«Οσο είναι η μνήμη ζωντανή, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες!»

Συγκίνηση, περισυλλογή και μνήμες στην Ελασσόνα

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2019 22:05

 «Όσο είναι η μνήμη ζωντανή, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες!». Ήταν ένα από τα μηνύματα στις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργάνωσε χθες με ιδιαίτερη επιτυχία η Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, με τη συνεργασία Συλλόγων της περιοχής(Αραδοσιβίων, Λόφου, Αετοράχης, Καλλιθέας, Μικρασιατών Ελασσόνας). Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, με κυρίαρχο το ποντιακό στοιχείο.

Αρχικά, στον ιερό ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπου λειτούργησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Ρουμπιές.

Στη συνέχεια, οι αρχές και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στον προαύλειο χώρο της εκκλησίας, εκεί όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Ευγενίου και το μνημείο των Ποντίων. Ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Μιλώντας ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας κ. Κώστας Νίκου, με σύντομο και περιεκτικό λόγο, «κατέθεσε» ανάμεσα στα άλλα:

«Η 19η Μαΐου 2019 δεν είναι μία επέτειος σαν τις προηγούμενες, είναι η επέτειος των 100 χρόνων, είναι η επέτειος που θα πρέπει να γιορτάζουμε. Να γιορτάζουμε γιατί υπάρχουμε σαν Έλληνες του Πόντου όσο και αν προσπάθησαν να μας εξοντώσουν.

Η 19η Μαΐου του 1919 ιστορικά είναι η μέρα που ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Σαμψούντας με δήθεν ειρηνικούς σκοπούς αλλά η αλήθεια είναι ότι ήρθε για να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησαν οι Νεότουρκοι λίγα χρόνια νωρίτερα. Η περίοδος 1914 – 1923 εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε περίπου 353.000 Έλληνες. Θεωρείται μία από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε εις πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξόντωση από τις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα, η δίψα και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο. Μέθοδοι που χρησιμοποίησε μετά από μερικά χρόνια και ο Χίτλερ.

Εμείς ως Πόντιοι 3ης και 4ης γενιάς πλέον είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι σε αυτούς που μάτωσαν, στερήθηκαν, έχασαν τα σπίτια τους και δημιούργησαν μια νέα ζωή για χάρη μας να διασφαλίσουμε ότι η γενοκτονία θα τιμηθεί και στην επέτειο των 200 χρόνων. Γιατί όσο είναι η μνήμη ζωντανή, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες!».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, που στάθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης της εθνικής μνήμης, επισημαίνοντας ότι η γενοκτονία πάντοτε θα συγκινεί τη μνήμη των Ελλήνων Ποντίων και όχι μόνο.

Η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου συνεχίστηκε με το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας κ. Μάγδα Αθανασιάδου, που, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και σιωπής απέδωσε απόσπασμα από το έργο της συγγραφέως Γεωργίας Σιδηροπούλου «Τη γιά σιμ τα δάκρε», καθηλώνοντας τον κόσμο.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ποντίων από τους φορείς και τους συλλόγους και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη αντιπροσωπευτική εμφάνιση χορευτικού τμήματος της «οικοδέσποινας» Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας(σε επιμέλεια της χοροδιδασκάλου Σοφίας Κέλογλου – Κυριλλίδου).

Μετά τις εκδηλώσεις, σε παρακείμενο καφέ, η Ένωση Ποντίων προσέφερε στον κόσμο καφέ και παραδοσιακά εδέσματα.

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε χθες και στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας.

Στις εκδηλώσεις μνήμης της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Κατσιαντώνης, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ. Αλεξάνδρα Τσιαντέ – Κοντοχρήστου και κ. Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ανέστης Σερετίδης, η πρόεδρος του Τοπικού Δημοτικού Διαμερίσματος Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, ο υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας κ. Δημ. Καρανίκας, υποψήφιοι των αυτοδιοικητικών εκλογών, εκ μέρους της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιάννης Καριπίδης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ελασσόνας κ. Θεόδ. Τζιόλας, ο πυρηνάρχης της «Χρυσής Αυγής» κ. Κώστας Σιδηρόπουλος, εκπρόσωποι συλλόγων, ο διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Ελασσόνας κ. Γρηγ. Κοντός, σύσσωμο το Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, μέλη ποντιακών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, κ.ά.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass