικότερα η Θεσσαλία βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο σχεδιαστικό, αφού πίσω από τα λογότυπα μπορεί κάποιος να διακρίνει ότι βρίσκονται άνθρωποι που δούλεψαν και μελέτησαν.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass