Ο Πολιτισμός, ανάχωμα στην κρίση αξιών

Εγκαινιάστηκε χθες το υπαίθριο θέατρο στο Κέντρο Αποκατάστασης «Animus» - Τα έσοδα των μουσικών και θεατρικών παραστάσεων θα διατίθενται για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2019 22:00

«Στο Κέντρο Αποκατάστασης "Animus" από σήμερα θα λειτουργεί ένα ανοιχτό θέατρο, για ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες.

Ένα θέατρο που θα τιμά την αναπηρία και θα παράγει πολιτισμό εις όφελος των αναπήρων. Ένα θέατρο που με τη βοήθεια των εξαιρετικών ανθρώπων του πολιτισμού της Λάρισας και της Θεσσαλίας, θα δίδει δεκάδες παραστάσεις ετησίως και μέρος των εσόδων τους θα πηγαίνει για να ενισχύσει τους συμπολίτες μας με βαριές αναπηρίες».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Animus, Αχιλλέας Νταβέλης εγκαινίασε χθες το απόγευμα το υπαίθριο θέατρο, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, ιατρών και πλήθους Λαρισαίων.

Το υπαίθριο θέατρο - στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποκατάστασης «Animus», στο 8ο χλμ. Λάρισας-Τρικάλων – αποτελεί έναν νέο χώρο πολιτισμού, ένα θέατρο χωρητικότητας 1.000 θέσεων πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. Ένα θέατρο που κατασκευάστηκε σε τέτοια θέση έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις παραστάσεις και οι φιλοξενούμενοι στο Κέντρο χωρίς να απαιτείται η μετακίνησή τους.

ΤΕΧΝΗ

Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιερώνυμος σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο έργο "αποτελεί απόδειξη της φροντίδας για τον άνθρωπο". Χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασ. Κόκκαλης σημειώνοντας ότι "ο πολιτισμός αποτελεί ανάχωμα στην κρίση αξιών" ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, στον χαιρετισμό του τόνισε πως "η ιδέα δεν είναι μόνο καινοτόμος αλλά και ανθρώπινη".

Στις επιπτώσεις του σύγχρονου κόσμου στον ίδιο τον άνθρωπο αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα αξίες όπως για παράδειγμα η αλληλεγγύη, αναφέρθηκε με ομιλία του ο Μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιερώνυμος σημειώνοντας ότι "στραφήκαμε στη Δύση και ξεχάσαμε αυτά που από αιώνες ξέραμε πριν" για να αναφέρει παραδείγματα περιόδων όπου οι Έλληνες παρά τις δυσκολίες της κάθε περιόδου, "επένδυσαν" καταρχήν μεταξύ άλλων στην παιδεία, σε σχολές που φοίτησαν "πρόδρομες μορφές του νεοελληνικού διαφωτισμού".

Παρατήρησε ότι στη Θεσσαλία οι δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές είναι "πιο ανθρώπινες χωρίς το στοιχείο της μαζικότητας" για να καταλήξει λέγοντας ότι "η τέχνη είναι ένα ισχυρό όπλο κατά της αποξένωσης, της απανθρωποποίησης", ενώ χαρακτήρισε "αφορμή συναγερμού ψυχών" τα προβλήματα υγείας σημειώνοντας επίσης ότι όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας έχουν δικαιώματα.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Στην απόφαση του Ομίλου να υλοποιήσει το έργο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Αχιλλέας Νταβέλης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ανέκαθεν ψάχναμε τρόπους περαιτέρω συμβολής, πέραν των ιατρικών υπηρεσιών αποκατάστασης που προσφέρουμε στους ασθενείς μας, για να διαμορφώσουμε στο πλαίσιο της δικής μας κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, μία γέφυρα επανένταξης των ανθρώπων μας, των ασθενών μας, των αναπήρων μας, με όχημα τον καλύτερο δυνατό πρεσβευτή, που για εμάς δεν είναι άλλος από τον πολιτισμό».

Για να υπογραμμίσει ότι "η αναπηρία, ο πολιτισμός και η επιχειρηματικότητα υπό άλλες προϋποθέσεις θα ήταν τρεις λέξεις αντιφατικές. Σήμερα αποδεικνύουμε πως όταν η επιχειρηματική κοινότητα θέλει και ο πολιτισμός μπορεί, τότε οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες θα ζούνε ανάμεσά μας ισότιμα και ευτυχισμένα παρά τα προβλήματά τους.

Δυστυχώς στα αρνητικά των ημερών μας καταγράφονται και κραυγές ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, κατά των αναπήρων μας. Και όταν αυτές ακούγονται από τα χείλη εκείνων που καθορίζουν νομοθετικά και οικονομικά τα δικαιώματά τους, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε περισσότερο».

 «Είμαστε από εκείνους» πρόσθεσε ο κ. Νταβέλης «που πιστεύουν ότι η βαριά βιομηχανία αυτής της χώρας ήταν και θα παραμείνει για πάντα, η τεράστια πολιτιστική της αξία. Είναι κοινό μυστικό ότι η κρίση που βιώνουμε δεν είναι κυρίαρχα οικονομική, αλλά βαθύτατα πολιτιστική και αξιακή».

«Για αυτό καλούμε όλους τους ανθρώπους του πολιτισμού να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις και να αγκαλιάσουν αυτό το μοναδικό στο είδος του θέατρο, ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε σύγχρονο πολιτισμό. Καλούμε επίσης την επιχειρηματική κοινότητα με την πλούσια βιομηχανική και εταιρική ιστορία, να δημιουργήσει μέσα από την παραγωγή και τη δύσκολη πλέον καθημερινότητα το δικό της πολιτιστικό κεφάλαιο, καταγράφοντας αυτό και αναδεικνύοντάς το".

"Τέλος καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να ξεκινήσουν άμεσα την αναζήτηση των οικογενειακών τους καταβολών στο μέγιστο δυνατό ιστορικό βάθος βάσει στοιχείων, ως πρώτη κίνηση αποτύπωσης και μετέπειτα παραγωγής πολιτιστικού κεφαλαίου, το οποίο δυστυχώς παραμένει επίσης σε μεγάλο βαθμό αδρανές και ανεκμετάλλευτο».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

«Ο πολιτισμός λοιπόν ως αναγνωρισμένο παγκόσμιο προϊόν διανθισμένο με την ευρηματικότητα, την ευφυΐα και τις βιωματικές εμπειρίες του σύγχρονου Έλληνα, μπορεί να γίνει ξανά το καλύτερο όχημα προσέγγισης των άλλων λαών και να δώσει στην πολύπαθη κοινωνία μας ελπίδα και ευημερία.

Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ο σεβασμός στα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας. Και επειδή είθισται προεκλογικά ο μικροπολιτικός λόγος, ειδικά στις μέρες μας, από όπου και εάν προέρχεται να είναι διχαστικός, λέμε περίτρανα όχι στον διχασμό και λέμε επίσης περίτρανα ναι στην κοινωνική αλληλεγγύη των αδυνάτων.

«Κανείς λοιπόν ισχυρός να μην υποτιμά τη δύναμη των αδυνάτων, διότι όταν αυτοί ανατρέπουν τα λογικά προγνωστικά τότε η ιστορία υποκλίνεται γράφοντας τις σελίδες της με ανατροπές» κατέληξε ο κ. Νταβέλης.

Τέλος η βραβευμένη εικαστικός Νέλλα Γκόλαντα, που σχεδίασε τις εικαστικές παρεμβάσεις στον χώρο, με θεματολογία από τη θεσσαλική ιστορία, αναφέρθηκε στο έργο της στη Λάρισα.

* Η τελετή των εγκαινίων, που παρουσίασε ο Σωτήρης Πολύζος, ολοκληρώθηκε με συναυλία των Χρήστου Νικολόπουλου, Στέλιου Διονυσίου και Ασπασίας Στρατηγού ενώ νωρίτερα, παρουσία εκπροσώπων ποντιακών συλλόγων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με αφορμή τη Γενοκτονία των Ποντίων.

 

ΒΑΓΓ. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass